America nu mai are bani. Este la un pas de haos

• publicat la: 14 iulie 2011
America nu mai are bani. Este la un pas de haos

Dacă Obama nu va reuși să-i convingă pe democrați să ridice pragul de îndatorare, Trezoreria condusă de Geithner nu va mai avea bani să plătească aproximativ jumătate din plățile care ajung la scadență pe data de 4 august. Logica e simplă, spun cei de la CNN Money: Statele Unite nu produc suficient de mulți bani ca să plătească datoriile curente, deficitul lunar fiind de 125 de miliarde de dolari.

Dacă limita de îndatorare nu este ridicată, Trezoreria nu mai are voie să se împrumute pentru a reuți să umple golul dintre venituri și cheltuieli.

Preşedintele Băncii centrale americane, Ben Bernanke, a avertizat miercuri la Washington că o incapacitate de plată a SUA ar crea  probleme enorme’ pentru ţară şi o ‘criză majoră’ la scară mondială, scrie France Presse.

În cazul în care SUA vor ajunge în situaţia de a nu-şi mai putea respecta obligaţiile faţă de creditori, ‘ar fi o criză majoră’, ce ar trimite ‘unde de şoc în întreg  sistemul financiar mondial’, a declarat Bernanke în faţa Comisiei pentru serviciile financiare din Camera Reprezentanţilor.

Preşedintele Fed a făcut referire la faptul că obligaţiunile Trezoreriei americane sunt considerate în întreaga lume ca fiind o investiţie extrem de sigură, la fel de sigură ca aurul. În context, Bernanke a avertizat că o eventuală intrare în default ar avea consecinţe dramatice pentru economia americană.

Aceasta ar crea ‘probleme enorme’, a spus el: ‘ratele dobânzilor ar începe să crească’ pe măsură ce creditorii ar începe să aibă îndoieli cu privire la capacitatea ţării de a-şi rambursa datoriile, ceea ce ‘ne-ar slăbi economia şi ne-ar spori şi mai mult deficitul’. Trezoreria americană apreciază că nu va putea evita să ajungă în incapacitate de plată în cazul în care plafonul legal al datoriei publice a ţării nu va fi ridicat până la 2 august, notează AFP.

Agențiile de rating „abia așteaptă”

Agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a avertizat, miercuri, că va coborî ratingul SUA, apreciind că există şanse mici, dar în creştere, ca guvernul american să intre în incapacitate de plată.

Agenţia a explicat că a plasat sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, ratingul SUA, dată fiind posibilitatea că Congresul nu va putea ajunge la timp la un acord pentru majorarea plafonului de îndatorare. În prezent, SUA beneficiază de cel mai bun rating posibil, ‘Aaa’.

De asemenea, Moody’s a anunţat că a plasat sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, şi ratingul ‘Aaa’ atribuit unor instituţii financiare care au legătură directă cu guvernul SUA, respectiv Fannie Mae, Freddie Mac, Federal Home Loan Banks şi Federal Farm Credit Banks.

Casa Albă şi republicanii din Congres poartă negocieri intense în încercarea de a ajunge la un acord, înainte de data limită de 2 august, pentru majorarea plafonului de îndatorare. Datoria publică a SUA a atins, la mijlocul lunii mai, limita maximă autorizată de Congres, de 14.294 de miliarde de dolari, Trezoreria americană fiind obligată să adopte o serie de măsuri excepţionale pentru a putea să emită în continuare obligaţiuni fără a majora gradul de îndatorare al statului.

Chinezii deja au lovit America la rating

Agenţia chineză de rating Dagong şi-a ajustat în perspectivă negativă evaluarea datoriei suverane a SUA, pe care o diminuase deja cu o treaptă în luna noiembrie, relatează AFP.

Capacitatea SUA de a-şi rambursa datoria publică ar urma să se diminueze odată cu relansarea creşterii şi cu nivelurile ridicate de deficit bugetar din cursul anilor următori, se arată într-un comunicat al Dagong.

‘Mai mulţi factori care afectează solvabilitatea guvernului federal american vor continua să se degradeze’, apreciază agenţia chineză de rating, a cărei metodologie este diferită de cea a agenţiilor americane Moody’s, Fitch sau Standard & Poor’s.

‘Dagong va reduce ratingul datoriei suverane a SUA dacă nu va exista o îmbunătăţire substanţială a capacităţii lor de rambursare’, se specifică în comunicat, transmis în plin impas bugetar la Washington şi în contextul în care agenţia Moody’s a ameninţat la rândul său că va reduce ratingul datoriei americane.

Contrar celor trei agenţii americane care acordă SUA ratingul AAA, Dagong nu oferă Washintonului această notă maximă şi şi-a redus deja în noiembrie ratingul de la AA la A+.

sursa  capital.ro

Lasati un comentariu