Recensământul în zadar. Statul habar n-are câţi angajaţi plăteşte

• publicat la: 2 noiembrie 2011
Recensământul în zadar. Statul habar n-are câţi angajaţi plăteşte

După îndelungi bâlbâieli, recensământul, cea mai mare cercetare statistică din istoria României, care ne-a costat 193 de milioane de lei, s-a încheiat, dar multe întrebări nu-şi găsesc încă un răspuns. Prost organizat, el nu reprezintă decât suma confuziilor introduse în societate de instituţiile statului. Lipsa de competenţă a clasei politice, care insistă să-şi numească oameni în posturi-cheie din administraţie, în mod normal rezervate tehnicienilor, a fost ilustrată anul acesta cu prisosinţă, constată ZIARUL FINANCIAR.

Au apărut rezultatele provizorii care, anunţă NAŢIONAL, arată o scădere dramatică a populaţiei României. Prima numărare finală, dar provizorie, anunţă ADEVĂRUL, arată că românii sunt mai puţini cu 2 milioane decât la recensământul din 2002 şi că populaţia a coborât sub pragul de 20 de milioane. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, citat de GÂNDUL, numărul de persoane recenzate nu reprezintă însă populaţia stabilă a României.

Statistica a anunţat că a recenzat un număr de 19.599.506 persoane şi 8.387.153 locuinţe. Aceste date provizorii nu cuprind însă şi persoanele care s-au autorecenzat, persoanele din spaţiile colective de locuit şi nici pe cei recenzaţi in structurile armatei, ale internelor sau externelor, pe cei detaşaţi şi pe cei aflaţi în misiune sau pe ce din puşcării, scrie NAŢIONAL. Datele finale colectate de recenzori despre populaţie vor fi aflate abia la începutul anului viitor.

Însă cifrele, aşa cum se conturează de pe acum, nu-i miră pe demografii consultaţi de ADEVĂRUL, care se aşteptau să avem o populaţie de aproximativ 20 de milioane. Se confirmă astfel trendul descendent care s-a declanşat după Revoluţie. România a depăşit 23 de milioane pe timpul lui Nicolae Ceauşescu şi de atunci continuă să scadă. În 1990 aveam un maxim de 23,2 milioane de locuitori, iar în 2002, 21,8 milioane.

Dar ZIARUL FINANCIAR remarcă faptul că deocamdată nu avem informaţii, vitale pentru statul român. Una dintre acestea ar fi numărul angajaţilor la stat. Ministerul de Finanţe spune că există 1,36 milioane de bugetari, cei de la Institutul Naţional de Statistică 1,1 milioane. Diferenţa rezultă din metodele de raportare diferite folosite de cele două instituţii. Şi atunci, de exeplu, se întreabă ZIARUL FINANCIAR, la ce instituţie ne raportăm în momentul în care Guvernul transmite că a redus schema bugetară cu „X“ număr de angajaţi?

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu