Pe cine paşte falimentul. Cele mai riscante ţări din lume

• publicat la: 8 iulie 2011
Pe cine paşte falimentul. Cele mai riscante ţări din lume

România a coborât în trimestrul al doilea un loc în clasamentul global al ţărilor cu cel mai mare risc de faliment, de la poziţia a 16-a la a 17-a, arată un raport al companiei CMA. La nivel global, statele cel mai aproape de faliment sunt considerate a fi Grecia, Venezuela şi Portugalia.Prima de risc sau CDS-ul României a crescut în trimestrul al doilea cu 6%, la 245 de puncte de bază, potrivit ultimei cotaţii a lunii, anunţă compania CMA Vision, care oferă informaţii despre piaţa primelor de risc. În ciuda avansului, România a coborât totuşi o poziţie în clasamentul global al celor mai riscante economii, până pe locul 17.

8 ţări europene o depăşesc ca risc, anume Grecia, Portugalia, Irlanda, Ucraina, Spania, Islanda, Croaţia şi Ungaria. Prima de risc coborâse zilele trecute spre 230 de puncte, nivelul la care era înaintea ca tensiunile din Grecia să se agraveze, însă cotaţia a trecut din nou pe creştere, pe fondul retrogradării Portugaliei. CDS-ul sau prima de risc arată cât trebuie să plătească un creditor astfel încât, în caz de faliment al debitorului, să-şi poată recupera toată suma investită.

Cele 245 de puncte ale României arată că asigurarea unei datorii de 10 milioane de euro împotriva falimentului costă 245.000 de euro. Clasamentul celor mai riscante economii din lume nu s-a schimbat cu mult: doar o rocadă între locurile trei şi patru. Astfel, în trimestrul al doilea, ţările cu cea mai mare primă de risc erau Grecia, Venezuela, Portugalia şi Irlanda. La polul opus, cele mai sigure ţări din lume, sunt considerate: Suedia, Elveţia, Finlanda, Olanda şi Germania.
sursa  money.ro

Lasati un comentariu