BNR vine cu noi reglementări – Cât va costa un credit de consum?

• publicat la: 8 septembrie 2011
BNR vine cu noi reglementări – Cât va costa un credit de consum?

Banca Nationala a Romaniei a propus cateva masuri care ar putea face mult mai dificil accesul la creditele de consum, in special la cele in euro.

Daca propunerile bancii centrale, aflate in discutie pana pe 20 septembrie, vor fi implementate, perioada de scadenta pentru creditele de nevoi personale nu va mai putea depasi 5 ani, ceea ce inseamna fie ca trebuie sa luati o suma mai mica, fie sa aveti venituri mai mari, pentru a putea suporta o rata mai mare.

In plus, daca doriti sa luati credit cu garantie, aceasta trebuie sa reprezinte 133 la suta din valoarea sumei cerute.

De asemenea, se limiteaza gradul de indatorare care poate fi acceptat pentru creditele in alte monede decat cea nationala, tocmai pentru a diminua cererea si acordarea de astfel de imprumuturi, ce comporta un risc valutar foarte ridicat.

Daca doriti, insa, sa luati un credit de consum pe o perioada mai lunga, in euro, pentru a beneficia de dobanda mai scazuta fata de cea la creditul in lei, aveti inca timp. Multe banci ofera, deocamdata, credite de consum, pe o perioada de zece ani. Iata care sunt ofertele si costurile unui imprumut de 10.000 de euro, calculele fiind realizate cu ajutorul calculatorului Conso.ro.

La ATE Bank, pentru un astfel de credit, dobanda anuala efectiva este de 15,79 la suta, iar comisionul la acordare (platit in momentul obtinerii creditului) este de 300 de euro. Nu trebuie sa dati avans, dar trebuie sa aduceti un girant.

Aveti nevoie de un venit minim de 1.975 de lei, iar gradul maxim de indatorare acceptat este intre 30 si 60 la suta, in functie de venituri si de scorul primit la analiza dosarului. Banca percepe un comision de administrare de 0,2 la suta la sold, iar rata dobanzii este de 11,54 la suta/luna. In total, veti ajunge sa dati inapoi peste 18.630 de euro.

Daca aveti un venit de cel putin 2.091 de lei pe luna, puteti obtine un credit de nevoi personale de 10.000 de euro si de la BRD, costurile, in acest caz, fiind mai ridicate putin. Astfel, in primul an, pentru asigurari, veti cheltui 101,5 euro, in timp ce comisionul la acordare este de 50 de euro.

DAE se ridica la 17,95 la suta, iar rata dobanzii lunare este de 10,03 procente, fluctuatia dobanzii calculandu-se in functie de indicele Euribor plus 8,5%. BRD percepe un comision de administrare de 0,40 la suta/luna, iar comisionul de rambursare anticipata este de 0,5%, in ultimul an, si de 1% in rest. Pana la sfarsitul perioadei de creditare, veti rambursa 19.355,7 euro.

Garanti Bank ofera credit de consum doar persoanelor cu varsta peste 21 de ani si cu venituri de peste 2.226 de lei pe luna, accepand un grad de indatorare de 40 – 60 la suta din venituri.

Creditorul practica o dobanda anuala efectiva de 18,54 la suta, prima rata urmand a fi de 185,2 euro. Dobanda lunara, de 12,29 la suta, variaza in functie de Euribor la 6 luni plus 10,47%, iar costul de administrare este de 0,4% la sold. Odata cu imprumutul, beneficiati de asigurare de asigurare de somaj, invaliditate si somaj gratuita. Suma pe care veti ajunge sa o rambursati bancii va fi cea mai mare de pana acum, de 20.316 euro.

UniCredit are cel mai scazut comision la acordare, de 45 de euro, iar, daca alegi varianta unui imprumut cu dobanda variabila, nu veti plati nimic in plus daca va hotarati sa rambursati suma anticipat. La acest tip de dobanda, rata este de 15,91 la suta pe luna, iar variatia ia in considerare indicele Euribor la trei luni plus 14,4 la suta.

Puteti obtine creditul imediat ce deveniti major, dar trebuie sa aveti un venit minim de 2.044,5 lei. DAE ajunge la 17,31 la suta, iar, in prima luna, rata este de 167 de euro.

Emporiki Bank are cea mai mare prima rata dintre ofertele prezentate, de 187,7 euro, in primul an urmand a suporta si costuri cu asigurarile in valoare de 76,9 euro. Rata dobanzii lunare este de 16,03 la suta, iar variatia se calculeaza in functie de Euribor la 3 luni plus 14,5%.

Mai trebuie sa platiti un comision de analiza de 100 de euro, precum si unul de administrare de 0,2%/luna. Sotul sau sotia trebuie sa fie codebitor, iar gradul maxim de indatorare este 65 la suta, venitul minim cerut ridicandu-se la 2.257,8 lei. Beneficiati, insa, de o perioada de gratie de sase luni, in cazul in care aveti dificultati in achitarea ratei. Suma totala rambursata va fi de 22.238 de euro.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu