Evaluarea densităţii osoase la Carei

• publicat la: 19 octombrie 2011
Evaluarea densităţii osoase la Carei

20 octombrie 2011 este  Ziua Mondială Impotriva Osteoporozei,prilej cu care se trege un semnal de alarmă asupra pericolului care îl reprezintă maladia denumită şi „hoţul tăcut”.La fiecare 22 de secunde, la nivel mondial, o persoană suferă o fractură la nivelul coloanei vertebrale.

Până nu demult considerată o stare normală a persoanelor vârstnice, osteoporoza este considerată în prezent o afecţiune caracterizată prin scăderea densităţii osoase şi creşterea riscului de fracturi.

Osteoporoza este maladia silenţioasă deoarece, de obicei, diagnosticul se pune tardiv, atunci când apar complicaţii: fracturile vertebrale şi de şold. Această boală, in 80% din cazuri, apare post menopauză, de unde şi concluzia că toate femeile după menopauză ar trebui să-şi facă teste screening pentru diagnosticare. Există două tipuri de teste: teste screening care se referă la ultrasonografia calcaneană sau falangeană si test de diagnostic care se referă la DEXA, care stabileste diagnosticul de osteoporoza inainte de aparitia complicaţiilor.

Osteoporoza poate fi tratată si mai ales prevenită cu succes. Cu cât boala este depistată intr-o fază incipientă, cu atât eficienţa interventiei va fi mai mare. E bine ca boala să fie tratată inaintea primelor fracturi osteoprotice, deoarece o primă fractură va iniţia aparitia altora.

Joi,20 octombrie, de la ora 15,00,aveţi ocazia să participaţi la un test pentru evaluarea densităţii osoase,cu ajutorul unui aparat performant , in incinta cabinetului individual al dr.Bartis Arpad din Carei, str.Albinelor nr.11 1,intrarea din spate.Testul este gratuit.

Metoda de investigare este rapidă şi nedureroasă, putând prezice dacă vor apărea sau nu probleme legate de sistemul osos. In plus, medicul poate stabili un tratament adecvat in funcţie de rezultatele testului sau poate recomanda modificarea stilului de viaţă.

redacţia

Lasati un comentariu