O seară de dans cu Les Gastadours,în premieră în România

• publicat la: 21 august 2011
O seară de dans cu Les Gastadours,în premieră în România

Seria manifestărilor cultural-artistice din cadrul AugustFest 2011 a debutat sâmbătă seara cu un spectacol folcloric susţinut de formaţiile locale şi de invitaţii speciali, Les Gastadours, din Franţa.

În deschiderea spectacolului a evoluat formaţia de dansuri populare a Ansamblului Ceatăra, cu un dans codrenesc, urmată apoi de ansamblul de dansuri populare maghiare Rekettye şi de dansuri germane prezentate de Rotte Rose.

Atracţia serii a reprezentat-o prestaţia ansamblului folcloric francez Les Gastadours din Lamballe, Bretagne. Aceştia au onorat invitaţia Direcţiei de Cultură a municipiului Carei, mai ales că erau prezenţi în apropiere,la Festivalul  Internaţional Saint-Etienne de la  Püspökladany.

Conducătorul formaţiei,dna Mariyvonne Crehin a menţionat că grupul folcloric Les Gastadours a luat fiinţă acum 11 ani şi numără 80 de membrii, dintre care la Carei au fost prezenţi 24: 14 dansatori şi 6 cântăreţi.

Ansamblul a luat fiinţă din dorinţa de a păstra şi a duce mai departe tradiţiile populare specifice zonei din care provin, o zonă de o mare varietate culturală. În ultimul timp activitatea a fost deosebit de bogată, ansamblul fiind prezent la festivaluri internaţionale  în Bosnia, Portugalia, Slovacia, Ungaria, Germania şi acum în România.

Numele provine de la o veche meserie specifică regiunii Bretagne, şi anume săpători de şanţuri de apărare în jurul castelelor existente.

Programul prezentat a fost un fel de călătorie de la nord la sud şi de la est la vest prin toată Bretania, cu dansurile şi cântecele specifice fiecărei zone. O călătorie care ne-a purtat atât prin podişurile, cât şi prin văile sau zonele marine ale regiunii.

Membrii ansamblului au evoluat în costume tradiţionale specifice, femeile purtând pe cap “le coiffe de Lamballe”, o podoabă realizată manual, un fel de dantelă apretată.

Publicul, deşi în număr mai redus ca în alte dăţi, a apreciat prestaţia francezilor, răsplătindu-i cu aplauze la scenă deschisă.

La finalul reprezentaţiei, dansatorii francezi au coborât în mijlocul publicului, invitând pe toţi cei prezenţi la dans, oferindu-se ca instructori pentru învăţarea paşilor de dans bretan.

Impresarul formaţiei franceze, dna Maria Varga Nagy, cea care a făcut şi prezentarea de început a ansambului şi a programului, a fost încântată de reuşita evenimentului, remarcând faptul că la Carei sunt mai mulţi tineri implicaţi în astfel de manifestări decât în altă parte.

O seară de neuitat pentru cei prezenţi.

Duminică, 21 august, sunteţi aşteptaţi la o seară a Dansului careiean, cu participarea Lead & Follow, Magic Dance, Funky Dance, Lost B Boy, Rap Style(Instructori: Raluca Păvăluc, Bagosi Zoltán) şi a invitaţilor de la  Loga Dance School Satu Mare.

De la orele 17.00 va avea loc în Sala Mare a Primăriei Carei un RECITAL DE PIAN din operele lui Moskovskij, Chopin, Debussy, Liszt, Beethoven. Interpretează: Nagy Gergő (Gh. Dima – Cluj Napoca) și Beiland Arnold (Carei).

Daniela Ciută

comentarii

de spectator la 21 august 2011 - 16:41

a fost foarte frumos mai ales folclorul din franta!

Lasati un comentariu