Caisele

• publicat la: 11 iulie 2011
Caisele

Caisele sunt vedetele acestei perioade. Parfumate şi dulci, cu un aport caloric redus, de doar 47 kcal la 100 grame, caisele sunt unele dintre cele mai iubite fructe.
Ele sunt consumate cu plăcere atât de către copii cât şi de către persoanele mai în vârstă. În condiţiile ţării noastre ele se coc în perioada 1 iulie-15 august.

Caisele sunt mai presus de toate o adevarată baterie de pro-vitamina A, fapt dovedit de culoarea portocalie veselă şi frumoasă.
Patru caise mari sunt suficiente pentru a acoperi necesarul zilnic de vitamina A, un antioxidant valoros şi vital organismului. Compoziţia caisului ne va ajuta să inţelegem mai bine principalele sale întrebuinţări curative:

  • apă (85%)
  • zaharuri
  • acid citric
  • acid malic
  • sodiu
  • potasiu
  • calciu
  • fosfor
  • magneziu
  • fier
  • cupru
  • provitamina A
  • alte vitamine importante (B1, B2, C, P, PP etc)

Prin vitaminele şi mineralele pe care le conţine, caisa este un tonifiant general folosit însă şi în tratarea anumitor probleme specifice.

Una dintre proprietăţile de bază ale acestor fructe este aceea că tonifică sistemul nervos, motiv pentru care sunt recomandate în astenie fizică şi intelectuală, stări depresive, insomnii, nevroză, stres, oboseală.
Caisele ajută mult digestia şi prin proprietăţile lor diuretice şi depurative, detoxifică organismul, îi sporesc reacţiile naturale de apărare, îl fortifică şi îl regenerează.

Având acţiune alcalinizantă ele contribuie la menţinerea echilibrului acido bazic din sângele şi ţesuturile corpului diminuând aciditatea.

In plus caisele, sunt antianemice, antihelmitice si antidiareice.
Cura cu caise constă în consumul a 500g-1Kg caise pe zi timp de două săptămâni. Fructele se consumă înainte de mese sau între mese.

Cura cu caise este utilă tuturor copiilor rahitici sau cu întârziere în creştere, adolescenţilor, femeilor gravide şi bătrânilor  Ea dă rezultate foarte bune  şi în anemiile consecutive unei hemoragii.

Este recomandata în toate carenţele de vitamina A şi în toate carenţele de oligoelemente.Caisele conţin vitamina B17 numită „amigdalina”, o vitamină cu un rol important în lupta anti-cancer. Ajută la prevenirea acestei boli şi distruge celulele canceroase.
Fiind bogate în potasiu caisele sunt recomandate tuturor celor care nu trebuie să consume sodiu.
Ele mai sunt recomandate în anemie, tratamentul avitaminozelor, convalescenţă, litiaze renale sau litiaze biliare.

Nu în cele din urma, caisele sunt o sursă excelentă de fibre. Caisele acţionează blând la nivelul intestinului, stimulează tranzitul, iar aciditatea uşoară  le face foarte uşor digerabile, fiind foarte bine asimilate de organism, motiv pentru care sunt considerate aliment ideal pentru bebeluşi şi pentru cei care au probleme la nivelul apartului digestiv.

Se poate face şi o cură cu o zi pe săptămână în care se consumă numai caise şi nimic altceva.

În cosmetică sucul sau pulpa de caisă reprezintă un tonifiant al pielii normale şi se foloseşte sub formă de comprese pe faţă.
Originea caiselor este în China, unde a început şi cultivarea caişilor acum mai bine de 4000 de ani. Din China, caisele au ajuns în India, iar pe Drumul Mătăsii au descoperit Grecia, apoi Roma Antica, şi de aici toată Europa.

.

Lasati un comentariu