„Jurasic Park”-ul de la Haţeg

• publicat la: 6 noiembrie 2011
„Jurasic Park”-ul de la Haţeg

Singura colonie de păsări cu dinţi, descoperire care ii apartine geologului clujean Vremir Matyas, de la Societatea Muzeului Ardelean, nu ar fi făcut inconjurul lumii dacă nu ar fi fost prezentată de cei de la Discovery.

Fosilele au fost prezentate la a 71-a reuniune anuală a Societăţii de Paleontologie a Vertebratelor, de la Las Vegas, de cei doi co-autori ai descoperirii, paleontologi ai Universităţii din Southampton (Anglia).

Păsările care le-au atras atenţia celor de la Discovery News au trăit in urmă cu 145 – 65 de milioane de ani , pe teritoriul României, in apropiere de malul unui râu din Bazinul Haţegului, regiunea Sebeş.

Geologul român a mai făcut două descoperiri: a găsit, tot in zona Sebeş, părţi din scheletul unui „var” mai corpolent al celebrului Velociraptor, pe care l-a botezat „Balaur” si parti din scheletul celei mai mari reptile zburatoare (pasare-dinozaur) cunoscuta, un pterozaur având anvergura aripilor de 16 metri.

„Enantiornithinele” au trăit in Cretacic pe când România era o insulă şi colonizau malul unui râu din Sebeş, fapt care le-a fost fatal, intrucât au fost surprinse si inecate de o viitură.

Păsările semănau cu gâştele sălbatice de acum, insă aveau dinti in cioc si gheare in loc de labele specifice aripatelor lacustre din zilele noastre. De asemenea, coada lor era mult mai mare.

Rămăsitele coloniei, constând in ouă intregi, fragmente de oase si coji de oua, au fost găsite sub un strat de sedimente, depus peste locul unde le-a lasat viitura.

Conform scenariului reconstituit de oamenii de stiinta, enantiornithinele se aflau in ultimele zile ale şederii lor in zona respectivă, procesul de migratie spre Sud fiind deja in curs de desfăşurare. Viitura nu a fost mare, dar a fost bruscă, surprinzând păsările, care nu s-au putut salva luându-si zborul.

Enantiornithinele au dispărut, impreuna cu dinozaurii, la sfârsitul Cretacicului, fără a lăsa decendenti directi cunoscuţi.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu