Producţie record la grâu: oficialii vorbesc de o recoltă de peste opt milioane tone

• publicat la: 18 august 2011
Producţie record la grâu: oficialii vorbesc de o recoltă de peste opt milioane tone

Producţia de grâu din acest an pare  una record, oficialii vorbind despre mai bine de opt tone obţinute de agricultori. Cea mai mare producţie din ultimul deceniu a fost de 7,8 milioane tone, obţinută în 2004.

Dacă datele oficiale arată că ţara noastră a obţinut în această vară o producţie de aproape 7,2 milioane tone de grâu, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, spune că peste această sumă cu siguranţă trebuie adăugat încă un milion de tone pe care agricultorii nu îl declară.

„Oficial, la grâu avem o producţie de ceva peste şapte milioane tone. Peste datele oficiale, mai există însă cel puţin un milion de tone în plus”, a spus Tabără pentru Capital.

El a precizat că cel mai important este ca rezultatele reale să fie prezentate de producători, dar acest lucru este puţin probabil. „Toată producţia agricolă trebuie să intre într-un sistem  clar de gestionare. Acesta este şi mesajul pe care l-am transmis fermierilor, referitor la declararea producţiei agricole. Doresc să mi se declare producţia în întregimea ei, pentru a lua decizia corectă. Dacă nu ai datele corecte niciodată nu poţi lua nişte decizii corecte. Eu ştiu care este psihologia lor, ştiu inclusiv fermieri mari care n-au declarat producţia.

Este o problemă  faptul că producătorii nu declară toată producţia. Deşi, oficial, cifra este circa şapte milioane de tone de grâu, cifra este de fapt mult mai mare. Peste datele oficiale, mai există cel puţin un milion de tone în plus, la grâu”, a arătat Tabără.

Oficialii Ministerului Agriculturii spun că în fiecare an a existat această problemă, agricultorii nedeclarând producţia reală. „Anul trecut, când se vorbea să scoatem grâu de rezerva de stat, pe asta m-am bazat. Au fost cantităţi mari de grâu care s-au exportat în perioada ianuarie-aprilie. Cantităţile proveneau dintr-un astfel de sistem.

Până la urmă, asta nu înseamnă evaziune, pentru că acel milion de tone în plus va intra în piaţă, şi va intra cu documente. Până la urmă, producţia mare se va duce într-o zonă de transparenţă. Iar din această mutare au de câştigat fermierii. Ei câştigă, nu altcineva”, a mai spus ministrul.

Anul trecut, producţia a fost de 5,7 milioane tone, cea mai mare recoltă obţinută în ultimii zece ani fiind cea înregistrată în anul 2004, când s-au recoltat peste 7,8 milioane tone de grâu. Consumul intern de grâu este de maxim 3,4 milioane tone de grâu.

sursa capital.ro

Lasati un comentariu