Borbely: Voi schimba conducerea Agenţiei de Protecţie a Mediului probabil luni

• publicat la: 26 august 2011
Borbely: Voi schimba conducerea Agenţiei de Protecţie a Mediului probabil luni

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a declarat, vineri, la Târgu Mureş, că va schimba conducerea Agenţiei de Protecţie a Mediului „probabil luni” şi că deja s-a gândit la persoana care ar putea să îl înlocuiască pe actualul şef.

Borbely a afirmat că este posibil ca România să fie suspendată, luni, de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, din cauza unor deficienţe legate de ANPM şi că va lua în acest caz „măsuri administrative”.

„Voi face modificări în structura conducerii ANPM. Conducerea va fi schimbată, probabil, luni”, a spus Borbely, care a adăugat că s-a gândit deja la persoana care ar putea să îl înlocuiască pe actualul şef al ANPM, Nagy Iosif.

Întrebat dacă intenţionează să îl schimbe pe Nagy Iosif şi dacă România va evita suspendarea tranzacţiilor cu certificate verzi, Borbely a răspuns afirmativ.

„Aşteptăm până luni, dar au fost unele probleme şi probabil nu-mi voi schimba decizia. Probabil schimbarea o voi face luni”, a conchis acesta.

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, că „trebuie să fie pus pe masă capul şefului Agenţiei de Protecţie a Mediului” dacă România va fi suspendată de la tranzacţionarea certificatelor verzi, el precizând că vrea „capete jos” pentru că „cei vinovaţi trebuie să plătească”.

„Capul şefului Agenţiei de Protecţie a Mediului trebuie să fie pe masă dacă acest lucru se va întâmpla. Vreau un plan foarte, foarte riguros ca în maximum şase luni să se poată relua tranzacţionarea acestor certificate, dar vreau capete jos dacă o asemenea decizie se ia împotriva României şi cei vinovaţi să plătească”, a declarat primul-ministru.

Agenţia de presă MEDIAFAX a anunţat, joi, că statul român pierde sute de milioane de euro din cauza iminentei suspendări de cel puţin câteva luni de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, situaţie generată de neregulile la întocmirea inventarului naţional de emisii, pentru care şeful ANPM, Iosif Nagy, urmează să fie demis.

Decizia finală în privinţa suspendării României de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon va fi anunţată luni, la două zile după încheierea unei reuniuni a Comitetului de Conformare – Ramura de Implementare a Protocolului de la Kyoto, documentul în baza căruia statele semnatare primesc aceste certificate de emisii, cunoscute şi drept „certificate de poluare” sau „certificate verzi”.

Suspendarea României a fost propusă la precedenta reuniune a forului, desfăşurată în perioada 6 – 8 iulie la Bonn, în Germania. Conform procedurii, deşi concluziile întâlnirii din iulie sunt preliminare, la reuniunea din 25-27 august, ţinută tot la Bonn, România nu mai are dreptul la o nouă audiere, ci doar la o „declaraţie oficială”.

sursa mediafax

Lasati un comentariu