Război maghiaro-maghiar: Laszolo Tokes şi Marko Bela se porcăiesc româneşte

• publicat la: 26 septembrie 2011
Război maghiaro-maghiar: Laszolo Tokes şi Marko Bela se porcăiesc româneşte

Bine v-am regăsit! Scandal uriaş intre Laszlo Tokes si Marko Bela! Despre asta vom vorbi astăzi. Un scandal care, asa cum veti vedea , riscă să escaladeze si să se transforme intr-o incăierare de zile mari, incăierare cu atât mai surprinzătoare cu cât, până acum, politicienii maghiari nu si-au spălat niciodată rufele in public. Iata insă ca se intâmplă, aşa cum relatează mai multe surse media.
După ce conflictul dintre cei doi a mocnit un timp, interval in care fostul lider al UDMR, Marko Bela si Laszlo Tokes, “mentorul spiritual” al Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, asa cum ii place să fie numit, si-au tot dat ghionturi pe muteste, acum orice retinere a disparut si cei doi protagonisti “ boxează” la vedere, in “ringul “ politic.

“ Maghiarii Laszlo Tokes si Marko Bela se ceartă româneste “ titrează ENATIONAL care spune că, oricât de maghiari s-ar da, când vine vorba de interesele lor politice Laszlo Tokes si Marko Bela se porcăiesc româneste.
Marko Bela si Laszlo Tokes se bat pe comunitatea  maghiară afirmă sursa citată.
Războiul maghiaro-maghiar s-a declansat odata cu aparitia Paritdului Popular al Maghiarilor din Transilvania ( PPMT ) , partid clocit pe criterii etnice de Laszlo Tokes . PPMT reprezinta o “cianura politica”, o “poluare” a mediului politic “venita de la vecini (Ungaria – n.r.), acuza Marko Bela, dupa inregistrarea noului partid la tribunal.

Tokes a ripostat comparandu-l pe udemerist cu fostul lider comunist chinez: “Fac chemare catre Deng Xiaoping-ul maghiarilor, Marko Bela, sa il lase pe dl Kelemen Hunor sa poarte acest dialog pentru cooperarea noastra intre noi, daca nu vrea ca Hunor sa devina un epigon al lui”. Un Hunor care critica si el initiativa lui Tokes, considerand aparitia unui nou partid maghiar “o greseala profund istorica”. Motivul: asa se vor risipi voturile etniei, iar UDMR risca sa ramana in afara viitorului parlament.
EVENIMENTUL ZILEI consemneaza, la randu-i, ca liderul noului Partid Popular Maghiar, europarlamentarul Laszlo Tokes nu vrea să rămână dator atacurilor lansate de liderii UDMR la adresa formaţiunii sale. Fostul preşedinte al Uniunii, Marko Belan a fost comparat de Tokes cu Deng Xiaoping, susţinând că în fapt acesta controlează formaţiunea maghiară, nu actualul preşedinte Kelemen Hunor.În opinia lui Tokes, chiar dacă s-a retras din fruntea Uniunii, Marko continuă să o conducă aşa cum făcea şi fostul loider chinez communist, Deng Xiaoping.
Duritatea comparaţiei vine ca replică la apelativul de „cianură politică”, aruncat de Marko Bela la adresa nou înfiinţatului Partic Civic al Maghiarilor din Transilvania.

În opinia liderului de onoare al UDMR, noul partid nu este altceva decât o poluare a mediului politic venită de la vecini, aluzie la Ungaria.

La rândul său, preşedintele actual al UDMR, Kelemen Hunor aprecia înfiinţarea unui nou partid al comunităţii maghiarilor din România drept o greşeală profund istorică întrucât ar risipi voturile etnicilor şi UDMR.

Si ADEVARUL relateaza scene din acest scandal mediatic si titrand “UDMR zbiară la partidul lui Tokes: E un pericol pentru maghiari! “ consemneza ca greii UDMR au criticat dur apariţia partidului lui Laszlo Tokes, spunând că noua formaţiunea politică va rupe electoratul maghiar.

Aceeasi sura relateaza, pe larg, despre declaratia vicepremierul Marko Bela care a spus că Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) reprezintă pentru maghiarii din Transilvania „o cianură politică, care vine de la vecin”, făcând referire la Ungaria şi „acest lucru pune sub semnul întrebării şi poate distruge viitorul politic al maghiarilor din Transilvania”.

Si vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a declarat că înregistrarea partidului lui Laszlo Tokes e „periculoasă din punctul de vedere al reprezentării maghiarimii în Parlament”. „Din ceea ce văd, e un al doilea PCM. Nu văd nicio diferenţă între PCM şi partidul domnului Tokes, văd o intenţie comună de a împărţi voturile maghiarilor şi să fie în pericol reprezentativitatea comunităţii maghiare în Parlament”, a spus Borbely. La începutul anul ui 2011, Borbely declara că banii de la Guvernulungar pentru „centrele democraţiei”, unde sunt consiliaţi etnicii maghiari din România care doresc cetăţenie ungară, sunt direcţionaţi spre înfiinţarea unui partid.

Cat il priveste pe preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, acesta a afirmat că înregistrarea PPMT constituie „o iniţiativă proastă” şi a amintit că „o concurenţă stupidă”, venită din partea Partidului Civic Maghiar (PCM), în 2008,a dus la pierderea unor voturi şi a unor posturi în administraţia locală. „Am pierdut preşedinţia judeţului Sălaj în urma unei competiţii stupide cu PCM. Aş putea da exemple în secuime, în diasporă. Un partid concurenţial stupid, o concurenţă stupidă ne-a dus din voturi”, a spus el.

