Zi „incendiară” la ISU”Someş”

• publicat la: 8 noiembrie 2011
Zi „incendiară” la ISU”Someş”

ISU SOMEŞ Satu Mare a constatat că în ultima perioadă numărul incendiilor de vegetaţie uscată a crescut îngrijorător. Acest lucru se datorează secetei cu care se confruntă ţara noastră, dar şi neglijenţei cetăţenilor. Pentru prevenirea acestui tip de situaţie de urgenţă, recomandăm următoarele măsuri:

Utilizarea focului deschis pentru arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale este prevăzută în Normele generale de apărare împotriva incendiilor şi în Ordinul comun al ministrului internelor şi reformei administrative şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.576/605/2008, publicat în Monitorul Oficial nr.661 din 22.09.2008.

Persoanele fizice şi juridice care desfăşoară activităţi de ardere a miriştilor, stufului, vegetaţiei ierboase, gunoaielor, deşeurilor şi altor materiale combustibile, au obligativitatea respectării prevederilor reglementărilor în domeniu, conform actelor normative mai sus menţionate, astfel:

  • arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
  • arderea miriştilor se face numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii;
  • distrugerea prin ardere a deşeurilor, resturilor menajere şi vegetaţiei uscate se efectuează cu respectarea prevederilor din O.G. nr. 195/2005 modificată şi aprobată prin Legea nr. 265 / 2006 privind protecţia mediului care se referă la obligativitatea obţinerii acceptului Agenţiei de Protecţia Mediului;
  • arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc pe timp de zi, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate;
  • emiterea permisului de lucru cu foc se eliberează prin grija primarului prin şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă ;
  • interzicerea folosirii focului deschis pe teritoriul ariilor naturale protejate.

Ziua de 7 noiembrie a fost o zi incendiară  pentru ISU „Somes”,nu mai puţin de 12 incendii fiind  semnalate pe teritoriul judeţului nostru.

Astfel,apelurile de urgenţă au fost inregistrate inca din cursul dimineţii.

–         ora 10:20 – Detaşamentul de Pompieri Satu Mare a intervenit în localitatea Tătărăşti la poligonul de tragere, pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată pe o suprafaţă de cca. 0,5 ha cu pericol de propagare la pădurea din apropiere.

–         Ora 12:28 – Secţia de Pompieri Carei a intervenit între Carei şi Moftin pe DN 19 unde ardea vegetaţia uscată pe o suprafaţă de aproximativ 1,5 ha.

–         Ora 13:07 – Detaşamentul de Pompieri Satu Mare a intervenit în Satu Mare, pe str. Lucian Blaga nr. 207 unde ardea vegetaţia uscată pe cca. 2 ha cu pericol de propagare la casele şi anexele învecinate,

–         Ora 13:09 Detaşamentul de Pompieri Satu Mare a intervenit în localitatea Satu Mare, pe str. Aurel Vlaicu unde ardea vegetaţia uscată pe o suprafaţă de aproximativ 4 ha.

–         Ora 13:58 Staţia de Pompieri Negreşti Oaş a intervenit în localitatea Bixad, pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată pe o suprafaţă de cca. 70 ha cu pericol de propagare la 2 gospodării şi pădurea învecinată. Datorită suprafeţei mari pe care se întindea incendiul au fost chemate în sprijin SVSU Bixad şi SVSU Certeze.

–         Ora 15:15 Detaşamentul de Pompieri Satu Mare a intervenit în localitatea Odoreu unde ardea un lan de porumb pe cca. 4 ha şi vegetaţia uscată pe cca. 1 ha cu pericol de propagare la restul lanului de porumb. În sprijinul pompierilor sătmăreni a intervenit şi SVSU Odoreu.

–         Ora 15:50 Detaşamentul de Pompieri Satu Mare a intervenit în localitatea Pelişor unde ardea 4 ha de vegetaţie uscată lângă fâşia de frontieră cu Ungaria. În sprijinul pompierilor sătmăreni a intervenit şi SVSU Lazuri.

Tot la incendii de vegetaţie uscată au intervenit şi serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă după cum urmează:

–         ora 17:55 SVSU Viile Satu Mare pe raza comunei pentru stingerea unui incendiu pe cca. 10 ha cu pericol de propagare la 4 ha pădure.

–         SVSU Livada în localitatea Dumbrava

–         SVSU Socond cu sprijinul populaţiei şi a Ocolului Silvic la un incendiu izbucnit în pădure

–         SVSU Apa pe raza comunei

–         SVSU Păuleşti, în localitatea Hrip

Forţele ISU Someş Satu Mare au fost solicitate şi pentru stingerea următoareleor incendii:

–         ora 18:20 Staţia de Pompieri Negreşti Oaş a intervenit în localitatea Oraşu Nou pe DN 19 unde a izbucnit un incendiu la un trailer pentru transport utilaje cu nr. de înmatriculare BC 33 TTC, aparţinând de SC EuroMarco Compani SRL. Ajunşi la faţa locului au constatat că ardeau 12 cauciucuri şi 6 perne de aer de la trailer iar capul tractor cu nr. SJ 05 EMC era detaşat. La faţa locului acţionau deja SVSU Oraşu Nou cu 2 stingătoare şi SVSU Livada cu un APCT. Cauza incendiului a fost o defecţiune produsă la una dintre roţile trailerului. Datorită intervenţiei a fost salvat restul trailerului şi utilajul pe care-l transporta în valoare de 120.000 Lei..

–         în 08.11.2011 ora 03:34, Secţia de Pompieri Carei  a intervenit în localitatea Căpleni, Str. Nouă nr. 678 unde ardea tavanul bucătăriei pe cca.2mp . Cu pericol  de propagare la restul locuinţei. Cauza incendiului a fost un scurt circuit electric produs de un cablu defect şi neizolat corespunzător faţă de materialele combustibile. Datorită intervenţiei prompte a pompierilor s-a reuşit salvarea casei de locuit în valoare de aproximativ 80.000 Lei.

ATENŢIE

Conform prevederilor H.G.R. nr. 537/2007: „arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei”, iar conform prevederilor O.G. nr. 195/2005 modificată şi aprobată prin Legea nr. 265 / 2006 privind protecţia mediului: „Miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă nu pot fi arse fără acceptul autorităţii de mediu. Vinovaţii vor fi sancţionaţi cu amenzi de la 3.000 la 6.000 lei, persoanele fizice, iar persoanele juridice, cu amenzi de la 25.000 la 50.000 lei.”

Lasati un comentariu