Alegătorii, băgaţi în ceaţă cu şase buletine de vot

• publicat la: 25 august 2011
Alegătorii, băgaţi în ceaţă cu şase buletine de vot

„Eu cu cine votez?!“ va fi dilema fiecărui alegător bombardat cu şase buletine de vot în cazul comasării alegerilor locale cu cele parlamentare, susţinută de Putere şi Opoziţie. Românii vor trebui să voteze simultan pentru primărie, consilii şi Parlament, ceea ce va crea un haos, la adăpostul căruia PDL speră să ascundă sub preş eşecul guvernării.

Buletinele separate pentru alegerea primarului, a preşedintelui consiliului judeţean, a consiliului local, a consiliului judeţean, dar şi a unui deputat şi a unui senator vor bulversa atenţia alegătorilor care se vor prezenta la scrutinul comasat, devenit brusc problema arzătoare a politicienilor.

După „tema de gândire” furnizată coaliţiei la 3 august de şeful statului, care a declarat că el poate lua în calcul cuplarea alegerilor doar dacă ipoteza vine din partea partidelor, liderii PDL, în frunte cu premierul Emil Boc, au sărit să susţină această variantă. „Instituţiile paralizează un an, iar politicienii îşi pierd minţile”, a fost argumentul în favoarea cuplării alegerilor locale cu cele parlamentare invocate de purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu. Deşi aplicarea tehnică ridică unele semne de întrebare, preşedintele Comisiei de administraţie a Camerei, Sulfina Barbu (PDL), a susţinut că iniţiativa poate fi aplicată prin modificarea Legii administraţiei publice locale şi a Legii alegerilor locale, în sensul prelungirii mandatelor aleşilor locali.

La rândul său, europarlamentarul PDL Cristian Preda a scris ieri pe blogul său că probabil consensul va fi realizat în jurul păstrării bicameralismului, dar cu reducerea însemnată a numărului de parlamentari, precizând că susţine comasarea localelor cu legislativele, simultan cu renunţarea la pragul electoral. Pe de altă parte, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că USL vrea alegeri cât mai repede, chiar şi în varianta comasării localelor cu parlamentarele. El a insistat însă pe ideea organizării de anticipate pentru Parlament, odată cu alegerile locale.

Ce spune legea

Potrivit prevederilor în vigoare, mandatul aleşilor locali poate fi prelungit doar în caz de război sau catastrofă, prin lege organică, ceea ce înseamnă că  pentru a amâna alegerile locale este obligatorie adoptarea de noi reglementări, fie prin modificarea legilor actuale, fie prin adoptarea unui act normativ nou. Pe de altă parte, potrivit Constituţiei, alegerile parlamentare se desfăşoară în cel mult trei luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului. Organizarea anticipatelor legislative este posibilă doar prin dizolvarea Parlamentului de preşedintele României, după consultarea liderilor de grup parlamentar şi a şefilor celor două Camere şi numai după respingerea a cel puţin două propuneri de guvern.

„Haosul” care s-ar crea prin comasarea alegerilor i-ar avantaja în primul rând, în opinia analistului politic Cristian Pârvulescu, pe preşedintele Traian Băsescu, pe democrat-liberali şi pe reprezentanţii UDMR. „Se vor folosi de toată energia primarilor lor pentru a trage partidul în sus şi, în plus, vor face şi economii substanţiale pentru că vor putea folosi şi resursele financiare ale candidaţilor în această campanie”, a explicat Cristian Pârvulescu.

Cristian Pârvulescu: „Toţi mizează pe haos!„

Acordul partidelor atât de la Putere, cât şi al celor din Opoziţie în ceea ce priveşte ideea cuplării alegerilor locale cu cele parlamentare se justifică, potrivit analistului politic, prin calculele pe care şi le fac toţi. Dacă reprezentanţii PDL speră să obţină o proporţie similară de primari şi parlamentari, social-democraţii pun totul pe cartea contracarării primarilor Puterii şi câştigarea majorităţii. „Va fi un haos total, pe care de altfel mizează toţi. Oamenii nici nu vor înţelege ce votează”, a conchis Pârvulescu.

Analistul politic Iosif Boda crede că PDL ar fi avantajat de comasare, pentru că are mulţi primari, bine organizaţi, face economie pentru campanie, iar atenţia s-ar concentra pe chestiunile locale şi pe performanţele primarilor, nu pe activitatea Guvernului.

sursa adevarul.ro

Lasati un comentariu