Islanda se pregăteşte SĂ INTERZICĂ VÂNZAREA ŢIGĂRILOR la magazin

• publicat la: 6 iulie 2011
Islanda se pregăteşte SĂ INTERZICĂ VÂNZAREA ŢIGĂRILOR la magazin

Parlamentul islandez dezbate un proiect legislativ care prevede interzicerea comercializării libere a ţigaretelor, acestea urmând să poată fi procurate doar din farmacii, în baza unei reţete eliberate de medici, informează The Guardian.

Medicii ar urma să încurajeze fumătorii să urmeze tratamente sau programe educaţionale care să-i facă să renunţe la fumat. Dacă dependenţa de tutun nu dispare, medicul poate prescrie o reţetă în baza căreia fumătorul îşi poate procura ţigări de la farmacie. Ţigările nu vor fi vândute, însă, cetăţenilor sub 20 de ani.

Iniţiativa se înscrie într-un plan care urmează să se desfăşoare pe parcursul a 10 ani. Deja se are în vedere interzicerea fumatului în parcuri sau pe trotuare, ori în automobilele în care călătoresc şi copii.

De asemenea, Islanda vrea să urmeze exemplul Australiei şi să oblige comercianţii să împacheteze ţigaretele în pachete simple, maro, fără marca firmei, ci doar cu avertizări asupra riscurilor pentru sănătate.

Islanda, o ţară care nu favorizează contrabanda

Proiectul legislativ iniţiat de fostul ministru al Sănătăţii din Islanda, Siv Fridleifsdottir, împreună cu un ONG. „Scopul acestui proiect este de a proteja copiii şi tinerii şi de a-i face să renunţe la fumat”, a declarat Fridleifsdottir.

Proiectul prevede, în primă fază, creşterea preţului la ţigări cu 10% în fiecare an, în concordanţă cu propunerile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Potrivit ONG-ului care susţine proiectul legislativ, o creştere cu 10% a preţului pachetului de ţigări înseamnă o reducere între 4% şi 8% a consumului de ţigarete.

Totuşi, la finalul programului de 10 ani, preţul pachetelor de ţigarete va fi foarte mic, susţine Thorarinn Gudnason, preşedintele Societăţii Islandeze de Cardiologie.

„Conform propunerilor noastre, fumătorii care vor primi reţete vor fi diagnosticaţi drept dependenţi, iar noi considerăm că dependenţii nu trebuie taxaţi de Guvern”, a spus Gudnason, care a ajutat la redactarea proiectului de lege.

Gudnason crede că actualele preţuri la ţigarete în Islanda nu iau în calcul costurile pe care fumatul le are asupra societăţii.
„Un pachet costă în prezent în jur de 1.000 de coroane (25 RON), dar dacă luăm în calcul costurile concediilor medicale, ale productivităţii reduse cauzate de fumat sau pensionările pe caz de boală, preţul ar trebui să fie undeva în jur de 3.000 de coroane (75 RON)”, a spus Gudnason.

Proiectul prevede şi trecerea oficială a nicotinei în rândul substanţelor care creează dependenţă. „Nicotina poate fi comparată cu heroina, nu ne referim la efecte secundare, ci la rapiditatea instalării dependenţei”, a spus Gudnason.

Potrivit acestuia, 300 din cele 1.500 de decese anuale din Islanda sunt cauzate de fumat.

„Vorbim de 20% din numărul total de decese. Credem că aceste propuneri ar duce la o reducere semnificativă a deceselor cauzate de fumat, poate până la 100 pe an”.

Proiectul va intra în dezbatere la toamnă, când parlamentarii islandezi se vor întoarce din vacanţă.

Islanda se numără printre ţările europene cu cel mai mic număr de fumători. Dacă în 1991, 30% dintre islandezi fumau, astăzi doar 15% dintre cetăţenii Islandei îşi aprind ţigări zilnic.
Această scădere este atribuită creşterii taxei pe tutun, care reprezintă 25% din preţul total al unui pachet. Criza economică, care a lovit puternic Islanda, ar fi contribuit, de asemenea, la reducerea numărului de fumători.

În cazul în care proiectul va trece de Parlament, posibilitatea de a fi aduse ţigări prin Islanda prin contrabandă este destul de scăzută. Islanda este o insulă relativ izolată, unde controalele la vamă sunt deosebit de riguroase.

Islanda s-ar înscrie astfel în rândul ţărilor cu minimă toleranţă faţă de fumători. În Buthan comercializarea tutunului a fost interzisă în 2004. De asemenea, în Suedia, medicii pot refuza să opereze un pacient până când acesta se lasă de fumat. Şi Finlanda plănuieşte să interzică total fumatul până în anul 2040.

sursa Gandul

Lasati un comentariu