Azerbaidjanul deschide dintr-un foc 15 benzinării în România. Urmează încă 285

• publicat la: 29 October 2011
Azerbaidjanul deschide dintr-un foc 15 benzinării în România. Urmează încă 285

Staţiile de carburanţi sunt situate în nordul Moldovei. Bezina şi motorina sunt fabricate în Turcia.Compania petrolieră azeră de stat SOCAR va deschide, luni, 11 benzinării în judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ şi Iaşi urmând ca, până la sfârşitul anului, să se deschidă încă patru tot în nordul Moldovei. Planul anunţat al azerilor este să aibă un total de 300 de staţii de vânzare carburanţi în următorii trei ani.

Deschiderea oficială a benzinăriilor va fi făcută de preşedintele SOCAR Rovnag Abdullayev. Carburanţii provin de la rafinăria companiei azere din Izmir, Turcia. „Piaţa românească este interesantă pentru noi din punctul de vedere al vânzării produselor petroliere fabricate la rafinăria noastră din Izmir. Nu doar România se află în vizorul nostru. Aceasta este doar una dintre pieţe”, a declarat, recent, Abdullayev. Potrivit acestuia, se va încerca să se vândă carburanţii la un preţ mai mic decât media pieţei.

Cele 15 benzinării au fost cumpărate, la începutul acestui an, de SOCAR de la un retailer de carburanţi din nordul Moldovei, Romtranspetrol Botoșani fiind, ulterior, modernizate. Compania Romtranspetrol a fost înființată în 1999 de omul de afaceri botoșănean Iulian Berescu.

Pe lângă România, SOCAR are reţele de distribuţie a carburanţilor în Azerbaidjan, Georgia şi Ucraina.

Romania e legată, în acest moment, de Azerbaidjan prin două proiecte energetice majore: Nabucco şi AGRI. Ambele au scopul de a reduce dependenţa Romaniei de importul de gaze naturale din Rusia.

Nabucco, proiect susţinut politic de UE, este considerat noua punte de gaz între Asia şi Europa. Va conecta, în mod direct, regiunile cele mai bogate în gaze naturale – regiunea Caspica şi Orientul Mijlociu, cu pieţele din Europa. Gazoductul va face legătura între graniţa estică a Turciei şi Baumgarten în Austria- unul dintre cele mai importante terminale de gaze naturale din Europa Centrala – trecând prin Bulgaria, Romania si Ungaria.

Prin proiectul AGRI, părţile implicate doresc să transporte gaze din Azerbaidjan către Europa. Gazele vor fi furnizate pe ruta Baku (Azerbaidjan) – Kulevi (Georgia) – Constanţa (Romania). Gazele din Azerbaidjan vor fi lichefiate în Kulevi şi apoi transportate prin Marea Neagra până în Constanţa unde va avea loc un proces de delichefiere prin terminalul LNG.

sursa money.ro

Lasati un comentariu