Cum să ieşim din criza alimentară

• publicat la: 22 iunie 2011
Cum să ieşim din criza alimentară

Majorarea valorii tichetelor de masă de la 9 la 12 lei şi reducerea TVA până la 5% pentru alimente i-ar ajuta pe români să reziste presiunii scumpirilor, cred reprezentanţii patronatelor. Suntem în plină criză alimentară, provocată de creşterea preţurilor pe plan mondial, şi mai avem doar doi ani pentru a evita „adevărata criză“, avertizează producătorii.

Pe baza unor studii de piaţă realizate de către Academia Română, liderii Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) propun acordarea şi pentru bugetari a tichetelor de masă, care acum se dau doar în sectorul privat, concomitent cu majorarea valorii acestora de 9 la 12 lei. În plus, pentru a evita „adevărata criză alimentară”, va fi nevoie de o scădere semnificativă a TVA, până la o cotă de 5%, care să se aplice pe întregul lanţ de producţie, la produsele agricole până la rafturile magazinelor. „Criza alimentară a început deja la nivel global, în condiţiile în care a fost suficient doar un an prost de producţie de grâu în China, pentru ca preţul să crească cu 91%.

În acelaşi timp, preţul porumbului s-a majorat cu 57%, iar la zahăr şi soia cu 33%. Vom avea o criză alimentară în România pentru că importăm 70% din alimentele consumate şi avem 3,5 milioane de hectare de teren agricol nelucrat, în schimb nu avem o strategie comună în agricultură”, a declarat Dan Matei Agathon, vicepreşedintele ACPR.

Cotă mică de TVA, „de la furcă la furculiţă”

Liderul patronal precizează că această criză alimentară nu vine din lipsa producţiei, ci din cauza scumpirilor, care blochează accestul la alimente unor pături tot mai largi de populaţie. „Vom ajunge să privim mâncarea ca pe un lux, iar la supermarket nu vom mai merge cu cardul, ci cu toţi banii de acasă, dacă nu luăm măsuri ferme acum, în ceasul al 12-lea”, a arătat Agathon.

ACPR a prezentat acum un an o propunere de reducere a TVA de la 24% la 5% în agricultură „nu în supermarketuri, ci la lapte, carne, grâu, porumb şi pentru întreg lanţul de producţie, pentru ca românii să găsească produse mai ieftine la magazine”. Potrivit reprezentantului patronatelor, doar reducerea TVA la grâu ar aduce la buget două miliarde de euro pe an, având în vedere că doar 20% din producţie este fiscalizată, iar restul de 80% „se plimbă pe vapoare şi se întoarce în ţară cu preţuri supraevaluate”.

Bonul de masă, spaima pieţei negre

A doua propunere a ACPR vizează sistemul tichetelor de masă: creşterea valorii acestuia în proporţii echivalente cu majorarea TVA şi cu inflaţia, adică de la 9 lei la 12 lei, precum şi reluarea acordării acestora şi bugetarilor. „Dacă generalizăm sistemul de tichete de masă şi dacă majorăm valoarea acestora intrăm în tenebrele economiei negre. Tichetul de masă se foloseşte doar pentru achiziţia de produse alimentare, respectiv doar pentru marfă fiscalizată. Măsura va fiscaliza atât produsele cumpărate, cât şi pe cei care utilizează tichetele”, a explicat Agathon.

Potrivit ACPR, piaţa tichetelor de masă totalizează un miliard de euro, în condiţiile în care 1,9 milioane de persoane, respectiv 43% din totalul angajaţilor primesc astfel de tichete. În 2010 au fost cumpărate produse alimentare în valoare de 793 milioane de euro cu tichete de masă, susţinând 27.000 de locuri de muncă din producţia şi din comercializarea de astfel de produse. În plus, aproape 500 de milioane de euro au mers la bugetul de stat din TVA şi din impozitul pe profit, aferente acestor tichete.

Cu jalba la Ministerul Muncii

Pentru a-şi promova propunerea de majorare a valorii tichetelor de masă de la 9 la 12 lei, reprezentanţii ACPR ar trebui să se adreseze Ministerului Muncii. „Am aflat cu surprindere că ministerul Muncii se ocupă de administrarea acestor tichete, astfel că vom încerca să vedem dacă noul ministru s-a obişnuit cu telefoanele – care e cel scurt, care e cel operativ…”, a mai spus Dan Matei Agathon, care aşteaptă din partea Guvernului „reluarea dialogului social”.

sursa adevarul.ro

comentarii

de hefzii la 22 iulie 2011 - 12:39

E o tampenie; fiecare sa faca ce vrea cu pamantul lui; ca oricum nu e benefic pentru cetateanul roman.In primul rand ca in unele cazuri chiar nu este rentabil. De exemplu unu are pamantul exact la marginea padurii; si ligioanele fac pagube imense; sau pamntul e epuizat…etc. Daca s-ar face mult grau ; s-ar vinde afara pe nimic; si s-ar importa apoi unul mai scump; daca ar legume ar pleca afara la altii care au bani sa cumpere. Sa nu creda cineva ca daca s-ar produce mult in romania; ar fi mai ieftin si mai mult pentru romani. E pentru cine da mai mult…pe planeta asta…Se urmareste defapt; scaderea pretului pamantului atat de jos; incat sa-l cumpere ei pe nimic… Daca ar fi rentabil; sa-l cultivi; nu ar exista un metru necultivat. Stiu pe uni care au in posesie un pamant exploatat prea intensiv; si e cam epuizat; unde mai pui ca e si de calitate slaba; si care au piedut bani cultivand-ul; da nu vor sa-l vanda pe degeaba…. De ce sa fie amendati aiurea; cand specialistii spun ca ar trebui lasat parloaga vreo 5 ani ca sa se refaca…? E o mare tampenie ; ca dealtfel tot ce se intampla in romania. Ar trebui sa ii sustina; nu sa-i distruga complet… Cu ce ma incalzeste pe mine ca au vandut ei petrolul si gazele la altii; adica ca romania produce gaze si petrol; daca avem cele mai mari preturi din europa…? Cu ce ma incalzente pe mine ca romania are petrol in marea neagra ; daca e dat deja la altii; cu ce ma incalzeste pe mina ca romania are munti de aur; daca ii dam pentru spaga infecta la altii? Sunt tari in care se more de foame desi se produce la greu, cacao; fructe etc; prin africa; fiindca se exporta totul; adica lumea nu are bani sa cumpere mancare. Deci ; oricat s-ar produce in romania; daca altii platesc mai bine o vor cupara ei; si noi o sa facem foamea la greu. Germania importa 90% din ce mananca; si nu moare nimeni de foame fiindca au bani sa cumpere; au insa o industrie capabila…care produce bani.

de alandala la 22 iulie 2011 - 14:14

alambicata gandire.schimba conducerea si vei vedea rezultatele, e simplu.si altii au procedat asa iar acum culeg foloasele.olimpicii si absolventii de harvard sunt apreciati de straini iar la noi acasa sunt marginalizati.rezultatul?se vede cu ochiul liber dar se si simte.

Lasati un comentariu