Omenirea, în pragul unei „Revoluţii mondiale“

• publicat la: 3 octombrie 2011
Omenirea, în pragul unei „Revoluţii mondiale“

Cel mai mare protest din istorie este programat să înceapă în 15 octombrie2011. Mobilizarea la protestul care se va desfăşura simultan în oraşe din zeci de ţări a fost făcută cu ajutorul unui videoclip numit „Global mass protests“ (Proteste globale în masă), şi cheamă lumea la „Revoluţia mondială“. Pornită la New York, ca un protest împotriva corporaţiilor financiare , OWS (Ocupy Wall Street) tinde să se transforme într-o revoluţie planetară cu consecinţe încă nebănuite, anunţă JURNALUL NAŢIONAL.

Sute de newyorkezi protestază de mai bine de două săptămâni la New York, în zona Wall Street şi în apropiere de podul Brooklyn, unde se află inima  financiară a metropolei americane. După ce poliţiştii le-au cerut în zadar manifestanţilor să nu depăşească zona pietonală, au împrăştiat citaţii, iar celebrul pod a fost închis pentru câteva ore. Militanţii care ocupă Wall Street, afirmă ROMÂNIA LIBERĂ, sunt inspiraţi de mişcările prodemocratice din lumea arabă ţi au afirmat că vor campa într-un parc din sudul Manhattanului pentru a-şi exprima „nemulţumirea provocată de actualul climat politic şi economic“.
ANTENA3 anunţă că Poliţia din New York a fost criticată pentru tacticile dure folosite faţă de protestatarii care au ocupat Podul Brooklyn, după ce peste 700 de persoane au fost arestate, sâmbtăt, şi eliberate abia în cursul zilei de ieri. „Economia lumii a fost distrusă de comercianţii lacomi. Şi totuşi, protestatarii sunt cei arestaţi“ afirmă USA Today, din care citează şi EVENIMENTUL ZILEI.

La o primă vedere, OWS pare o simplă „zvârcolire a socialismului”, ce poate fi ridiculizată de liberali şi de economiştii apropiaţi acestora. Este aberrant, susţine COTIDIANUL, să ceri anularea datoriilor bancare  – aceasta este una dintre revendicările celor care, zilele acestea, ocupă Liberty Plaza şi Podul Brooklyn. Ar fi pe principiul „Hoţul strigă hoţii!”. Cu toate acestea majoritatea americanilor simpatizează cu protestele din New York şi nu este exclus ca mulţi să li se alăture acolo sau în alte oraşe, în zilele şi săptămânile ce vor urma.

Şi astfel, constată JURNALUL NAŢIONAL, de la cele câteva scandări împotriva corporatiştilor care au generat criza şi prosperă în continuare, „pe spatele celor săraci”, s-a ajuns, rapid, la un mesaj cu rezonanţă în inimile tuturor celor afectaţi de criza globală. S-a ajuns la un mesaj care cheamă la o Revoluţie care să producă o „schimbare adevărată”. Deşi mesajul este pacifist, EVENIMENTUL ZILEI susţine că videoclipul de promovare pe youtube conţine şi imagini ale confruntărilor violente anterioare dintre manifestanţi şi forţele de ordine, din decursul protestelor de anul acesta, din SUA şi Europa.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu