S-a ajuns la fundul sacului ?

• publicat la: 21 octombrie 2011
S-a ajuns la fundul sacului ?

8 proiecte de hotărâri au figurat pe ordinea de zi a consilierilor municipali in cadrul şedintei extraordinare de astăzi,21 octombrie,dintre care rectificarea bugetară a fost cea care a ridicat temperatura în sala de dezbateri.Risipirea banului public ignorată de majoritatea consilierilor.

Şedinţa a  debutat cu discuţiile privind alocarea  sumei de 33.000 lei necesară desfăşurării celei de-a cincea ediţii a Festivalului de Teatru SPOT ce va avea loc în a doua parte a lunii noiembrie.

Consiliera Konglovics propune ca de anul viitor Centrul Cultural să dispună de un buget propriu, care să le permită să işi schiţeze un calendar  anual, să îşi poată face calculele in ce priveşte evenimentele pe care şi le pot permite.De aceeaşi părere a fost şi consiliera Alina Mocanu care considera că un buget propriu ar face posibilă o mai bună organizare şi ar elimina situaţiile de neplată a artiştilor ce au prestat pe scena careieană.

Proiectul următor de hotărâre,cel privind aprobarea rectificării Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pe anul 2011  a fost cel mai dezbătut.

Acest buget ne arată foarte clar că am ajuns la fundul sacului.Când s-a aprobat  bugetul de cheltuieli am spus că avem in faţă un buget de consum.Această rectificare întăreşte cele spuse atunci,adică luăm 7 miliarde  de  la investiţii şi le direcţionăm inspre cheltuieli a precizat de la bun inceput consilierul Ciută.

Cel mai grav  aspect din acest buget este diminuarea cu 270.000 lei a banilor alocaţi pentru reabilitarea noii primării,lucrare pentru care  există un contract semnat  la data de 09.02.2010.

Cu contractul in faţă, punctual, consilierul Ciută a incercat să atragă atenţia asupra pierderilor la bugetul local in cazul in care execuţia bugetară se aprobă in forma actuală.

La pct 12 din acel contract “Sancţiuni pentru neindeplinirea culpabilă a obilgaţiilor”,este prevăzut ca în caz de neplată a  angajamentele din anexa la contract, penalizarea e de 0,2% /zi . La pct 18 din acelaşi contract , „Modalităţi de plată”, e stipulat că achizitorul garantează efectuarea plăţii prin veniturile inscrise in bugetul autorităţii administratiei publice a mun.Carei(impozite, taxe,contribuţii,alte venituri şi cote defalcate din impozitul pe venit).

“Luând in considerare toate acestea,nu este bine pentru oraş ca noi să votăm aşa ceva, deoarece suntem susceptibili de plăţi de  penalităti foarte mari, de ordinul milioanelor” atrage atenţia consilierul Ciută.

Până la un anumit punct discuţiile au decurs in cadrul normal unei şedinţe de lucru a consilierilor,obiecţiile şi părerile consilierilor care au dorit să ia cuvantul fiind documentate şi susţinute cu acte sau cu referiri la legile in vigoare.

Atmosfera a devenit de-a dreptul incendiară in momentul în care primarul Kovacs a intrat in sala de şedinţe şi a asistat la intervenţia  consilierului Ciută in ce priveşte Contractul de Lucrări pentru reabilitarea viitoarei primării.Dacă până acum apostrofările primarului  la adresa consilierului Ciută erau exprimate cu jumătate de gură şi predominant in limba maghiară,de această dată edilul şef a avut o ieşire de-a dreptul necontrolată.

Si cum adevărul deranjează iar cea mai bună armă de apărare este atacul,primarul a incercat să îşi mascheze neputinţa de a contracara cu date şi cifre concrete cele menţionate de Ciută  printr-un atac virulent la adresa sa, prin care nu a făcut altceva decât să dea frâu frustrării acumulate de-a lungul timpului datorate imposibilităţii de a trece neobservate ingineriile financiare pe care le face cu banii din bugetul local.

„Nu am făcut altceva decât să citesc din contractul semnat de Dvs., şi nu am nicio vină că nu l-aţi citit ci l-aţi semnat ca in zicala ‘ ca primaru » a fost singura replică  a consilierului Ciută.

Intersele personale ale primarului se pare că au primat in faţa aspectului sesizat de consilier şi, la fel ca in şedinţa trecută,consilierii majoritari au votat proiectul in forma propusă de primar,fără a lua măcar in discuţie  aspectele sesizate,doar cei cinci consilieri PNL fiind împotrivă.

Precizez că in şedinţa precedentă, depăşirea substranţială a bugetului alocat zilelor oraşului prin hotărâre de consiliu, a lăsat indiferenţi aceiaşi consilieri majoritari .

Toate celelalte puncte de pe ordinea de zi au fost aprobate în unanimitate.