In tot acest scandal, se pare, de castigat are PCM, care , spune aceeasi sursa, îşi freacă palmele. Mai mult, preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Szasz Jeno, a salutat înregistrarea PPMA, spunând că, în opinia sa, PCM, Consiliul Naţional Secuiesc şi noul partid PPMA reprezintă soluţia pentru schimbarea UDMR de la putere, care a dus, timp de două decenii, „o politică anticomunitară”.

„UDMR trebuie schimbat, deţine puterea de două decenii şi a dus o politică de stânga, anticomunitară şi antisocială”, a spus Szasz Jeno. Potrivit acestuia, reprezentanţii PCM vor să formeze, alături de PPMA şi de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), „o alternativă de dreapta” la UDMR.

Sacandalul intre liderii maghiari a izbucnit la scurt timp dupa ce, la mijlocul acestei luni, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania a fost inregistrat la tribunal, dupa mai multe amanari ale instantei.

PUTEREA   face un scurt istoric al PPMT : Curtea de Apel Bucureşti a admis, joi, contestaţia depusă de Toro Tibor, fostul deputat UDMR, şi a decis înregistrarea ca partid politic a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT). Sentinţa Curţii de Apel este definitivă. Membrii fondatori ai partidului sunt ToroTibor, Gergely Balasz, Papp Elod şi Zatyko Gyula, iar susţinătorii formaţiunii politice trec de pragul a 30.000.

Partidul lui Laszlo Tokes este condus momentan de Toro Tibor. Funcţia pe care Tokes o ocupă în noul său partid este – potrivit declaraţiilor lui Toro Tibor – aceea de „mentor spiritual”.
Partidul Popular Maghiar din Transilvania, mai spune sursa citata, se prezintă ca fiind un partid de centru dreapta care nu acceptă în interiorul  său persoane care au făcut parte din Partidul Comunist Român. De asemenea, partidul va avea şi o formaţiune tânără care se va numi  “Organizaţia de tineret şi studenţi a PPMT”.
Preşedintele interimar al Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Toro Tibor, a vorbit cu reporterii “Puterea” despre ce înseamnă noua formaţiune politică. El a precizat că momentan sunt peste 30.000 de susţinători ai partidului, iar acest număr creşte semnificativ. Dacă până acum nu se putea vorbi despre termenul de “membru de partid”, Tibor a precizat că “de acum încolo vor începe formalităţile” pentru ca susţinătorii să poată adera la noua formaţiune politică.

Actualul preşedinte al PPMT spune că sunt “mii” de membri ai Uniunii democrat-maghiare din România care vor să intre în noul partid, al cărui mentor este Tokes. Şi asta pentru că – spune el – UDMR nu reprezintă un partid politic, iar oamenii nu se mai simt reprezentaţi de partidul condus de Kelemen Hunor.
“Ieri partidul nostru a devenit o certitudine atât în rândul partidelor europene, cât şi în România”, a declarat Tibor pentru “Puterea”. Acesta a făcut referire la statistica din anii 1990, când UDMR a primit peste un milion de voturi, iar ultima oară s-au înregistrat sub 400.000 de mii. El consideră că scăderea observată provine din nemulţumirile oamenilor care nu mai se simt reprezentaţi de UDMR. “Membri care au ajuns la periferia acestei formaţiuni politice (UDMR – n.r. ) sigur vor să se înscrie în acest partid”, spune Tibor. Momentan, Partidul Popular Maghiar din Transilvania nu are filiale pe teritoriul ţării, dar urmează a fi formate în decursul acestui an şi asta pentru că – admite Tibor – “anul viitor vor avea loc alegeri importante pe teritoriul României”. Chiar dacă pe teritoriul ţării, situaţia filialelor urmează să fie definitivată “până la sfârşitul anului, cel mult începutul anului viitor”, partidul îşi are sediul central la Cluj-Napoca.
Despre Ţinutul Secuiesc, Tibor afirmă că este nevoie ca acest spaţiu de pe teritoriul României să deţină un “statut special cu caracter etnic naţional”, pentru că acolo populaţia care este minoritară în România este majoritară pe plan local, precizează Tibor. Menţionăm că, în luna mai, Toro Tibor vorbea despre două tipuri de autonomie; una culturală, iar cealaltă teritorială. Tot atunci, Tibor spunea că “una dintre priorităţile formaţiunii este obţinerea autonomiei comunităţii maghiare.

Potrivit declaraţiilor lui Toro Tibor, totul a început în decembrie 2010, când Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania, al cărui preşedinte este europarlamentarul Laszlo Tokes, a decis înfiintarea unui nou partid: “Un partid care nu are un buget mare, însă care să reprezinte interesele comunitaţii maghiare în primul rând, ale ardelenilor. Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania, ca şi mişcare politico-civică, a sprijinit înfiinţarea acestui partid din punct de vedere logistic şi moral”, spunea Toro Tibor în luna mai.

sursa ziare.ro

comentarii

de csaba la 26 septembrie 2011 - 11:45

Ezt a két parasztott a inkább igába kéne fogni,szégyen a Magyarokra nézve

Lasati un comentariu