Ne-am putea plăti impozitele direct la UE

• publicat la: 1 iunie 2011
Ne-am putea plăti impozitele direct la UE

Comisia Europeană ia în calcul posibilitatea ca o parte din impozitele şi taxele pe care le plătim să meargă direct la Bruxelles, fără guvernele naţionale drept intermediari. Una dintre cele mai mari probleme ale Comisiei este faptul că bugetul său este acoperit numai în proporţie de 12% prin resurse proprii , în timp ce 75% vine de la guverne.

Janusz Lewandowski, comisarul european pentru Buget, va prezenta la 29 iunie noile propuneri pentru finanţele Comisiei pe perioada 2014-2020. Între acestea se va regăsi şi un nou plan privind „resursele proprii” ale Executivului European. Lewandowski, fostul ministru polonez pentru Privatizări, va propune ca o parte din impozitele şi taxele plătite de cetăţenii UE să ia direct calea Bruxellesului, fără a mai trece înainte pe la guvernele naţionale.

Schimbarea ar fi una crucială pentru Comisia Europeană (CE), care ar deveni astfel mult mai independentă din punct de vedere financiar . În actualul sistem , numai 12% din bugetul total al Comisiei (126,5 miliarde de euro) este finanţat prin resurse proprii. Acestea reprezintă, în mare parte, venituri din taxe pentru importuri. Astfel, dacă se respectă ţinta propusă în bugetul pe 2012 (30%), Comisia ar obţine 40 de miliarde de euro din resurse proprii, în loc de 16 miliarde în prezent.

Bugetul comisiei ar putea creşte

Nu se ştie încă ce impozite sau ce proporţie din acestea ar putea fi virate direct la Bruxelles. În final, bugetul total al CE ar putea creşte substanţial. Lewandowski susţine însă că propunerea sa nu va însemna impozite mai mari pentru contribuabili. În schimb, acesta spune că, pentru fiecare euro virat direct la bugetul CE, contribuţia respectivului stat va scădea cu un euro.

Propunerea va întâmpina însă destule obstacole, notează „The Wall Street Journal”. Având sub control fondurile Comisiei, guvernele pot controla mai bine proiecţiile de cheltuieli şi prioritatea acestora. Dacă Executivul UE ar strânge direct aceşti bani, atunci controlul guvernelor s-ar diminua. În plus, alegerea impozitelor care ar urma să fie virate direct către Bruxelles va fi o provocare pentru oficiali. Orice impozit va fi ales, unele state vor ieşi în câştig, altele – în pierdere. Oricare dintre ele poate bloca iniţiativa. În materie de taxe şi impozite, fiecare stat membru are drept de veto.

sursa adevarul.ro

Lasati un comentariu