Daniela Ciută

comentarii

de vaco la 21 octombrie 2011 - 22:44

stimata doamna ciu(m)ta, da restul de consilieri chiar nu au zis nimic doar consilieru ciuta? de vreo 4 ori tot asta apare in articolu asta de doi bani. sunteti penibila, chiar imi pare rau ca citesc prefacatoria asta de „ziar”

de vaco la 21 octombrie 2011 - 22:47

sau mai bine zic sa scrieti o carte despre limbile care se indreapta, de fiecare data in sedintele de consiliu, spre partea dorsala a sotului dumneavoastra. cred ca ar fi un bestseller in sediul pnl

de pentru vaco la 22 octombrie 2011 - 09:28

no bine ca o ajuns sa comenteze si vacile care so atacat ca nu mai au ce zice numa sa injure!!!la asta va pricepeti numa asa ca mereti pe alta pagina daca nu va place sa se stie ce se intampla la primarie!!!!!!!!asta va doare ca afla lumea ce se intamplka!!!!binre ca vede lume la televizor pe cine ce intereseaza asa ca numarati voi cati din consillieri stiu sa deschida gura.deia a moare de oftica primaru ca nu poate prosti pe toti!!!!!!!!!!!!!!! la pascut cu tine!

de cititor la 22 octombrie 2011 - 13:02

FELICITARI consilierilor care isi rup din timpul lor liber si studiaza mapele pe care le primesc pentru sedinte!Ne bucuram ca cei de la ziar sunt obiectivi chiar daca acest fapt le atrage oprobiile unor elemente lipsite de neuroni ca de bun simt nu mai poate fi vorba.Domnule Ciuta admiram consecventa cu care va pregatiti si sa stiti ca urmarim cu interes toate transmisiile sedintelor asa ca ne dam seama cine are dreptate.Non nova sed nove !

de neutru la 22 octombrie 2011 - 17:53

Am vazut sedinta de consiliu la TV. Articolul reda aproape fidel ce s-a discutat in sedinta.Anumite comentarii,au ca scop descurajarea.Sper sa nu se intample.SUCCES si RESPECT.

de speranta la 22 octombrie 2011 - 19:15

vine ea scadenta,stati numnai pe aproape,ca doar nu e gospodarul la primul faliment num,a ca acu sia luat si ajutor pe masura si distrug la doua capete da nu raman ele nevazute.traiasca REGELE!

de PENTRU "SPERANTA " la 23 octombrie 2011 - 13:32

Fii mai concret SPERANTO !Ca sa inteleg si eu !Sau sa te si cred ce scrii !

de speranta la 23 octombrie 2011 - 19:23

ceva probleme cu memoria?

de adam la 24 octombrie 2011 - 05:39

Nimic nou! Tot noi o sa platim si falimentul orasului! S-a asteptat cineva ca va fi altfel? Daca da, nu mi-e nici macar mila de el/ea. Oras de KK cu conducere de KK. Interesant ca numai cand e vorba de etnici romani unii isi amintesc ca aceia „nu sunt de aici”. Cand vine vorba de K, atunci el e de aici, desi nu s-a nascut in oras. Ca urmare, aveti ce ati votat. Si daca da faliment orasul, ce? Sa se duca

de un cititor la 24 octombrie 2011 - 08:33

TOT ARTICOLUL ESTE SUBIECTIV.DAR DE CE NE-AR MIRA ACEST LUCRU,CAND ACESTA E SEMNAT DE SOTIA CELUI CARE ESTE PERSONALUL PRINCIPAL AL RELATARII CU OMISIUNI.ATACURILE LA ADRESA PRIMARULUI NE IES DEJA PE URECHI,LA FEL CA SI EVIDENTIEREA LUI CIUTA IN FIECARE ARTICOL.DE PARCA RESTUL CONSIERILOR NU AR EXISTA.SUNT IN NR DE 19 SAU NU STIU EU BINE.RECTIFICAREA BUGETARA A FOST VOTATA DE TOTI CEI PREZENTI-IN AFARA DE CEI 5 CONSILIERI AI LUI CIUTA.ASTA ESTE DE FAPT CE IL DERANJEAZA PE CIUTA.TOTI CEI CARE NU IMPARTSESC ACEEASI OPNIE ABERANTA CU A LUI SUNT IMPOTRIVA LUI. APROPO,DACA CINEVA VA FI SUSCEPTIBIL DE PLATI SI PENALITATI VA FI CHIAR AUTOREA ACESTUI ARTICOL,RESPECTIV PENTRU CALOMNIE SI DEZINFORMARE CU REA INTENTIE

de completare la 24 octombrie 2011 - 09:33

susceptibil de …..rea credinta…………..

de TOT UN CITITOR la 24 octombrie 2011 - 10:49

AU SARIT DULAII DE SERVICIU.gHINIONUL LOR CA ACTELE VORBESC SI CHIAR NU LE POT DISTRUGE PE TOATE.CIUTA ESTE CEL MAI DERANJANT MAI ALES CA NU ESTE BUGETAR SI NICI NU IL POTI PRINDE CU AFACERI NECURATE ASA CA NU IL PUTETI SANTAJA.CATI DIN CONSILIERI IAU CUVANTUL LA SEDINTE?UNII NICI NU STIU CE SE PETRECE PE ACOLO CA DOAR VEDEM SI NOI PE POSTUL DE TELEVIZIUNE LOCAL SAU ATI CREZUT CA NU NE UITAM?IN COMPLETARE UNII CALCA SI PE CADAVRE PENTRU O FINANTARE OCAZIONALA.CE INTERESANT CA ATAT FILMARILE CAT SI PROCESELE VERBALE CORESPUND LEIT CU CE SE SCRIE IN ARTICOLE.DOARE ADEVARUL,NU?

de fortza la 24 octombrie 2011 - 11:05

Hai pnlu nu va lasati!

de un cititor la 24 octombrie 2011 - 12:53

hai zau,mai lipseste sa adaugam ca numai ciuta stie despre ce se vorbeste si restu lumii nu.cred ca sufera de sindromul narcisist,altfel nu-mi explic.corectare-eu nu sunt un dulau de serviciu,dovada ca daca daca iti dezvalui identitatea o fac si eu.dar am eu o presimtire ca a ta corespunde cu cea a autoarei acestui articol.

de oripilat la 24 octombrie 2011 - 12:55

@cititor.La voi nesimtirea nu are limite? Ati ajuns sa fiti stapani pe simturile noastre.Ce vedem la TV nu-i adevarat.Va citeste omul din contract, apare in articol data cand contractul a fost semnat, dar voi nu si nu.Poprire pe salariu si penalitati, are primarul vostru penal.Daca e cineva susceptibil de ceva, acela esti tu si anume de indoctrinare,prostia ti-ai aratat-o deja.Nu mai scrie in limba romana pana nu inveti sensul cuvintelor.Se spune personajul pricipal, nu „personalul principal”.DEZINFORMATORULE

de careien la 24 octombrie 2011 - 13:50

mereti ma si va spanzurati ca numa liberali si konglovics sau brem de la udmr ce mai vorbesc acolo si cand si cand si gherasim sau temfli si mai demult zsolti.nu io trebuit nimica de la primarie la ciuta si nul puteti cumpara asa ca latrati a paguba pe unde apucati

de ando la 24 octombrie 2011 - 19:42

Stiu si altii (adica multi consilieri udmr) despre ce e vorba, dar nu le pasa de oras, alegatori, de locuitori si de banii acestora. Ei voteaza pentru primar, ca stiu ca orice ar face, votul etnic inca ii mai tine in fruntea orasului. De aia nici nu merita sa ne batem capul. Ce votati, aia aveti. Aveti orasul ca si voi, aia care ati votat. Nu puteti face bici.

de ando la 24 octombrie 2011 - 19:45

un cititor
daca a spune ca se arunca pe fereastra banii contribuabililor este aberatie in cazul in care banii chiar se arunca degeaba, atunci, da, atunci tu esti normal.

de inca vedem la 25 octombrie 2011 - 05:30

si nu stim de ce din 19 consilieri nu vorbesc decat vreo trei patru ?ceilalti nu au nici o parere a lor?daca ciuta stie despre ce vorbeste si vrea sa opreasca jaful va deranjeaza?daca minrte de ce nu il da in judecata primaru?nu zice nimic nici de scrisoarea pe care ciuta a semnat personal,cu numele lui!domnilor,cifrele si faptele vorbesc si nu balbaielile si postarile aiurea

de xyz la 25 octombrie 2011 - 12:24

„Primarul a cam ajuns la fundu’ fundului si nu stie pe unde sa-si caute pantalonii”. Pt. mine nu e o noutate ce se intampla asa a fost si la mutiplele firme ale dansului unde nu platea CAS, CASS si somaj dupa angajati, si, le trimitea salariile prin mandat postal ca „de” el haiducul era si e un erou al neamului, dar acuma jocul e un pic diferit fura de la toti nu numa’ de la stat si angajatii personali, revenind la tema ce va tot mirati atata primaria nu plateste, firma nu munceste, datoriile cresc si spagile se inmultesc cu alte cuvinte cine credeti ca imparte penalitatile reapective K si D adica Kovacs si Dominium iar noi fraierii platim.

de RADU la 25 octombrie 2011 - 16:45

Mai sa fie !!!cita publicitate gratuita ii faceti primarului astuia !
Dar oare merita ??????

de adi la 25 octombrie 2011 - 17:55

JAVREEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

de Monika la 26 octombrie 2011 - 07:46

Să nu uităm …încă puţin şi vin alegerile….
Eu sunt deja convinsă cu cine nu voi vota nici moartă.
Nu fac reclamă nimănui pt.că nu merită. Aceşti „majoritari” din consiliu ne-au prostit destul. La următoarele alegeri mulţi dintre noi nu-i vom mai vota(chiar dacă avem aceeaşi limbă maternă).

de tibi la 31 octombrie 2011 - 20:48

JEGOSYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYLORRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR

de xyz la 2 noiembrie 2011 - 14:00

@tibi .. doar atata stii ????

de lati la 12 noiembrie 2011 - 17:17

kovacs sa citeasca si cand lucreaza cei de la primarie si cu utilajele orasului la VIITOAREA FABRICA …spre urziceni….pe cheltuiala cui..??????????

Lasati un comentariu