Război între Orban şi Parlamentul European

• publicat la: 7 iulie 2011
Război între Orban şi Parlamentul European

Este termenul folosit de europarlamentari la adresa Ungariei, înainte de a vota „pentru“la rezoluţia care penalizează noua Constituţie a lui Viktor Orban, acuzat de derapaje democratice. Printre iniţiatorii rezoluţiei se numără românca Renate Weber (ALDE). Un paragraf din Constituţie se referă la obligaţia de a proteja drepturile maghiarilor de peste hotare.

„Ungaria schizofrenică”. Cam aşa s-ar putea rezuma acuzaţiile aduse statului vecin de europarlamentari. Cu toate că la în plenara de la Strasbourg a Parlamentului European, José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a elogiat performanţa Ungariei în cele şase luni cât a deţinut preşedinţia UE, Guvernul Orban a primit un duş rece în urma votării unei rezoluţii critice referitoare la noua Constituţie a ţării. Rezoluţia europarlamentarilor, elaborată de stânga unită din Parlamentul European – socialiştii, liberalii, verzii – a trecut cu 331 de voturi „pentru”, 274 „împotrivă” , în timp ce 54 de eurodeputaţi s-au abţinut. Inspirat din concluziile Comisiei de la Veneţia referitoare la respectarea normelor europene, ale acordurilor şi tratatelor obligatorii pentru toate statele membre ale UE, textul rezoluţiei cere Guvernului Orban să modifice în mai multe puncte noua Constituţie.

Deşi elaborarea legii fundamentale este o competenţă a statului membru, nu se poate accepta ca o serie de articole ale ei să contravină valorilor democratice şi libertăţilor care formează baza UE. De aceea, mai multe state membre, se arată în textul rezoluţiei, au fost nevoite să-şi revizuiască şi să modifice Constituţia în momentul aderării sau să o adapteze în spiritul unor acorduri europene. Criticile cuprinse în rezoluţie se referă în primul rând la preambulul noii Constituţii a Ungariei. Astfel, se cere o formulare fără echivoc a paragrafelor privind garantarea drepturilor egale ale cetăţenilor, indiferent de apartenenţa religoasă, etnică şi de sex, o separare clară a statutului de biserică, independenţa judecătorească, redarea competenţelor Curţii Constituţionale.

sursa adevarul.ro

Lasati un comentariu