Franţa şi Germania salvează euro cu banii chinezilor

• publicat la: 27 octombrie 2011
Franţa şi Germania salvează euro cu banii chinezilor

Prăbuşirea euro a fost stopată dramatic, în această dimineaţa, după mai mult de 10 ore de negocieri, dar cu ce preţ: creditorii privaţi vor pierde 50% din datoria pe care o aveau de recuperate de la Grecia, adică aproximativ 100 de miliarde de euro. În schimb,băncile au primit o promisiune de recapitalizare „acolo unde este necesar“.

Liderii zonei euro s-au întâlnit, aseară, pentru a finaliza un plan cu ajutorul căruia să se pună capăt crizei şi să fie salvată moneda comună, în contextul neliniştii crescânde în privinţa Italei. Deşi părea că acest plan nu poate exista din cauza disensiunilor tot mai evidente dintre Franţa şi Germania, până la urmă, afirmă ROMÂNIA LIBERĂ, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy au ajuns la un acord istoric. La începutul reuniunii, notează JURNALUL NAŢIONAL, Merkel abandonase tonul preventiv şi sfătos în favoarea unuia hotărât, avertizând că dacă proiectul de redresare şi salvare a zonei euro va eşua, există chiar şi riscul de război în Europa.

„Nimeni nu ar trebui să mizeze pe încă 50 de ani de pace şi prosperitate în Europa. De aceea spun eu că, dacă euro eşuează, şi Europa va eşua (…) şi se va putea spune în viitor că generaţia politică ce a condus Europa în cel de-al doilea deceniu al secolului XXI a eşuat în faţa istoriei”, a avertizat Merkel. Cancelarul german s-a bucurat şi de susţinerea Bundestag-ului, care aprobase cu largă majoritate măsura suplimentării fondului de împrumutu european pentru stabilitate financiară pentru a împiedica extinderea crizei datoriilor suverane şi la alte ţări ca Italia sau chiar Franţa.

În aceste condiţii s-a ajuns la un acord care preved, după cum afirmă ADEVĂRUL, ca băncile creditoare să accepte ştergerea unei părţi a datoriilor şi, în contrapartidă, să fie recapitalizate instituţiile financiare  care au nevoie de o astfel de măsură. Cea mai mare expunere pe datoria suverană a Greciei o au băncile franceze (37 de miliarde de euro), nemţeşti (25 de miliarde de euro) şi britanice (9 miliarde de euro), anunţă JURNALUL NAŢIONAL. Expunerea totală (privată şi suverană) a băncilor europene pe Grecia este de 165 de miliarde de euro, în trimestrul al treilea din 2010, băncile franceze având cea mai mare parte, cu 68 de miliarde de euro, urmate de cele germane, cu 50 de miliarde de euro.

Negocierile cu băncile creditoare ale Greciei au fost purtate în această noapte, de Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy şi până la urmă s-a stabilit asupra unei recapitalizări de 106 miliarde de euro a băncilor europene expuse la datoriile suverane. Creditorii privaţi, notează MEDIAFAX, vor face un efort voluntar de 50%, ceea ce va permite Greciei să evite intrarea în incapacitate de plată, a explicat preşedintele francez. Acelaşi efort va fi cerut băncilor greceşti dar şi altor bănci, a precizat el.

De asemenea, capacitatea financiară a fondului de urgenţă, Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară, va fi crescută la 1.000 de miliarde de euro, aşa cum a solicitat Germania, şi nu la 3000 de miliarde de euro, cum dorea Franţa. Înfiinţat anul trecut şi folosit până în prezent, susţine EVENIMENTUL ZILEI, pentru a salva Portugalia şi Irlanda, fondul de 440 miliarde euro se bazează pe garanţii de la toate statele membre din zona euro şi foloseşte capital de pe pieţele internaţionale emiterea de obligaţiuni. Dar pentru că cei 1000 de miliarde există doar teoretic, Nicolas Sarkozy, citat de MEDIAFAX, a anunţat că va lua legătura chiar astăzi cu preşedintelui chinez Hu Jintao pentru a discuta despre o contribuţie a Chinei la acest fond înfiinţat pentru creşterea capacităţii de combatere a crizei.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu