Vom avea tren de mare viteză până în China

• publicat la: 7 octombrie 2011
Vom avea tren de mare viteză până în China

Legătura dintre Europaşi Asia se dezvoltănu numai pe calea aerului şi a oceanelor. În următorii 10 ani, traficul  de mărfuri şi de călători va fi preluat, în mare parte, de trenuri, în special pe linia ferată a “Drumului Mătăsii”, unde a început deja construcţia unei căi ferate de mare viteză care va lega capitala Chinei de Europa.

Marţi şi miercuri a avut loc, la Bucureşti, Summitul Feroviar din Spaţiul Extins al Mării Negre, în cadrul căruia s-au discutat liniile generale de dezvoltare a traficului feroviar între Europa şi Asia. Au participat 80 de lideri politici din sistemul de transport  european şi asiatic, printre care şi Anca Boagiu, ministrul român al transporturilor.
Traseul va fi gata în zece ani

“Există două tronsoane feroviare între cele două continente, unul prin nord, care foloseşte Transsiberianul şi care este deja practicabilă pentru mărfuri, şi alta prin sud, care va fi gata probabil peste 10 ani. Traseul din sud, care va lega Asia de Europa printr-un tunel care se construieşte acum sub Bosfor, se mai numeşte şi «Drumul Mătăsii » şi va fi folosit pentru trenurile intercontinentale de mare viteză, pentru transportul de persoane. Biletele vor fi considerabil mai ieftine  decât cele de avion, iar volumul bagajelor transportabile, mult mai mare”, ne-a spus Ştefan Roşeanu, secretar general al Asociaţiei Industriei Feroviare din România.
«Se va circula cu 300 km/h»

“Terenurile intercontinentale de mare viteză vor circula cu 300 de kilometri pe oră şi se preconizează că distanţa dintre Bucureşti, de pildă, şi Beijing, adică 7.100 de kilometri, va fi străbătută în aproximativ două zile. Pe anumite tronsoane, trenul de mare viteză intercontinental circulă deja, cum e cazul Turciei, al Uzbekistanului şi al Chinei. Marele hop va fi interconectarea operatorilor la graniţe, în special în Iran”, a afirmat Ştefan Roşeanu.

sursa libertatea

Lasati un comentariu