Romii cer schimbarea explicaţiei cuvântului “ţigan” în DEX

• publicat la: 19 iulie 2011
Romii cer schimbarea explicaţiei cuvântului “ţigan” în DEX

Câteva organizaţii care luptă pentru drepturile romilor scot tunurile împotriva Academiei Române! Romii sunt nemulţumiţi de faptul că în definiţia cuvântului “ţigan” din Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, ediţia 1998, apare şi explicaţia, “epitet dat unei persoane cu apucături rele”. Aşa că vor ca definiţia să fie schimbată, iar Academia Română să prezinte scuze publice.

L-aţi recunoscut, desigur, pe Regele autoproclamat al ţiganilor, Florin Cioabă. E supărat că una din explicaţiile cuvântului “ţigan” din DEX are un sens peiorativ. Sau dispreţuitor. Este vorba despre a treia explicaţie a cuvântului: epitet dat unei persoane cu apucături rele.

Explicaţia a stârnit supărarea unor organizaţii care luptă pentru drepturile romilor. În primul rând, pentru că face o echivalare între cuvântul “rom” şi “ţigan”, care nu înseamnă acelaşi lucru. Şi, în plus, pentru că nu e specificat clar faptul că explicaţia are un sens peiorativ, aşa cum se întâmplă în alte dicţionare.

Organizaţiile care se plâng de explicaţia din DEX au trimis deja o sesizare Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Cer sancţionarea şi obligarea Academiei Române la prezentarea de scuze publice.

Reprezentanţii Academiei Române au declarat că la următoarea ediţie a DEX-ului vor elimina explicaţia buclucaşă.

sursa Antena3

comentarii

de maraqmuresanu la 11 iulie 2014 - 16:03

Mai bine ar trai cinstit si atunci nu ar mai fi cuvinte cu inteles peiorativ!
De ce nu au zis nimic atunci cand,spre incantarea lor,niste neamuri de sange,
ajunse in varfurile politichiei romanesti,i-au facut rromi,acum isi zic direct “romi” cand ei sunt tzigani?!Asa am ajuns sa fim tzigani cu totii caci,dupa 1990,pe pasapoarte se prescurta ROM iar acum,venindu-ne mintea cea de pe urma,se prescurteaza (totusi!)”ROU”-adica,de la Roumanie,in franceza!

Lasati un comentariu