5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 19.12.2011

• publicat la: 19 decembrie 2011
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 19.12.2011

Situaţia băncilor la nouă luni, de ce nu putem scăpa de „băieţii deştepţi“ din energie şi care este preţul reabilitării termice.

ZF: Situaţia băncilor la nouă luni Bancherii digeră greu această criză economică, care intră acum în al patrulea an, iar acest lucru se vede în rezultate. După ce a făcut profituri record în 2008, anul de vârf, de peste 1 mld. euro (4,4 mld. lei), acum tot sistemul marchează pierderi, la nouă luni minusul se apropie de 200 mil. euro (766 mil. lei) şi probabil că pe tot anul pierderea va fi şi mai mare. La nivelul activelor bilanţiere, modificările nu sunt spectaculoase. Creditele sau depozitele în plus luate de o bancă se văd în minus la altele. Sunt bănci care renunţă deliberat la creditele cu risc, iar altele pe care le iau în speranţa că economia se va îmbunătăţi, iar clienţii vor ţine cont de acest lucru şi îşi vor păstra conturile atunci când va răsări soarele şi nu vor pleca la prima ofertă mai bună.
Adevărul: De ce nu putem scăpa de „băieţii deştepţi“ din energie. Hidroelectrica vrea să rezilieze contractele cu „băieţii deştepţi“, dar fără să plătească penalităţi, lucru imposibil fără ajutorul UE. La finele săptămânii trecute, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea Energy Holding de suspendare a clauzei de forţă majoră din contractele Hidroelectrica şi de reluare a livrărilor de energie la întreaga cantitate. Din cauza secetei, producţia Hidroelectrica este acum la jumătate, iar compania a activat clauza de forţă majoră, pentru a reduce livrările.

Gândul: De ce a ales Marea Britanie să se izoleze de UE în mijlocul crizei. Cuvântul cel mai des folosit în presa străină când vine vorba despre decizia Marii Britanii este „izolare”. Opoziţia premierului englez David Cameron faţă de Germania şi Franţa, „motoarele” noului pact economic, are însă cel puţin două mari motive, scrie presa străină, în special cea britanică. Primul este că Marea Britanie a decis, pur şi simplu, că nu este în propriul interes să participe la această acţiune comună a statelor din zona euro pentru că nu ar face altceva decât să sprijine o altă monedă decât cea proprie. Ar fi contribuit cu zeci de miliarde de euro în cadrul unui plan menit să salveze zona euro. Mai mult decât atât, s-ar fi ajuns în situaţia în care Bruxelles-ul ar fi putut să respingă bugetul conceput la Londra, o lovitură dură pentru orgoliul britanic.

EVZ: Joc piramidal cu sănătatea românilor. În aşteptarea legii asigurărilor private de sănătate, un off-shore propune un fel de Caritas cu premii de 50.000 de euro, contra unei taxe de 65 de lei. Nu vă daţi acceptul pentru a vă face o asigurare privată de sănătate. Legea nu a apărut încă. Anunţată reformă a sistemului de sănătate presupune ca fiecare român să încheie o asigurare privată. Fără ca legea să fi intrat măcar în vigoare, naivii sunt atraşi într-un sistem piramidal cu promisiuni de câştiguri de până la 50.000 de euro. În schimb, trebuie să-şi convingă prietenii să aleagă o firmă de asigurări unde vor avea poliţa de sănătate.

România liberă – Preţul reabilitării: 5 miliarde de euro şi 120 de ani. Peste 1,4 milioane de apartamente construite înainte de anii ’90 necesită lucrări urgente de anvelopare, consumul energetic al acestora fiind dublu faţă de o locuinţă similară din Uniunea Europeană. În ritmul actual, în care autorităţile au capacitatea de a investi în reabilitarea termică a doar 25.000 de apartamente pe an, toate apartamentele din România vor fi reabilitate în 120 de ani. Specialiştii  avertizează că până în prezent, au fost efectuate lucrări de modernizare  termică la doar 2% din locuinţe, în condiţiile în care programul naţional privind creşterea performanţei energetice a  blocurilor de locuinţe funcţionează, sub diverse forme de aproape zece ani.

sursa money.ro

Lasati un comentariu