Ziua Armatei la Carei

• publicat la: 25 octombrie 2011
Ziua Armatei la Carei

In prezenţa premierului Emil Boc,  la Monumentul Ostaşului Român din Carei a avut loc un ceremonial sobru dedicat Zilei Armatei.

25 Octombrie constituie amintirea unei zile de împlinire naţională, ziua când armata română şi-a îndeplinit menirea firească. Devenită simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc, data de 25 Octombrie a rămas întipărită în sufletele românilor ca zi în care ţara îşi sărbătoreşte Armata şi pe cei care au fost sau sunt în slujba ei.

La festivităţile care au debutat la ora 10,00 au fost prezente autorităţile locale,asociaţii ale veteranilor de război şi ale refugiatilor,reprezentanţi ai tuturor partidelor politice, deputatul Ioan Holdiş,reprezentanţii administrației judeţului Satu Mare prin prefectul Radu Giurcă și vicepreședinții Consiliului Județean , Mircea Govor și Adrian Ștef, dar și toţi  directorii de instituții deconcentrate.Puţini elevi dar şi mai puţini spectatori faţă de oricare alt an.

Premierului Emil Boc i s-a dat Onorul de Garda de Onoare a Armatei a IV-a din Cluj, de către general de brigadă Scarlat,urmând apoi trecerea în revistă a gărzii de onoare si intonarea  Imnului de stat al României.S-a efectuat apoi un  serviciu religios de către un sobor de 11 preoţi.

Primul care a luat cuvântul a fost primarul Kovacs Eugen, după care a urmat președintele filialei sătmărene a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, Nicolae Codreanu.Un discurs emoţionant,care a acaparat atenţia celor prezenţi .

„Pământul udat cu sângele eroilor nu poate naşte decât eroi „ a menţionat veteranul de război Nicolae Codreanu,recitând  la final o  poezie dedicată veteranilor,scrisă fiind tot de un veteran.De la an la an,numărul veteranilor de război este tot mai mic,ajungând ca din cei 176 înregistraţi,doar 10-12 să mai poată participa la astfel de evenimente.

După prezentarea Ordinului ministrului Apărării Naționale cu prilejul Zilei Armatei Române, premierul Emil Boc a vorbit despre semnificația acestei zile.

„ Unde putem sărbători mai bine Ziua Armatei dacă nu la Carei?”a spus in deschiderea alocuţiunii sale.

Cu o mică scăpare legată de anul istoric de care se leagă data de 25 octombrie, premierul Emil Boc a afirmat că „ aici mă inclin cu recunoştinţă şi respect in faţa acelora ce au făcut posibil viitorul României”.

Manifestările au continuat cu  depuneri de coroane din partea primului ministru,a Ministerului Apărării Naționale,

Consiliului Județean Satu Mare, Primăriei municipiului Carei,

Diviziei 4 Infanterie Gemina, unităților aparținând Ministerului Administrației și Internelor,

Direcției Județene de Informații, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Filialei județene Satu Mare “Dr. Vasile Lucaciu” a Asociației Naționale a Veteranilor de Război,

Asociației “Careii Mari” a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere și Asociației Ofițerilor în Rezervă, Partidului Democrat Liberal, Uniunii Naționale pentru Progresul României, UDMR, Partidului Social Democrat,

Partidului Național Liberal, Asociației “Unirea 2009″, Asociației Cultural Patriotice “Avram Iancu” și Colegiului Național “Doamna Stanca”.

Defilarea gărzii de onoare şi a fanfarei  au încheiat festivitățile dedicate Zilei Armatei Române de la Monumentul Ostașului Român din Carei .

redacţia

Lasati un comentariu