Vişinele, superfructele verii

• publicat la: 10 iunie 2011
Vişinele, superfructele verii

Consumate proaspete, congelate sau uscate, acrişoare şi apetisante, vişinele au un conţinut bogat în elemente nutritive. Se culeg în iunie-iulie, în funcţie de soi, se mănâncă proaspete sau prelucrate sub formă de dulceaţă, gem, marmeladă, sirop, lichior. Frunzele sunt folosite pentru conservarea murăturilor. Specialiştii încadreaza vişinele în categoria “superfructelor”, deoarece ele pot reduce riscul de diabet de tip 2.

Ce conţin?

Vişinele conţin: apă 88,6 %, zaharuri, acizi, pectine, proteine, celuloză, tanini, săruri minerale (potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu, cupru, zinc) vitamine (A, B1, B2, B9, C, E, PP etc.), caroten. Putere energetică: 64 kcal / 100 g.

Alimentaţie

Gospodinele folosesc vişinele la prăjituri, sufleuri, torturi, sosuri, siropuri, dulceţuri, îngheţate şi alte preparate dulci. Se prepară şi supe şi sosuri cu pulpele de vişine. Vişinele îşi leagă renumele de vişinată, lichoarea cu gust inconfundabil, care nu lipseşte din pivniţa niciunui gospodar care se respectă.

Pentru a le savura pe tot parcursul anului, puneţi vişinele la “conservă” prin congelare, prin conservare cu aspirină în borcane (gemuri, siropuri şi compoturi) şi uscare în cuptor.

Dietoterapii

Vişinele ajută la slăbit, reduc stratul de grăsime, scad colesterolul total şi trigliceridele. 300 g de vişine mâncate în fiecare zi pot reduce grăsimea de pe burtă

Codiţele de vişin conţin flavonozide, săruri de potasiu etc. Au aceleaşi proprietăţi terapeutice ca şi cele de cireşe, fiind diuretice şi astringente, uşor antiinflamatoare. Decoctul din codiţe se foloseşte în boli de rinichi (litiaze, pieliţe, cistite, pielonefrite) şi diaree.

Cura de vişine ajută în special diabeticilor, datorită vitaminei E (hipoglicemiante) şi levulozei. Nu trebuie ţinută de cei cu aciditate mare. Cura de cireşe şi vişine (1-2 zile pe saptămână – 0,5 kg fructe) este indicată pentru pletorici, cardiaci si obezi. Nu se consumă alte alimente în acele zile.

Sucul de vişine cu lapte se foloseşte în tratarea artritelor, în stările febrile, bronşite, astmul bronşic sau indispozitiile psihice. In plus vişinele ne feresc de boli cardiace şi insomnie.

Vişinele au rolul de a reface fibrele musculare, ajută organismul să se relaxeze şi au efect antiinflamator şi analgezic. Pot reduce durerea mai bine decât aspirina şi pot oferi protecţie antioxidantă comparabilă cu suplimentele alimentare, precum vitamina E.

Previn efectele stresului la nivel celular. Sucul de vişine e la fel de bun ca ibuprofenul sau ca unele medicamente antiinflamatoriii nestoroidiene. De aceea, sunt recomandate în afecţiuni inflamatorii, însoţite de durere precum artrita, guta, dureri musculare, dureri de spate, dar şi diabet, boli vasculare şi neurovegetative.

In medicina populară, se folosea cleiul de vişine. Muiat în rachiu de drojdie, se punea pe tăieturi, oprind sângerarea şi vindecând.

Alte insuşiri terapeutice:

–    detoxifierea organismului, îndeosebi a rinichilor;
–    scad colesterolul şi riscul de diabet;
–    sunt benefice în artrită;
–    conţin o cantitate mare de potasiu, care contribuie la stabilizarea ritmului cardiac şi la sănătatea pielii;
–    utilizate în maladii ale rinichilor, stomacului şi căilor respiratorii;
–    cotin antioxidanţi, în special vitamina C;
–    scad nivelul de acid uric din sânge, contribuind la prevenirea gutei;
–    acţiune usor laxativă, contribuind la ameliorarea constipaţiei.

Atenţionare: Sucul de vişine nu este recomandat persoanelor cu aciditate ridicată a sucului gastric, celor care suferă de diaree sau diabet zaharat, obezitate sau afecţiuni cronice ale plămânului.

Reţeta pentru gurmanzi: Supa de vişine

Ingrediente: 1 kg de vişine curăţate de sâmburi, 2 gălbenuşuri, 250 g smântână degresată, o linguriţă  de zahăr farin, sare, 1 l apă.

Preparare: Visinele se spală, se opăresc, apoi se dau prin sită. Se amestecă sucul de visine cu un litru de apă, sarea si zahărul si se lasa să dea câteva clocote. Intr-un castron, se bat gălbenusurile cu smântâna, se adaugă câte putină zeamă clocotită, amestecând, apoi se toarnă peste toată supa.

sursa citynews.ro

Lasati un comentariu