Băncile inventează noi comisioane. Câţi bani fac din taxele pe care ni le aplică

• publicat la: 9 iunie 2011
Băncile inventează noi comisioane. Câţi bani fac din taxele pe care ni le aplică

Majoritatea băncilor inventează noi comisioane sau le măresc pe cele vechi în dorinţa de a strânge cât mai mulţi bani de la milioanele de români, care au conturi deschise la ele. Sunt însă şi câteva excepţii adică există şi bănci care încep să renunţe sau măcar să mai taie din anumite comisioane.

De exemplu, să spunem că ai datorii neachitate la Fisc sau la terţe persoane, care te pot duce în executare silită, şi că ţi se va aplica cea mai uşoara formă de recuperare a debitelor, adică ţi se va pune po­pri­re pe conturile bancare. Ştiai că se comisionează?

La ora actuala, sunt peste zece instituţii de credit care îţi iau comision dacă se dispune poprirea con­tu­rilor sau contului tău.
De exemplu, Banca Italo-Romena îţi ia un comision de 120 de lei (circa 30 de eu­ro) pentru fiecare poprire a unui cont.

Astfel te vei trezi în situaţia în care dacă ai contul poprit, ţi se va ridica poprirea doar după ce vei plăti datoria şi comisionul de poprire şi toate astea, bineînţeles, dintr-un cont deschis la o alta instituţie de credit.

Pe lista băncilor care îţi comisionează poprirea se numără şi BRD, dar şi Banca Tran­sil­vania, Piraeus Bank sau Millennium Bank.

Mai departe, ar trebui sa stii că şi depunerea de numerar in contul tău sau al altcuiva, chiar dacă este la aceeasi bancă se comisionează. In plus, si dacă primesti bani poti să fii pus să plătesti comision. Bineinteles că toate comisioanele astea nu se aplica totusi de toate bancile din Romania, dar unele nu se dau inapoi ca sa te taxeze.

De exemplu, să zicem că ai un cont si vrei sa pui bani in el. Cine iti cere bani? Credit Europe Bank – Da.

In schimb, BCR, de exemplu, a renuntat să-ti ia bani dacă depui in contul propriu, dar dacă depui in alte conturi – plăteşti.

La alte bănci plăteşti doar dacă depui multi bani in conturi. De exemplu, la RBS limita de „suportabilitate” este de peste 50.000 de lei, iar la Leumi Bank –  peste 0,5 milioane de lei.

Primeşti bani in cont? Plătesti! Este o nouă regulă şi toti clientii ATE Bank, Bancpost, BCR, BRD, Raiffeisen, Alpha, UniCredit Tiriac, CEC Bank, Banca Tran­sil­vania, Carpatica, Leumi, Libra, RIB sau Italo-Romena ar trebui să stie asta.

Mai departe, clientii Garanti Bank ar trebui sa stie ca de la 1 august vor plati comisioane mai mari pentru transferurile interbancare.

„Decizia de modificare a comisioanelor a venit ca urmare a unei analize atente a clientilor care efectueaza transferuri interbancare in lei, a valorii acestor tipuri de tranzactii si a competitiei. Astfel, am pastrat neschimbate comisioanele pentru palierele de valori unde se inregistreaza cele mai frecvente tranzactii (de ex: 1 RON pentru transferurile de 0-100 RON efectuate prin Garanti Online). Obiectivul nostru este de a oferi cele mai bune servicii clientilor nostri la costuri foarte avantajoase, continuind in acelasi timp sa fim una dintre cele mai competitive banci in ceea ce priveste transferurile de bani. Totodata, trebuie sa luam in considerare faptul ca toate comisioanele noastre includ costurile de procesare prin Transfond, care sunt stabilite tot in functie de paliere de valori,” a declarat pentru incont.ro Ilker Ozdemir, Director Transaction Banking & Canale Alternative de Distributie in cadrul Garanti Bank.

Există insă şi veşti bune

De exemplu, BCR, cea mai mare banca, are o promotie la campania de vanzare a creditelor ipotecare de refinantare si percepe comisioane zero pentru analiza dosarului si pentru evaluarea imobilului.

In oferta standard, comisionul de evaluare pentru un apartament este de 300 de lei. Ar mai trebui spus ca promotia va fi valabila doar pana la 15 iulie 2011, termen dupa care banca se va intoarce cel mai probabil la vechiile „taxe”.

Cât câştigă băncile din comisioane?

Mult. De exemplu, la BRD, comisioanele au avut o pondere de aproape 40% in venitul net al bancii in primul trimestru al acestui an, in crestere fata de aceeasi perioada din 2010, cand ponderea a fost de circa 33%. In cazul grupului BCR, rezultatele din primul tri­mes­tru includ si comisioanele, care au generat aproximativ 14% din veni­turile nete.

In schimb, de exemplu, Banca Romaneasca si-a redus puternic veniturile din comisioane si taxe, care au scazut cu 73%, pana la 3 milioane de euro.

In acelasi timp insa, austriecii de la Raiffeisen, care controleaza a treia banca locala, au raportat pe primul trimestru venituri totale din comisioane de 45 milioane de euro ca proveninind de la subsidiara din Romania.

Tara noastra a avut cea mai mare contributie la veniturile obtinute din comisioane din intreaga Raiffeisen International, divizia care administreaza operatiunile din Europa Centrala si de Est ale grupului austriac.

UniCredit Tiriac Bank a obtinut in primul trimestru castiguri din surse precum comisioane si operatiuni de piata in crestere cu 19%.

In cazul Banca Transilvania, incasarile din comisioane au crescut cu 2%, pana la 85,31 milioane de lei (peste 20 milioane de euro).

sursa Incont.ro

Lasati un comentariu