Financial Times, despre bogăţia Transilvaniei: „Elveţia este o grădină în comparaţie cu ce se află aici”

• publicat la: 6 noiembrie 2011
Financial Times, despre bogăţia Transilvaniei: „Elveţia este o grădină în comparaţie cu ce se află aici”

După ce ne-au lăudat francezii de la televiziunea France 5 prin documentarul intitulat „România, un surâs venit din est”, a venit rândul britanicilor de la Financial Times. Un jurnalist al pretigioasei publicaţii a scris un articol în care se declară încântat de Transilnavia şi de bogăţiile ei.

Editorialul intitulat „Pierdul în Transilvania” („Lost in Transylvania”) prezintă călătoria jurnalistului Clive Aslet prin Valea Verde din judeţul Mureş, prin Piaţa Sfatului din Braşov şi prin comuna Zăbala din Covasna.

Transilvania este o „lume care pare să aibă mai mult în comun cu romanele lui Thomas Hardy decât cu Europa modernă”, scrie Aslet în editorialul său.

Jurnalistul a fost însoţit în călătoria prin Depresiunea Transilvaniei de Paul Lister, fondatorul „European Nature Trust”, o organizaţie nonguvernamentală internaţională care militează pentru conservarea spaţiilor verzi neatinse încă de urbanizare, precum Munţii Carpaţi. El este cunoscut şi ca producător al documentarului „Carpaţii sălbatici” („Wild Carpathia”), tradus în 20 de limbi şi vizionat în 119 ţări.

Lister descrie depresiunea intracarpatică ca fiind echivalentul european al Parcului Naţional Yellowstone din Statele Unite ale Americii. Totodată, el remarcă faptul că Transilvania abundă în specii de animale sălbatice care au dispărut din alte regiuni ale lumii.

Aurul verde al ţării, ameninţat de defrişări ilegale

Cele mai minunate dintre toate aceste bogăţii sunt pădurile„, continuă Clive Aslet. Totuşi, el nu uită să menţionze pericolele care pândesc aurul verde al ţări. „Se permite exploatarea forestieră ilegală. Corupţia este în floare. Nu există o clasă de mijloc care să ia poziţie faţă de activităţile vicioase ca defrişatul pădurilor. Încetul cu încetul, pădurea dispare”, atrage atenţia jurnalistul.

În acest punct intervine fondatorul ONG-ului „European Nature Trust”. Paul Lister spune că şi-ar dori ca românii să aprecieze mai mult bogăţia naturii şi ca defrişările să fie mai restricţionate şi mai des pedepsite decât se întâmplă în prezent. Lister oferă şi o soluţie pentru conservarea şi exploatarea responsabilă a pădurilor: ecoturismul. Deşi pensiunile şi cabanele nu sunt de lux, ele oferă confortul necesar vacanţelor în mijlocul naturii, iar peisajul pitoresc încarcă turiştii cu bună-dispoziţie şi linişte, două plăceri de care nu se pot bucura mereu în înghesuiala oraşului.

Deşi există puţină infrastructură turistică, acest lucru face parte din esenţa Transilvaniei rurale. Obstacolele întâmpinate în timp ce pătrunzi în sălbăticia zonei pot fi depăşite, iar „turiştii trebuie să vină să vadă această lume înainte de a dispărea„, continuă Aslet.

La final, jurnalistul britanic invită cititorul să răspândească articolul despre ţinutul transilvănean, care face ca Elveţia să pară „o grădină în comparaţie cu ce se află aici”.

Clive Aslet, jurnalist britanic la Financial Times, despre călătoria în ţinutul sălbatic al Transilvaniei

„Un cârd de gâşte gâgâie în timp ce se plimbă nestingherit printre legumele cultivate în curţile caselor ţărăneşti. S-ar putea ca una dintre ele să-ţi fie servită la cină. Mâncarea de aici e naturală şi e obţinută pe plan local.”

„În acest paradis – o adevărată Arcadie – eşti trezit de glasul porumbeilor.”

„Mierea pe care o mănânci la micul dejun provine de la albine care nu au habar de paraziţii care le atacă pe verişoarele lor din crescătorii.”

sursa adevarul

Lasati un comentariu