Unul dintre cele mai mari jafuri din istorie, comis in timpul revoltelor din Libia

• publicat la: 31 octombrie 2011
Unul dintre cele mai mari jafuri din istorie, comis in timpul revoltelor din Libia

In timpul revoltei din Libia impotriva regimului fostului dictator Moammar Gaddafi s-a furat “Comoara de la Benghazi” din interiorul unei banci. Nepretuitul tezaur continea monede de aur si de argint, precum si artefacte din vremea lui Alexandru cel Mare.

Banda de hoti a furat o comoara dupa ce a facut o gaura in plafonul Bancii Comerciale Nationale din Benghazi, potrivit Daily Mail.

Un expert a descris jaful ca fiind “unul dintre cele mai mari furturi din istoria arheologiei”.

“Este posibil ca unul dintre hoti sa fi lucrat chiar la banca. Se pare ca furtul a fost facut de catre oameni care stiau ce cauta”, a spus Hafed Walada, un arheolog libian ce lucreaza la King College din Londra.

Odata cu monedele, mai multe artefacte, inclusiv figurine din bronz, sticla si fildes, precum si bratari si medalioane au fost furate de catre hoti.

Informatii provenite din Egipt arata ca un fermier a incercat sa introduca ilegal, prin portul Alexandria, 503 monede si o statueta din aur, insa acesta nu a fost prins.

Cele mai multe din piesele Comorii de la Benghazi au fost descoperite pe teritoriul Libiei, intre 1917 si 1922, in templul lui Artemis de la Cirene, un vechi oras roman, care astazi poarta numele de Shahat.

In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, o mare parte din comoara a fost expusa la un muzeu italian din Roma, dar in anul 1961 aceasta a fost restituita Libiei si a fost depozitata la banca.

“Comoara este nepretuita si este o mare pierdere pentru patrimoniul libian”, a spus Serenella Ensoli, arheolog italian de la Universitatea din Napoli.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu