Dacă se rupe euro: Război civil, prăbuşirea băncilor, cădere de 50% a PIB

• publicat la: 6 September 2011
Dacă se rupe euro: Război civil, prăbuşirea băncilor, cădere de 50% a PIB

Euro nu ar trebui să existe (în actuala formă), Zona euro se îndreaptă mai degrabă către o uniune fiscală decât către rupere. Dar dacă ar fi să se spargă, pierderile economice ar fi imense şi am putea asista la un război civil. Acestea sunt câteva dintre conculziile unui raport al UBS.De ceva vreme Zona euro este într-o criză a datoriilor suverane. Multă lume a spus până acum că state precum Grecia ar trebui să iasă din Uniune şi să îşi rezolve problemele pe cont propriu, cu o monedă proprie. Apoi, au fost alţii care au propus ca ţările puternice, în special Germania, să părăsească euro şi să lase periferia să se descurce singură.

Cei de la UBS spun şi ei că “euro nu ar trebui să existe”, cel puţin nu aşa cum este concepută acum uniunea monetară. Euro creează mai multe costuri economice pentru cel puţin o parte dintre ţările care au adoptat-0 decât beneficii.

Ideea de uniune monetară este un bună, spun analiştii băncii elveţiene, dacă zona la care o aplici este una omogenă cu nevoi monetare similare şi rate de dezvoltare similare, sau dacă este suficient de flexibilă şi diferenţele economice pot fi corectate rapid. În cazul Zonei euro, aceste principii nu se aplică, din moment ce avem ţări cu nevoi foarte diferite. Dacă economiile ţărilor componente, aşa cum este cazul în Europa, se mişcă cu viteze diferite, în direcţii diferite, politica monetară nu poate fi optimă pentru toate.

sursa money.ro

Lasati un comentariu