Daci virtuali

• publicat la: 24 august 2011
Daci virtuali

Profesorii de la Universitatea Babeş-Bolyai şi cei de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au avut o idee  excelentă. Ei au decis să organizeze primul muzeu virtual al cetăţilor dacice, care va permite internauţilor să viziteze unele dintre cele mai importante situri istorice din România.

Practic, prin această metodă, cetăţile dacice vor intra în „lumea bună” a siturilor arheologice. Măcar virtual. Poate, ca urmare a notorietăţii care va fi câştigată cu ajutorul muzeului virtual, arheologii care cercetează aceste situri vor obţine şi mai multe fonduri, care să le răsplătească munca şi să le permită amenajarea unor baze logistice decente în Munţii Orăştiei. Iar popularitatea pe Internet ar putea duce şi la dezvoltarea unui turism bine gândit în zonă.

Până atunci, arheologii de la Sarmisegetuza Regia primesc sume extrem de mici  în raport cu nevoile presupuse de proiectele de cercetare a capitalei Daciei. Ar fi minunat dacă statul român ar finanţa cercetările de la Sarmisegetuza cu o sumă măcar de 10 ori mai mică decât, de exemplu, bugetul alocat de o companie privată pentru restaurarea patrimoniului din Roşia Montană. Nu este vorba de o cheltuială, ci de o investiţie. Şi asta pentru că banii alocaţi Culturii, atunci când sunt împărţiţi cinstit, nu după prietenii, produc plus-valoare, inclusiv în domeniul turistic.

sursa rlonline

Lasati un comentariu