Morcovul, un elixir pentru fumuseţea doamnelor şi vigoarea domnilor

• publicat la: 29 octombrie 2011
Morcovul, un elixir pentru fumuseţea doamnelor şi vigoarea domnilor

Vechimea morcovului nu trebuie căutată in antichitatea indepărtată. El a fost preluat din mediul sălbatic şi cultivat in grădină abia prin secolul X, in Asia Centrală, apreciat pentru proprietăţile sale curative.

Morcovul este bogat in de toate

In Europa, morcovul pe care il cunoaştem astăzi a apărut in timpul renasterii, prin incrucisarea varietăţilor asiatice, spre a fi folosit ca aliment sau a le servi vracilor, in scopuri numai de ei stiute.

Se cunosc astăzi peste 100 varietăţi de morcovi (după unii autori, chiar 500), de culori, dimensiui si greutăţi diferite, cea mai răspândită fiind cea de culoare portocalie, renumită prin continutul său ridicat de vitamina A.

S-au identificat numeroase principii active in aceasta legumă. Ele exercita influente benefice de exceptie asupra sanatatii umane, in special datorita vitaminei A, dar si continutului de carotinna, potasiu, fibre celulozice, calciu, magneziu, fosfor. In total, literatura de specialitate evidentiaza 41 de principii active ale acestei banale legume.

Portalul TARGET=_blank>Infoniac a publicat recent un top al principallor virtuti ale morcovului, folosit ca aliment zilnic, atat in stare cruda, cat si preparat termic, sau sub forma de suc.

Ameliorează simţitor vederea

Beta-carotenul continut de morcovi este transformat de ficat in vitamina A, principiu de baza pentru buna functionare a vederii. In interiorul ochiului, vitamina este transformata in rodopsina, un pigment care imbunatateste vederea pe timp de noapte.

Beta-carotenul obtinut natural este un excelent mijloc de protejare a ochiului impotriva cataractei senile, care se instaleaza la marea majoritate a persoanelor in varsta, daca au neglijat masurile de prevenire in timpul vietii.

Scade riscul de cancer

Experientele efectuate pe cobai au demonstrat o reducere remarcabila in ce priveste riscul de cancer pulmonar, de san si de colon la subiectii care consuma morcovi zilnic, datorita continutului de falkarinol, substanta cu proprietati anticancerigene.

Morcovii previn imbătrânirea

Functionand ca antioxidant, beta-carotenul impiedica distrugerea celulelor angajate in procesul metabolismului. Procesul de imbatranire nu poate fi stopat, dar este considerabil incetinit.

Panaceul tenului dumneavoastră

Antioxidantii si vitamina C naturala sunt cea mai buna protectie pentru formatiuinile superficiale ale corpului uman: par, unghii, epiderma.
Pielea este protejata de efectele ultravioletelor si, in consecinta, de ridurile premature, acnee, ten uscat. Parul si unghiile capata si isi mentin stralucirea lor naturala.

Cosmeticienii naturisti obtin succese remarcabile, prin aplicarea de masca: un amestec de morcovi rasi, mere rase, miere si ulei de masline.

Antiseptic natural

Radacina de morcovi, consumata de 3-4 ori pe zi, in cantitati ponderate, previne prleuarea si raspandire infectiilor. In evul mediu, se aplicau pe rani felii de morcov, contra infectiilor. Memorialistul Las Casas aminteste de asemenea tratamente aplicate ranitilor in razboaiele napoleoniene, fara sa precizeze insa rezultatele.

Vigoare bărbătească

Reamintesc o veche reteta, verificata in timp, aplicata si in tara noastra, pentru stimularea si mentinerea in timp a virilitatii: salata din morcov ras si telina rasa, in cantitati egale, asezonata cu maioneza din ulei de masline, sau numai cu ulei. Rezultatele se bucura de un bun renume, dar nici nu putem neglija faptul ca am intrat intr-un domeniu, unde e greu sa deosebesti cine e sincer, si cine se lauda.

Inamicul toxinelor

Salata de morocov ras – aventual amestecata cu mere, pentru gust – ajuta la eliminarea toxinelor, a grasimilor din ficat, stimuleaza functionarea bilei. Fibrele continute de leguma usureaza functionarea tractului digestiv.

Dintii si gingiile

Morcovul ras, mestecat cu dintii, are asupra acestora si a gingiilor efectul unei paste de dinti: curata si desinfecteaza. Amestecandu-se cu saliva in timpul procesului de mastecatie, regleaza Ph-ul in gura, formand un mediu nefavorabil bacteriilor. De retinut ca, folosit astfel zilnic, morcovul elimina mirosurile neplacute ale gurii, atunci cand este cazul.

Preintâmpină chiar si accidentul vascular cerebral

Un studiu elaborat la Universitatea din Harvard a scos in evidenta faptul ca persoanele care cosuma, sub orice forma, cel putin 6 morocovi pe saptamana, sunt mai putin expuse accidentului celebral, decat cele care consuma un morcov, sau deloc. Sucul de morcovi, baut zilnic, in cantitati mici, n-ar trebui neglijat de persoanele cu probleme vasculare.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu