Comemorarea lui Avram Iancu la Carei

• publicat la: 11 septembrie 2011
Comemorarea lui Avram Iancu la Carei

O frumoasă manifestare a avut loc  duminică 11 septembrie,pe platoul din faţa  statuii lui Avram Iancu cu ocazia comemorării a 139 de ani de la moartea sa.

Chemările din tulnic au fost interpretate de tulnicăresele Şchiop Elena şi Oneţ Ana din Ianculeşti  in deschiderea  programului organizat cu acest prilej.Tulnicul este un instrument  specific Apusenilor,folosit din cele mai îndepărtate vremuri de obidă a moţilor, de conducătorii răscoalelor din Munţii Apuseni : Horea şi Avram Iancu. Numeroşi careieni si ianculeşteni au fost prezenţi la eveniment pentru a aduce cinstirea cuvenită eroului nostru naţional.Cuvântul de deschidere i-a aparţinut lui Bogdan Georgescu,directorul executiv al Direcţiei de cultură-sport din cadrul Primăriei Carei.

După intonarea imnului naţional şi a imnului lui Iancu, un sobor de preoţi ortodocsi şi greco-catolici a oficiat slujba de parastas in memoria lui Avram Iancu.

A luat cuvântul apoi prof.Mihai Berteanu care a făcut o scurtă prezentare a personalităţii celui ce a fost Avram Iancu,Crăişorul Munţilor, prezentând câteva momente importante din viaţa acestuia.

A urmat apoi ceremonia de depuneri de coroane de flori, din partea Societăţii cultural-patriotice Avram Iancu,

Asociaţia refugiaţilor,

Asociaţia Unirea,

Partidul Social-Democrat,

Partidul Naţional Liberal,

cab. de avocatură Gherasim Ioan şi Primăria Carei prin Direcţia de cultură-sport şi Biblioteca Municipală Carei.

Un scurt program artistic a cuprins melodii folk dedicate lui Avram Iancu şi poezii recitate de eleva  Claudia Zob de la Liceul Teoretic.

Discursul de final i-a aparţinut  prof.Maria Bertean,o stră-strănepoată a marelui Iancu,care a precizat că evenimentul de astăzi   se vrea unul de inceput pentru seria de manifestări dedicate marelui erou. Organizatorii evenimentului i-au invitat pe toţi cei prezenţi la o agapă frăţească, in spaţiul umbros din imediata apropiere a  monumentului inchinat lui Avram Iancu.

Daniela Ciută

comentarii

de Cristi la 11 septembrie 2011 - 16:30

PDL si UDM nu depun coroane ?

de avocat la 11 septembrie 2011 - 17:18

partidele mai sus amiontite nu sunt din Romania sunt din Congo…felicitari organizatorilor!!!!

de Corbu la 11 septembrie 2011 - 22:33

cand se va tine o comemorare sau orice alt eveniment fara interventia partidelor? e cea mai mare porcarie sa iti faci reclama la partid pe spatele unui om, care si ala ii mort. sunte-ti de tot rahatul. programul in schimb a fost frumos, mai putin depunerile de coroane de catre maimutoii din partide

de unu la 12 septembrie 2011 - 10:04

maimutoii portocalii incearca sa dreaga busuiocu improscand pe altii ca de obicei.treaba lor ca nu au depus coroane da nici macar nu siau aratat mutrele la slujba pentru memoria unui erou national!felicitari organizatorilor!!!

de v la 12 septembrie 2011 - 14:35

trei sferturi dintre paparudele prezente la acest rahat de eveniment habar nu au cine a fost avram iancu si ce afacut el cu adevarat. vad numai fosile comuniste, festivism de doi bani si un articol demn de scanteia. asa se devalorizeaza toto in tara asta si asa isi bat joc romanii de ei insisi, fara sa isi dea macar seama. in loc sa stranga bani, sa puna un bust ca lumea, nu maaraciunea aiai suflaat in bronz. cit despre soclul ce sa zic, prost gust cit incape. un kitch. atita stim. sa punem coroane si sa ne umflam in piept. rusine

de pentru v la 13 septembrie 2011 - 06:01

Sunt onorat ca am avut sansa sa frecventez scoli romanesti din perioada comunista,care a avut si bune si rele ca si cea de acum.Regret ca eroii nostri nationali nu sunt pe placul tuturor dar datorita unora ca ei aveti astazi posibilitatea sa va exprimati liber.Prin calitatea comentariului nu dovediti cu nimic superioritatea pe care o pretindeti de la altii,nici nu mai aducem in discutie greselile.

de .A.G. la 18 septembrie 2011 - 10:59

A.G.pentru V

„Rahat de eveniment”-ce frumos te exprimi.Atata stie omul”destept”,dar care exceleaza in incultura.Halal de aprecierea ca a fost un” Festivism de doi bani”.Daca intr-adevar esti destept,spune tu cum ar trebui sa se faca in viitor pentru ca”romanii sa nu-si bata joc de ei insisi”la comemorarea eroului national.Sunt convins ca nu vei contribui cu bani pentru a achita suma necesara pentru repararea soclului statuii si la turnarea in bronz a bustului lui Avram Iancu,demersuri care au inceput deja.

de ION la 18 septembrie 2011 - 17:55

Foarte bine,felicitari lui Avram Iancu pentru cine a fost el.Organizatorilor VOT DE BLAM pentru toate evenimentele. La orice eveniment sunt invitati doar preotii ortodocsi,iar greco -catolicii sau alte culte NU SUNT INVITATI.Pentru ca nu doreste POPA ILIE sa slujeasca alaturi de preotii celorlalte culte.Cine face dezbinare intre credinciosi? Se vede la fiecare eveniment Careian!Pai atunci ce va mai mirati de omul simplu muritorul de rind .Ar fi cazul sa intervina Primarul sau chiar Consiliul Local,oamenii nu mai suporta aceasta separare,aceasta jignire crestina daca vreti.

de .MM la 19 septembrie 2011 - 04:34

Imi pare rau,Ioane,de afirmatia facuta,cu privire la prezenta cultelor la eveniment.Daca ai fost de fata,cum de nu l-ai vazut pe preotul greco-catolic Radu Filip?(alaturi de preotii ortodocsi).

de BOBI la 19 septembrie 2011 - 07:50

Cred ca e vorba despre prezenta la alte evenimente,acum nu aveau ce face era musai sa-linvite pe pr.FILIP ca este mebru al Asociatiei UNIREA,altfel fiti siguri ca nu era invitat.Ion ARE DREPTATE,asa este cum zice el.Nimeni nu are curaju sa-l roage frumos si sa se puna in genunchi in fatza pr.Ilie ca sa accepte slujirirea la evenimente alaturi de greco-catolici.Va place nu va place,tot Careiul stie acest lucru.Voi uitati ca mai sunt si alte confesiuni si ca si acestea VOTEAZA in Carei

de Corbu la 24 septembrie 2011 - 06:37

Problema nu e cea de organizare a festivitatii de comemorare, ci a celor care au fost prezenti, domnii portocalii, domnii cu sageti, domnii cu trandafiri si multi altii. Aici este problema, „infiltrarea” politicii intr-un eveniment comemorativ. Sa ne fie rusine ca acceptam asa ceva, imi pare rau ca ne lasam calcati 🙁

de Ion Nona la 25 septembrie 2011 - 12:28

Nu sunteti normali daca aveti impresia ca a comemora un erou national este „infiltrarea” politicii. La orice festivitate de depunere de coroane, acestea se depun din partea unor institutii ale statului, comunitatii locale, partidelor politice, organizatii non-guvernamentale, etc. liber-profesionisti si chiar persoane particulare. Cu ce deranjeaza ca au depus coroane reprezentantii unor partide? Pai, ii deranjeaza pe reprezentantii PDL care nu au trimis nici macar o amarata de jerba. Despre UDMR nu ne miram, ca stim cat ii iubeste pe romani, mai ales pe Avram Iancu, dar UDMR nu e partid politic (desi participa la guvernare!).
Pe urma ii deranjeaza pe sovinii unguri ( ca ungurii de treaba stiu cum stau lucrurile), care vor depuneri de coroane si festivitati numai la ceea ce e unguresc. Acolo si atunci nu e kitsch, totul e ceva gyonoru si szep si de inalta tinuta culturala. Acolo nu este festivism de doi bani si nici nu sunt prezente fosile comuniste, pentru ca inainte de 1989 romanii si numai romanii au fost membri de partid, ungurii erau discriminati si nu puteau saracii sa intre. Nu intreb cati dintre fruntasii UDMR, cu primarul Kovacs in frunte, au fost membri PCR. Nu intreb pentru ca stau bine cu memoria.
Banuies

de Ion Nona la 25 septembrie 2011 - 12:37

pentru Corbu

Cand vei scrie „sunteti” fara liniuta, mai vorbim. Pana atunci, insa, tu esti, ca se te citez si sa te fac clasic in viata, „de tot rahatul”, pentru ca arati exact cum esti, adica un analfabet cu pretentii. Mars la scoala, javra!

Pentru v

Dar tu ce stii despre Avram Iancu, pentru ca pari sa fi fost printre cele trei sferturi dintre paparudele prezente: adica a fost numai una, iar trei sferturi din ea ai fost tu, pentru ca n u esti om intreg. La cap.

de Petru la 25 septembrie 2011 - 12:43

V, ai putea sa initiezi o lista de subscriptie pentru a repara monumentul lui Avram Iancu sau, de ce nu, pentru a face altul, mai frumos si mai demn de memoria unui erou national.

de grigore la 25 septembrie 2011 - 12:48

Ioane, nu spera sa intervina primarul, pentru ca el e bucuros atunci cand romanii sunt dezbinati!

de alex la 26 septembrie 2011 - 18:22

E foarte bine ca, pana la urma, si romanii au gasit de cuviinta sa se adune pentru a-si comemora un erou national. E bine ca s-a trecut peste diferentele de cult religios si peste cele de ordin politic si multi romani din Carei, indiferent la ce biserici merg, unde sunt inregimentati politic si cu cine voteaza au venit sa cinsteasca memoria lui Avram Iancu. E bine si frumos ca s-a organizat si ca s-a facut un inceput in aceasta directie. Fiindca daca noi nu facem, nimeni nu face pentru noi si in locul nostru. A fost un program simplu, fara festivism. S-a intonat imnul national, ceea ce nu e deloc rau, mai ales in Carei, unde unora le e rusine sau chiar au repulsie sa-l intoneze. S-au depus coroane, ca doar era o comemorare. Nimic fortat, in opinia mea, nimic festivist. Poate chiar prea simplu. Dar, in zilele noastre oamenii au mai putin timp pentru activitati lungi, plictisitoare. Asa incat, chiar cred ca a fost bine asa. Sigur, nu a fost perfect, dar e o experienta din care se poate invata pentru a o imbunatati si a o repeta mai des.

Lasati un comentariu