Cum să menţii sănătatea ochilor

• publicat la: 22 noiembrie 2011
Cum să menţii sănătatea ochilor

Ochii sunt nişte organe cât se poate de importante, dar si sensibile, putându-se imbolnavi foarte usor. Fie ca este vorba de oboseala sau diversi factori externi, ei trebuie protejati in permanenta.

Iata cateva lucruri cu care te poti confrunta si cum sa le rezolvi, potrivit Men’s Health:

Ochi uscaţi, roşii

Ochii se usucă atunci când stai prea mult cu privirea in calculator sau urci la mare altitudine. Poţi folosi soluţii speciale care să inlocuiască lacrimile adevărate. Ai grijă, insă, căci odată ce foloseşti picăturile o dată, va trebui să le mai repeţi dacă vrei să beneficiezi de efectul lor timp indelungat, după cum sfătuieşte optometristul Kent Daum, de la Universitatea din Alabama.

Vedere proastă

Fie că este provocată de stres sau oboseală, aceasta afectează foarte multe persoane, din cauza că muşchii oculari nu se mai concentrează asa cum ar trebui. Exersează pentru a-i ţine in forma maximă. Poţi incerca să te uiti la vârful degetului, foarte aproape de faţă si apoi să-ti fixezi un punct mai indepărtat si să muţi privirea dintr-un loc in altul.

Alt exercitiu este să iti fixezi un punct in depărtare la care să te uiti si in acelaşi timp să incerci să iţi foloseşti cât mai mult vederea periferică, observând ce este in jur fără să renunţi la ţinta principală.

Reflexe incetinite

Inseamnă că te confrunţi cu un creier obosit sau lipsit de antrenament. Incearcă să scrii câte un număr pe câte o minge de tenis si un prieten să ţi le arunce, tu incercând să vezi din zbor ce este inscriptionat pe fiecare in parte. Este ca si cum ti-ai obisnui degetele să cânte la pian.

Vedere dublă

Ochii obositi nu vor mai fi la fel de concentrati si isi vor pierde directia, uitându-se fiecare intr-o altă parte. Deşi diferenta este extrem de mică, vor crea o impresie de vedere dublă. Tine un pic vertical in faţa ta si concentrează-te pe scrisul său dintr-o parte. Uită-te atent la litere pe măsură ce apropii obiectul de ochi. Fă câte 10 repetări pe zi timp de 2-3 saptamani.

Senzaţia de mizerie in ochi

Pleoapele au glande minuscule care secretă lichid menit să hidrateze ochiul. Dacă acestea sunt infundate, se creeaza o acumulare care provoaca durere. Incearca sa mentii ochii cat mai curati si sa folosesti picaturi hidratante atunci cand simti ca ai o problema.

Un ochi zgâriat

Atunci când corneea este avariată, bacteriile se pot acumula de fiecare dată când ridici pleoapa. Dacă te zgârii sau lovesti, tine ochiul inchis pentru 10-15 minute, până când zona se mai calmeaza putin. Daca in continuare durerea, vederea incetosata si roseata persistă, este bine să mergi la medic pentru un control.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu