Comemorarea a 139 de ani de la moartea lui Avram Iancu

• publicat la: 8 septembrie 2011
Comemorarea a 139 de ani de la moartea lui Avram Iancu

Duminică,11 septembrie,de la ora 12,30,la statuia lui Avram Iancu din Carei,va avea loc comemorarea lui Avram Iancu la 139 de ani de la moartea sa. Manifestarea este organizată de Biblioteca Municipală Carei în colaborare cu Societatea Cultural Patriotică “Avram Iancu”, Asociaţia Refugiaților, Asociația Culturală Unirea 2009, Direcția de Cultură a Primăriei Carei, Parohia Ortodoxă  Carei.

Societatea „Avram Iancu” a fost ctitorită de un mic grup de universitari de prestigiu din Cluj-Napoca, în fruntea căruia s-a aflat regretatul profesor Ioan Teodor Stan. Aceasta este o formaţiune culturală, al cărui program initial a pornit din dorinţa sinceră de salvare si promovare a bogatelor valori ale folclorului şi tradiţiilor culturale din Tara Moţilor.

Avram Iancu este una dintre cele mai complexe personalităţi ale istoriei românilor transilvăneni. Provenit dintr-o familie înstărită de moţi din Munţii Apuseni, Avram Iancu a urmat clasele elementare la Poiana Vadului şi Abrud, gimnaziul inferior la Zlatna, iar gimnaziul superior la Liceul Piarist din Cluj. Începând cu anul 1844 a urmat Facultatea de Drept la Cluj. Din anul 1846 a devenit cancelarist la Târgu Mureş. Îşi ia examenul de avocat în anul 1848 apoi  devine  membru al Baroului Cluj-Napoca.

Condiţia sa socială nu l-a împiedicat să devină liderul revoluţiei de eliberare naţională a românilor ardeleni, devenind totodată exponentul unei naţii considerate tolerate, dar şi reprezentând o mişcare europeană, modernă: „Toată Europa se înarmează pentru a izbândi libertatea. Românii se pregatesc de asemenea, fiindcă a sosit timpul să fie şi ei liberi”.

În preajma izbucnirii revoluţiei făcea parte dintre fruntaşii intelectualităţii româneşti transilvănene, luptătoare pentru emancipare socială şi naţională. A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor de la Blaj din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848 şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi de mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora şi-a câştigat o mare popularitate.

Avram Iancu s-a stins din viaţă la 10 septembrie 1872 la Baia de Criş. A fost îngropat la Ţebea, jud. Hunedoara, lângă “Gorunul lui Horea”.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu