Vaccinul gripal românesc, refuzat de Ministerul Sănătăţii?

• publicat la: 7 octombrie 2011
Vaccinul gripal românesc, refuzat de Ministerul Sănătăţii?

Ministerul Sanatatii (MS) organizeaza anul acesta licitatie nationala pentru achizitia vaccinului gripal necesar imunizarii gratuite a populatiei. Ministerul a schimbat procedura de achizitie a vaccinului gripal, dupa ce in vara a initiat un proiect de hotarare de guvern prin care urma sa cumpere direct  de la Institutul National Cantacuzino un milion de doze de vaccin gripal pentru sezonul 2011-2012. Dupa demisia ministrului Cseke Attila, proiectul Ministerului Sanatatii a fost respins, iar Ministerul Finantelor a cerut sa fie organizata licitatie pentru achizitia vaccinului, au precizat surse oficiale pentru Mediafax.

Ca urmare a organizarii licitatiei nationale, vaccinul gripal romanesc va concura cu alte produse  de acelasi tip produse de companii farmaceutice straine. Din aceasta cauza, Institutul Cantacuzino, producatorul national de seruri si vaccinuri, nu mai are garantia ca va putea comercializa cele un milion de doze comandate in vara de catre MS. “Acesta este un scenariu sumbru, pentru ca productia de vaccin gripal reprezinta una dintre principalele surse de venit ale Institutului Cantacuzino”, ne-a declarat conferentiar doctor Radu Dorel Lucian, managerul institutului.

Romania  este unul dintre cele opt state europene care au capacitatea de a produce acest vaccin la nivel national. Dar aceasta capacitate este compromisa in cazul in care cele un milion de doze de vaccin gripal, care in momentul de fata sunt gata de livrare, nu ar fi achizitionate de MS, asa cum s-a intamplat in fiecare an. “Din experienta anilor trecuti va pot spune ca vaccinul gripal romanesc este cel mai ieftin de pe piata. In fiecare an, intreaga productie de vaccin gripal a Institutului Cantacuzino era achizitionata de MS pentru campaniile nationale de vaccinare antigripala a populatiei”, ne-a precizat managerul Radu Dorel Lucian. El a adaugat ca si anul acesta institutul si-a facut datoria si va participa la licitatia organizata de MS. “Nu cred ca anul acesta cetatenii romani sa nu fie vaccinati tot cu vaccinul gripal romanesc”, si-a exprimat optimismul managerul Institutului Cantacuzino.

Ministerul Sanatatii a anuntat ca licitatia pentru achizitia vaccinului gripal este pusa pe SEAP (Sistemul  Electronic de Achizitii Publice).

Intrucat licitatia ar putea dura mai mult, MS va trimite, saptamana viitoare, bani tuturor directiilor judetene de sanatate  publica si a municipiului Bucuresti , ca sa-si procure la nivel local cate sase mii de doze de vaccin gripal si sa demareze imunizarea populatiei la risc.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca, pentru limitarea pericolului epidemiei de gripa sezoniera, imunizarea populatiei sa inceapa din luna octombrie pana in decembrie.

Conform recomandarilor Comitetului National de Vaccinologie, pentru sezonul 2011-2012, in tara noastra este necesara achizitionarea unei cantitati de un milion de doze de vaccin gripal sezonier.
In 2010 a fost achizitionata o cantitate de 1,3 milioane de doze de vaccin gripal sezonier de la Institutul Cantacuzino.

sursa  Jurnalul.ro

Lasati un comentariu