Miniştrii codaşi la fonduri europene

• publicat la: 10 iunie 2011
Miniştrii codaşi la fonduri europene

Patru dintre cei 13 miniştri ai Cabinetului Boc sunt corigenţi la absorbţia fondurilor europene. Şeful statului a avertizat că la 30 iunie membrii Guvernului vor fi evaluaţi. Anca Boagiu, Traian Igaş, Gheorghe Ialomiţianu şi László Borbély înregistrează cele mai mici procente la atragerea banilor de la UE.

Ministerul Transporturilor, condus de Anca Boagiu (PDL), are cea mai mică rată de absorbţie a banilor comunitari: 2,59%. Ministerul Administraţiei şi Internelor, în frunte cu Traian Igaş, a atras 6,82% din fondurile disponibile, urmat de Ministerul Finanţelor, condus de Gheorghe Ialomiţianu, cu un procent de 7,47 şi de Ministerul Mediului, coordonat de László Borbély, cu 8,96%. Cei patru se plasează astfel sub media naţională a atragerii fondurilor europene care este situată la 11%.

Boagiu şi moştenirea lui Berceanu

Fiecare ministru are propriile explicaţii pentru această situaţie. De exemplu, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, arată cu degetul spre predecesorul său, Radu Berceanu.
„În momentul în care am preluat acest minister, aveam o rată de absorbţie de 1,7%, iar ţinta este acum de a creşte la o rată de 20% până la finalul acestui an”, a afirmat, recent, Anca Boagiu. Programului Operaţional Transporturi, de care se ocupă acest minister, i s-au alocat în perioada 2007-2013 4,5 miliarde de euro, din care instituţia a cheltuit pe proiecte doar 118 milioane.

Totuşi, experienţa remanierilor anterioare a arătat că nu contează doar gradul de atragere a fondurilor de la UE, cât şi sprijinul din partea preşedintelui Traian Băsescu. Or, Anca Boagiu este considerată o apropiată a şefului statului, iar acesta se arăta optimist în privinţa rezultatelor pe care le va obţine de-acum încolo ministerul condus de Anca Boagiu. „Sper să vină un al treilea minister campion (n.r. – la absorbţia fondurilor europene), să spunem, Ministerul Transporturilor, care a terminat un număr mare de licitaţii şi începe să plătească avansurile”, afirma recent preşedintele. Ministerul Administraţiei şi Internelor, condus de Traian Igaş, ar putea accesa de la UE 208 milioane de euro din care a folosit doar 15 milioane. Igaş se poate totuşi baza pe susţinerea primarului Aradului, Gheorghe Falcă, finul lui Traian Băsescu.

LÁszlÓ BorbÉly dă vina pe autorităţile locale

Tot pentru perioada 2007-2013, Ministerului Finanţelor i s-au alocat 170 de milioane de euro din care instituţia a consumat doar 13 milioane. Ministrul Gheorghe Ialomiţianu pune pe seama birocraţiei atragerea redusă a banilor comunitari de către România.

Pentru Mediu, Uniunea Europeană a pus la dispoziţie 4,5 miliarde de euro, instituţia reuşind însă să utilizeze doar 423 de milioane. Ministrul Borbély László a pasat responsabilitatea la nivel local. „Preşedintele are perfectă dreptate, din păcate absorbţia fondurilor e foarte slabă, iar eu am spus acest lucru de nenumărate ori. Problema de fond, la proiectele pe care Ministerul Mediului le gestionează şi le implementează, este la nivelul autorităţilor locale”, a spus Borbély.

El a susţinut că România este prima din UE la semnarea contractelor cu autorităţile locale, dar este „codaşă” la implementare şi la absorbţia efectivă a fondurilor. „Vă spun că sunt dezamăgit de Ministerul Mediului cum merge cu absorbţia fondurilor. Era un minister foarte bine cotat şi acum văd că merge destul de slab”, declara la sfârşitul lunii mai preşedintele Traian Băsescu. László Borbély are însă fotoliul asigurat de UDMR, care nu va vedea cu ochi buni remanierea unuia dintre miniştrii săi, iar PDL se va abţine să stârnească nemulţumirea partenerului de guvernare.

Udrea, fruntaşă

Elena Udrea, care gestionează Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, se află în topul ministerelor cu cea mai mare rată de absorbţie. Din cele 3,8 miliarde de euro primite de la UE, ministerul Elenei Udrea a consumat 813 milioane, ceea ce înseamnă o rată de peste 20%. Şi Ministerul Muncii, preluat recent de Sebastian Lăzăroiu, este în topul celor care au o rată de absorbţie peste media naţională. La Muncă, din cele 3,5 miliarde euro alocate au fost cheltuite 650 de milioane. Ministerele cu pricina au fost lăudate chiar de şeful statului, care le-a numit „campioane”.

„Nu aveţi nicio justificare să spuneţi: nu am putut să cheltuiesc bani. Atunci, va trebui, după 30 iunie, când se trage linia, să vă gândiţi dacă mai puteţi face parte din Cabinet.”
Traian Băsescu
preşedintele României

Remaniere pe motiv de bani

Slaba absorbţie a fondurilor europene a fost unul dintre motivele invocate anul trecut pentru remanierea unor membri ai Cabinetului Boc. Încă de la începutul lui 2010, premierul Emil Boc a anunţat că, în eventualitatea unei remanieri guvernamentale, va fi luată în calcul capacitatea ministerelor de a utiliza banii de la UE. Potrivit unei analize a Ministerului Finanţelor din iulie 2010, Transporturile stăteau cel mai prost la capitolul atragerea fondurilor UE.

În septembrie, şase miniştri au fost remaniaţi, printre aceştia numărându-se şi Radu Berceanu de la Transporturi, care a fost înlocuit cu Anca Boagiu. Schimbarea lui Berceanu a fost însă şi una politică, în condiţiile în care „greii partidului” nu erau bine văzuţi de Palatul Cotroceni. Tot atunci, Adriean Videanu a fost schimbat de la Ministerul Economiei cu Ion Ariton. Vasile Blaga a scăpat de remaniere, dar şi-a dat demisia de la Ministerul Administraţiei şi Internelor la scurt timp.
sursa adevarul.ro

Lasati un comentariu