Oltean: Cu certitudine, alegerile comasate vor avea loc în noiembrie 2012

• publicat la: 9 September 2011
Oltean: Cu certitudine, alegerile comasate vor avea loc în noiembrie 2012

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că alegerile comasate vor avea loc în luna noiembrie a anului 2012, dând asigurări că acest lucru se va întâmpla cu certitudine, indiferent dacă opoziţia este sau nu de acord.

Ioan Oltean a spus că, în prezent, PDL negociază şi dezbate iniţiativa sa de comasare a alegerilor parlamentare cu cele locale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Noi sperăm ca într-o săptămână să avem o hotărâre definitivă a coaliţiei majoritare pentru ca, în perioada următoare, să putem să finalizăm acea dezbatere prin adoptarea actului normativ prin care se va realiza acest lucru”, a spus el.

Întrebat când anume vor avea loc alegerile comasate, Oltean a spus că în noiembrie 2012, cu certitudine.

Noi, în acest moment, luăm în calcul comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, ceea ce înseamnă că vom avea alegeri în noiembrie 2012. Sută la sută. Data alegerilor este atributul exclusiv al Guvernului, iar ea nu poate să fie stabilită în aşa fel încât să diminueze mandatul, ci să fie exact de patru ani. Deci, în aşa fel va fi gândită data alegerilor, încât mandatul de patru ani să nu fie întrerupt nici măcar cu o zi”, a declarat Oltean.

Întrebat cum se va descurca electoratul cu şase sau chiar şapte buletine de vot, în cazul în care va fi şi referendum, Oltean a răspuns: “Cum se descurcă electoratul cu cinci buletine de vot, o să se descurce şi cu şapte”.

Nu văd nicio diferenţă. Dacă te descurci cu patru, te descurci şi cu şase“, a spus el.

Referitor la motivul real pentru care se doreşte comasarea alegerilor, Oltean a spus că motivaţia va fi adusă la cunoştinţa publicului la momentul potrivit.

“O să aducem la cunoştinţă, la momentul potrivit, întreaga motivaţie. Este o întreagă preocupare nu numai în România, ci peste tot în lume să reduci cheltuielile inutile făcute. Poporul acesta e sătul de vot. Un an se tot votează, plus cheltuieli inutile, plus că vrem şi noi să continuăm reforma şi să încercăm şi să reuşim o regionalizare şi o descentralizare serioasă a administraţiei publice”, a declarat el.

Secretarul general al PDL a spus că alegerile comasate avantajează orice partid care are un număr mare de primari.

Alegerile comasate avantajează orice partid care are un număr mare de primari. Să fie lucrurile clare. Amintiţi-vă că la o primă informare a noastră legată de o posibilă comasare, şi PSD, şi PNL au spus, public, că susţin acest proiect politic. Ulterior, din considerente politice, au retractat“, a spus Oltean.

El a adăugat că, în timp ce liderii spun că nu sunt de acord cu comasarea alegerilor, atât primarii, cât şi parlamentarii PSD şi PNL susţin contrariul.

“Dacă întrebaţi primarii şi parlamentarii opoziţiei, veţi vedea că toţi sunt de acord fiindcă e în avantajul şi al unora, şi al altora. Aici nu pierd, eventual, decât partidele foarte mici, care nu au reprezentanţi în administraţiile publice. PSD are număr mare de primari, deci nu are ce pierde. PNL la fel. Prin această prismă, nu e un proiect politic care pune în dezavantaj evident opoziţia, dimpotrivă. Dar există un alt câştig financiar, pentru populaţie, posibilitatea de a se dezvolta o serie de proiecte şi de a crea această posibilitate ca, de acum încolo, alegerile locale să aibă loc odată cu cele parlamentare şi nu la două-trei luni de zile, să o ţinem tot într-o campanie electorală”, a spus Oltean.

Întrebat dacă puterea va decide comasarea alegerilor chiar dacă opoziţia se opune, Oltean a spus: “Dacă majoritatea cade de acord, categoric. De asta guvernăm, nu guvernează opoziţia. Opoziţia suportă rigorile puterii, nu guvernează. Majoritatea guvernează. Nu o să ne oprim acolo unde doreşte opoziţia. Asta ar însemna să nu mai adoptăm nicio lege în ţara asta”.

Luni dimineaţă, surse din coaliţie au declarat agenţiei MEDIAFAX că partidele din arcul guvernamental au căzut de acord asupra comasării alegerilor locale cu cele parlamentare, însă rămâne în discuţie sistemul de vot care va fi adoptat pentru legislative.

Asupra propunerii de comasare a alegerilor a existat “consens total”, au precizat sursele citate. Varianta comasării este amânarea până în toamna anului 2012 a alegerilor locale, însă nu s-a stabilit o dată pentru organizarea acestora, au precizat aceleaşi surse.

MEDIAFAX a anunţat încă de duminică după-amiază că data luată în calcul de PDL pentru organizarea alegerilor parlamentare şi locale comasate este 18 noiembrie 2012. Surse din partid au declarat, atunci, pentru MEDIAFAX, că PDL vrea ca alegerile parlamentare şi cele locale să aibă loc simultan în data de 18 noiembrie 2012, propunere care va fi discutată în coaliţie împreună cu trecerea la uninominalul pur pentru legislative, conform discuţiilor purtate duminică la reuniunea PDL de la Parlament.

sursa mediafax

Lasati un comentariu