Săpunariţa elimină toxinele din organism

• publicat la: 25 septembrie 2011
Săpunariţa elimină toxinele din organism

Denumită popular şi buruiana albă, floarea călugărului, floarea studentului, floare de săpun, flori albe, flori bălai, flori de parfum, flori de tăietură, grozdică, iarba de saponit, juni, odogaci, rupturi de mai, săponarita, saponel, săpunul calului, săpunul popii, spumariţa, văcarica ori praf de strănutat deoarece pulberea irită mucoasa nazală, săpunariţa creste in locuri nisipoase insorite, pe marginea drumurilor, râurilor, gardurilor, in zona de şes si de deal, mai ales din partea de vest a ţării.

In scopuri terapeutice se utilizează vârfurile inflorite, tijele, frunzele si, in special, rădăcina care se recoltează toamna, in octombrie si noiembrie, din patru kilograme de rădăcină proaspătă, obtinându-se un kilogram prin uscare. In fitoterapie, săpanariţa este folosită pentru proprietăţile sale expectorante, iar naturalistii o recomandă ca diuretic, antihelmitic şi cicatrizant.

De asemenea, elimină toxinele din organism, are proprietăţi expectorante, măreste secretiile digestive, secretiile biliare, diminuează tensiunea superficială, reprezintă un remediu natural utilizat in tratamentul diskineziilor biliare, bronşitelor, eczemelor, oxiurilor.

Săpunariţa este bogată in substante active, precum saponine si rezine, cu efecte depurative si sudorifice, glucide, substante minerale, vitamina C.

Extern, decoctul din rădăcină de săpunariţă se recomandă a se folosi sub formă de băi de sezut pentru tratarea oxiurilor si sub formă de spălături in vindecarea plăgilor, furunculelor şi eczemelor.

Intern, din rădăcină de săpunariţă se poate prepara decoct si macerat. Decoctul se prepară din trei lingurite de pulbere puse in 300 ml de apă rece care se fierb timp de 25 de minute si din care se iau cate patru, cinci linguri pe parcursul unei zile.

Maceratul se prepară dintr-o lingurita de rădăcină de săpunariţă si 250 ml de apă. Se lasă opt ore, de asta e bines a fie pregătit seara, după care se recomandă să se bea pe parcursul unei zile. Maceratul tratează in special bronşita si dischiineziile biliare.

Săpunariţa contine substante cu efect spumant si adesea este folosită ca ingredient in sampoanele, gelurile si cremele recomandate pentru ingrijirea părului.

Rădăcinile de săpunariţă mai sunt folosite si in industria alimentara, la prepararea alviţei şi halvalei.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu