Pregătiri pentru beatificare

• publicat la: 1 iulie 2011
Pregătiri  pentru beatificare

Pregătirile pentru beatificarea episcopului martir Ioan Scheffler au intrat pe ultima sută de metri.

Pr. Dr. Ferenc Hankovszky,vicar episcopal,va fi  conducătorul echipei de pregătire a ceremoniei de beatificare.

Decizia beatificarii episcopului Ioan Scheffler a fost luată datorită scopului  principal al vieţii sale spirituale care a fost transpunerea în practică a adevăratei iubiri faţă de aproapele sau. A mărturisit că proba, măsura, motivaţia dragostei este sacrificiul adus pentru ceilalţi. De aceea a dorit să devină un suflet al pocăinţei şi împăcării. Cauza pe care a susţinut-o în fiecare etapă a vieţii sale a fost căutarea, desluşirea şi îndeplinirea voinţei lui Dumnezeu. A dorit să îndeplinească această voinţă până la ultimul act, când şi-a dat viaţa pentru Dumnezeu şi biserică: a murit ca martir.

În 24 iunie, a început novena Preasfintei Inimi a lui Isus, care precede în fiecare an hramul diecezan. Timp de nouă zile, cu începere de la ora 19, au avut loc,în Catedrala Romano-Catolică sfinte liturghii, cu scopul de a-i pregăti spiritual pe credincioşi în contextul beatificării.  Din  rândul sfintelor liturghii ale novenei o importanta deosebita a avut-o prima,cea din 24 iunie, în cadrul căreia PS. Eugen Schönberger a sfinţit noul monument funerar ce conţine rămăşiţele pământeşti ale episcopului Scheffler, aduse acasă în 1965 – mutate din criptă în Catedrală la 17 iunie, lângă altarul secundar din partea dreapta a naosului bisericii.

Până in data de 3 iulie, in duminica când episcopul martir Ioan Scheffler va fi beatificat,vor avea loc sfinte liturghii care vor aborda diverse teme despre viaţa episcopului.

Au confirmat participarea numeroşi credincioşi organizaţi în grupuri sau venind singuri, din toată Dieceza sătmăreană, din fiecare dieceză romano- şi greco-catolică a României, din numeroase dieceze catolice ale Ungariei, Ucrainei, Austriei, Germaniei, precum şi din Italia şi multe alte ţări, deoarece sărbătoarea de 3 iulie se adresează lumii întregi.

Pe lângă înalţii prelaţi amintiţi,  la eveniment vor lua parte nunţiul apostolic Francisco Javier Lozano, arhiepiscopul de Bucureşti Ioan Robu, arhiepiscopul de Alba Iulia György Jakubinyi, arhiepiscopul din Eger Csaba Ternyák, arhiepiscopul major şi mitropolit greco-catolic de Făgăraş şi Alba Iulia Lucian Mureşan, episcopii diecezelor Romano- şi Greco-catolice din România şi Ungaria precum şi episcopi din alte ţări: Ucraina, Serbia şi Slovacia. În total vor fi în jur de 35 de episcopi. Referitor la preoţii catolici,se preconizează că numarul acestora va fi in jur de 150, dar sunt aşteptaţi şi reprezentanţii altor culte, cum ar fi episcopul reformat de Piatra Craiului István Csűri, episcopul unitarian Ferenc Bálint Benczédi şi fostul protopop ortodox de Satu Mare,Alexandru Tincu.

Episcopia Romano Catolică, cu sprijinul autorităţilor locale ale municipiului şi judeţului Satu Mare, va face tot posibilul ca ceremoniile să se desfăşoare într-un mod cât mai eficient şi să ofere impresii de neuitat pentru toţi. De aceea, pentru asigurarea confortului credincioşilor participanţi la beatificare, vor fi amplasate zece puncte de distribuire a apei potabile, mai multe toalete ecologice şi două ecrane LED în părţile laterale ale altarului, ca evenimentul să fie văzut şi de persoane care stau mai departe sau în umbră. Persoanele bolnave sau în vârstă, care nu pot veni în centrul oraşului sau credincioşii care stau în alte ţări şi nu pot călători în Satu Mare, vor putea viziona beatificarea, care va fi transmisă în direct de televiziunea Duna TV. Evenimentul va fi transmis şi de Mária Rádió în limba maghiară, respectiv Radio Maria în limba română.

Mai multe informatii despre cine a fost Ioan Scheffler si ce inseamna beatificarea puteţi citi pe site-ul

www.tv1satumare.ro.

Lasati un comentariu