Ceaiul – Beneficii reale sau doar folclor?

• publicat la: 9 octombrie 2011
Ceaiul – Beneficii reale sau doar folclor?

Deja in octombrie, odată cu lăsarea frigului, cochetezi cu ideea de a bea un ceai fiebinte pentru a te feri de o posibilă răceală. Ceaiul are o actiune tonică, intensifică functiile vitale, dar iti potoleste şi setea. Asadar, il poti bea la birou sau chiar intr-o ceainărie drăguţă, nu doar când te paşte o răceală.

Ceaiul a fost folosit de mii de ani pentru a trata, preveni, alina dureri sau vindeca boli. Gândeste-te putin la japonezi sau englezi, care au o adevărată traditie când vine vorba de ceai. Nu contează că vorbim de ceaiul negru sau verde, făcut prin infuzie, fiert, afumat sau asa mai departe. Ceaiul, această băutură miraculoasă, te ajuta in foarte multe situatii si nu trebuie să-l bei doar in caz de boală. Te poti bucura de o ceaşcă de ceai alături de o prietenă si, in acelasi timp să-ţi intăreşti si să iti revigorezi organismul.

Ceaiul – beneficii reale sau doar folclor?

In ultimii ani, in urma unor studii clinice, oamenii de stiinţă au descoperit că ceaiul a fost in mod traditional consumat datorita avantajelor sale de sanatate percepute si nu doar ca o simpla traditie. Ceaiul poate reprezenta o adevarata sursa de sanatate.

In continuare iti vom prezenta cateva beneficii ale ceaiului, indiferent de tipul acestei bauturi fierbinti.

Ceaiul iti intareste sistemul imunitar. Un studiu, care a comparat nivelurile de activitate imunitara ale unor bautorii de cafea cu cele ale consumatorilor de ceai, a aratat ca bautorii de ceai au un nivel imunitar cu pana la cinci ori mai mare.

Ceaiul te mentine hidratata. Adultii sanatosi ar trebui sa bea 8 pahare (2 litri) de lichide in fiecare zi. Ceaiul poate fi o sursa importanta de lichide pentru tine. Fiecare ceasca de ceai bauta, mai ales cele care nu contin foarte multa cofeina, este echivalentul unei cani de apa, reusind asadar sa te hidrateze.

De asemenea, ceaiul contine antioxidanti. Un antioxidant este un compus care ajuta la prevenirea sau intarzierea daunelor aduse celulelor si tesuturilor. Antioxidantii sunt gasiti in mod natural in organism. Acestia pot ajuta la incetinirea procesului de imbatranire si ajuta celulele sa se regenereze. Multe studii sugereaza, de asemenea, ca, antioxidantii, ajuta corpul nostru in prevenirea cancerului.

Ceaiul lupta impotriva cariilor si reduce placa. Compusii din ceai sunt capabili sa ucida sau sa suprime cresterea producerii de acizi si de bacterii din cavitatea bucala. De asemenea, ajuta si la digestie. Ceaiul a fost folosit de mii de ani ca un ajutor digestiv dupa-masele principale. Acesta poate ajuta si la ameliorarea crampelor stomacale.

Ceaiul poate ajuta la prevenirea diabetului. Exista unele dovezi care sugereaza ca ceaiul verde ar putea ajuta la reducerea riscului aparitiei diabetului de tip 2.

Ceaiul joaca un rol in mentinerea sanatatii oaselor. Intr-un studiu realizat in SUA, femeile mai in varsta care au consumat ceai s-au dovedit a avea o densitatea mai mare a mineralelor din oase decat cele care nu sunt consumatoare de ceai.

Ceaiul poate reduce riscul de accident vascular, cerebral si atac de cord. asadar, aceasta bautura din plante te poate ajuta la prevenirea formarii de cheaguri de sange periculoase, care sunt adesea cauza accidentelor vasculare cerebrale si atacurilor de cord. Acesta poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Consumul zilnic de ceai verde poate reduce riscul de hipertensiune arteriala cu pana la 50%.

Ceaiul poate reduce nivelul hormonilor de stres. Ceaiul negru poate reduce efectele evenimentelor stresante prin scaderea cantitatii de cortizol, hormonul de stres din organism.

Ceaiul si efectele terapeutice

In continuare iti vom oferi mai multe tipuri de ceai si efectele lor terapeutice. Astfel, poti sa imbini utilul cu placutul la tine acasa sau intr-o ceainarie. Gaseste o varietate de ceai care iti place si care te poate poate ajuta si bucura-te de o ceasca sau doua pe zi.

Ceaiul de cimbrisor are actiune diureica si calmeaza tusea. Il poti bea, sau folosi pentru a face gargara simplu sau, in combinatie cu alte plante, fiind recomandat ca antiasmatic si antidiareic.

Ceaiul de busuioc este un ceai aromatizant, calmant si care stimuleaza digestia. Acesta se prepara prin infuzie.

Ceaiul de coada-calului este o planta care se gaseste in locurile argiloase si umede. Este indicat pentru tulburarile digestive, el combatand aciditatea crescuta si, de asemenea, favorizeaza vindecarea ulcerului gastric.

Ceaiul de coriandrul este foarte bun pentru balonari, dar si pentru depresii digestive. O cana de ceai pe zi poate face minuni.

Echinaceea, folosita de bastinasii indieni pentru a vindeca rani si a trata infectii, poate fi facuta si ceai. Acesta protejeaza si stimuleaza sistemul imunitar. Poate fi utilizata si in tratarea infectiilor, cu alte cuvinte a obisnuitelor raceli.

Banalul ceai de galbenele, este un bun sedativ, antiinflamator gastro-intestinal, mareste secretia biliara. este de asemenea cicatrizant pentru ca stimuleaza circulatia sangelui la nivelul tesuturilor.

Musetelul, foarte cunoscut, este dintre cele mai vechi si folosite plante medicinale. Florile de musetel au actiune antispastica, anestezica, antiseptica si antiinflamatorie.

Ceaiul de lemn dulce?este antiinflamator articular, laxativ sau purgativ in functie de doza. Este foarte util in artrite, ulcer gastric, bronsite, constipatie, calculoza renala si biliara. In plus, cu radacina de lemn dulce poti sa indulcesti alte ceaiuri si, in acelasi timp, se ameliorezi gustul neplacut al unor medicamente.?

Modul corect de a face ceai

Exista mai multe feluri de a face ceai. Poti alege pliculetele gata cumparate sau poti sa-l prepari direct din frunze.

Secrete naturiste din India

Daca alegi frunzele de ceai, toarna apa fierbinte pe frunze si apoi lasa frunzele la macerat in apa, in functie de modul in care iti place ceaiul, mai tare sau mai slab. Apoi, strecoara ceaiul in ceasca, adauga zahar si lapte dupa gust.

Daca alegi pliculete de ceai, pune apa fierbinte intr-o ceasca. Scufunzi apoi pungulita de ceai in ceasca? 30 de secunde, maxim 2 minute. Poti adauga zahar si lapte, cu atat mai putin cu atat mai bine, pentru a evita caloriile si ate bucura de un ceai usor si aromat.

Asadar, exista mai multe efecte terapeutice incontestabile pentru care este foarte bine sa bem ceai. Fie ca alegi sa il bei pentru o cura de slabire, pentru a-ti ajuta organismul, sau pentru a te relaxa cu o prietena in oras, ceaiul ar trebui sa faca parte din ritualul zilnic al fiecareia dintre noi.

sursa topsanatate

Lasati un comentariu