5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 21.11.2011

• publicat la: 21 noiembrie 2011
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 21.11.2011

Ce face România când toată Europa intră în austeritate, cu ce aşteaptă ţara noastră auditul Comisiei Europene şi cum am pierdut trei miliarde de euro. Citeşte pe larg revista presei din 21 noiembrie 2011

ZF: Toată Europa intră în austeritate. Guvernul Boc trebuie să revină cu un buget credibil pe 2012 şi cu un deficit spre zero pentru a nu reintra într-un derapaj economic. Toată Europ a este în flăcări, iar la Bucureşti guvernul Boc trebuie să aprobe săptămâna aceasta, cu o lună întârziere, bugetul pe 2012. În condiţiile în care tensiunile din Europa nu vor slăbi, şansele guvernului de a avea o creştere economică de 1,8-2,3% la anul se diminuează şi implicit, ca o consecinţă directă, varianta creşterii veniturilor bugetului la anul cu 7% se reduce.

România liberă: Cu ce aşteaptă România auditul Comisiei Europene. Misiunea sosită în ţara noastră va publica un raport preliminar în februarie, un document important pentru că pregăteşte raportul Comisiei Europene pe Justiţie din vară. Pe baza acestuia se va decide ridicarea sau păstrarea MCV şi vom şti ce şanse reale are România de a adera la spaţiul Schengen. România a pus în aplicare Codul Civil, iar procurorii DNA au fost adesea pe prima pagină a ziarelor, datorită descoperirii unor noi cazuri de corupţie la nivel înalt.

Adevărul: Am pierdut de tot trei miliarde de euro. România va putea tranzacţiona din nou, din februarie 2012, surplusul de certificate de emisii, însă problema este că nu mai are cine să le cumpere. Comitetul de Conformare la Protocolul de la Kyoto a decis, la finele lunii august, să suspende dreptul României de a-şi valorifica surplusul de emisii de dioxid de carbon, deoarece sistemul de monitorizare şi raportare a emisiilor nu era conform cu cerinţele Comitetului. România are un surplus de 300 de milioane de certificate, pentru că a poluat mai puţin decât prevăzuse în momentul încheierii Protocolului de la Kyoto, în 1997. Aceasta deoarece multe întreprinderi industriale mari s-au închis în tot acest timp.

Gândul: Joburi în IT. Harta celor mai importante companii IT din România. Locurile fierbinţi pentru investiţiile viitorului. Piaţa IT din România a scăzut în 2010 cu circa 2,6%, la 831 de milioane de euro, potrivit estimărilor companiei de consultanţă PRM Research, însă analiştii sunt de părere că perspectivele sunt favorabile. Astfel, PRM estimează o creştere de 5,5% pentru anul în curs. Din soldul total al investiţiilor străine în România (52,5 miliarde de euro), circa 5,2% (peste trei miliarde de euro) au fost atrase, din ’90 până azi, de sectorul IT&C, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Curs de guvernare: Ce se întâmplă când Statul e mai presus de lege. De legile proprii. Statul român, prin instituțiile sale, a adoptat legi pe care același stat, de multe ori prin aceleași instituții, nu reuşeşte să le aplice. Există legi pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului, pentru a fi adoptate, dar pe care același Guvern le amână sau le aplică parțial. Alte legi au fost adoptate de Parlament, însă Guvernul a găsit metode să nu le aplice în întregime, iar apoi parlamentari care votaseră legile respective, odată ajunși la guvernare, au refuzat, de asemenea să le aplice.

sursa money.ro

Lasati un comentariu