Brăţările regale dacice de aur de la Sarmisegetusa poposesc la Satu Mare

• publicat la: 24 noiembrie 2011
Brăţările regale dacice de aur de la Sarmisegetusa poposesc la Satu Mare

Cu ocazia Zilei Naţionale a României,Consiliul Judeţean Satu Mare, Muzeul Naţional de Istorie a României, Primăria Municipiului Satu Mare şi Muzeul Judeţean Satu Mare organizează un eveniment deosebit.

În data de 28 noiembrie, ora 13,00, va avea loc vernisajul expoziţiei: BRĂŢĂRILE REGALE DACICE DIN AUR, ce vor putea fi admirate la Muzeul de Istorie, B-dul. Vasile Lucaciu, până la data de 18 decembrie.La vernisaj va participa directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României, dl. dr. Ernest Oberländer Târnoveanu, care va susţine o prelegere despre istoria recuperării brăţărilor dacice şi investigaţiile la care au fost supuse.

Vestitele brăţări regale dacice de aur, ce sunt considerate a fi descoperirea arheologică a sfârşitului de secol XX şi începutul veacului XXI, au fost recuperate din mâinile vânătorilor de comori în perioada 2007-2011.Alături de brăţări au fost descoperite şi monede valoroase de către bande organizate de braconieri arheologici care operau în zona Sramisegetusa.

Potrivit datelor oferite de muzeografi, cele 13 brăţări regale sunt doar o parte a unui grup de 24 de obiecte similare, descoperite în mai multe locuri din zona Sarmizegetusei Regia, ultima capitală a regatului dacic.

Brăţările au greutăţi cuprinse intre de la 682,30 grame si 1.196,03  şi lungimi variate. Cea mai scurtă brăţară are o lungime de 177,2 cm iar cea mai lungă este de aproape 3 metri, (288 cm).

În zilele de 28 noiembrie şi 1 Decembrie vizitarea expoziţiei se va putea face gratuit.

Sunt aşteptaţi să viziteze expoziţia a ceea ce este considerată a fi „descoperirea arheologică a secolului” în România,toţi locuitorii judeţului.

redactia

Lasati un comentariu