Viaţă de câine. Maidanezii au ajuns la mâna preşedintelui

• publicat la: 23 noiembrie 2011
Viaţă de câine. Maidanezii au ajuns la mâna preşedintelui

Viaţa celor aproximativ 150.000 de câini fără stăpân care umblă liberi pe străzile din România este acum la mâna preşedintelui Traian Băsescu, după ce Legea privind câinii comunitari, care permite inclusiv eutanasierea acestora, a trecut, ieri, de Camera Deputaţilor şi a fost trimisă preşedintelui spre promulgare. Legea a fost vehement contestată de organizaţiile pentru apărarea drepturilor animalelor, atât din România, cât şi din străinătate, dar şi de mai mulţi europarlamentari, aminteşte JURNALUL NAŢIONAL

După câteva luni de amânări, plimbări între plen şi comisii, certuri între deputaţi şi proteste în faţa Palatului Parlamentului, legea câinilor comunitari a fost votată ieri la Camera Deputaţilor. Actul normativ, afirmă COTIDIANUL, a avut 168 de voturi pentru, 111 voturi împotrivă şi 14 abţineri. Opoziţia a acuzat Puterea că sprijină o lege ce va da voie primarilor să eutanasieze în masă câinii fără stăpân şi care permite sub acoperământ legal tratamente brutale pentru animale, anunţă ANTENA3.

Potrivit legii, citată de GÂNDUL,câinii comunitari pot fi eutanasiaţi la decizia administraţiei locale, numai după consultarea cetăţenilor din localitatea respectivă. Parlamentarii opoziţiei susţin însă, după cum afirmă ROMÂNIA LIBERĂ, că legislaţia nu va duce la rezolvarea problemei , pentru că localităţile care decid luarea câinilor de pe străzi s-ar putea trezi cu animale venite din localităţile care au decis lăsarea maidanezilor în teritoriu.

Actul normativ prezintă trei variante de soluţionare a problemei maidanezilor: Sterilizarea şi întoarcerea maidanezilor în stradă, plasarea maidanezilor în adăposturi special amenajate şi eutanasierea câinilor fără stăpân dacă timp de 30 de zile nimeni nu doreşte să-i adopte. Legea, constată EVENIMENTUL ZILEI, nu se referă doar la câinii fără stăpân prezenţi pe stradă, ci şi la cei cu stăpân dar nerevendicaţi. Dar deşi sună bine pe hârtie, legea nu este uşor de pus în practică pentru toate localităţile din România.

Comunele şi oraşele mici, în special, au deja bugete insuficiente şi nu vor găsi uşor fonduri pentru servicii de gestionare a câinilor. În plus, remarcă ROMÂNIA LIBERĂ, angajarea de personal va fi dificilă, în condiţiile în care posturile din adminstraţia locală sunt blocate. La nivel naţional, investiţiile ar trebui să se ridice la 50-70 milioane de euro doar în primă fază, estimează directorul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, Robert Lorenz, citat de MEDIAFAX.

Pentru a intra în vigoare, noua lege trebuie promulgată de preşedintele Traian Băsescu. EVENIMENTUL ZILEI aminteşte că startul în rezolvarea problemei maidanezilor, cel puţin în Bucureşti, a fost dat tot de Traian Băsescu, pe vremea când era primar general. În ciuda isteriei declanşate acum aproape 10 ani, Băsescu nu a oprit sterilizarea şi eutanasierea câinilor, ba chiar a intensificat această campanie. Dar, cu toate că Primăria Capitalei a alocat de atunci zeci de milioane de euro pentru gestionarea problemei câinilor comunitari, în prezent nu se ştie nici măcar câţi maidanezi sunt pe străzi.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu