Chinezii sunt pe val: Au pus mâna pe petrolul din Afganistan

• publicat la: 28 decembrie 2011
Chinezii sunt pe val: Au pus mâna pe petrolul din Afganistan

O companie controlată de statul chinez a reuşit să obţină licenţa de exploatare şi de explorare a unui important zăcământ de petrol din Afganistan.

Astfel, Beijingul a obţinut recent aprobare pentru a explora şi exploata în Afganistan câmpuri petroliere care au milioane de barili de petrol, informează BBC. Oficialii de la Kabul au dat undă verde companiei China National Petroleum Corporation (CNPC) pentru a explora şi exploata zăcămintele de la Amu Darya.

Câmpul respectiv are rezerve estimate la 87 milioane de barili de petrol. Această mişcare vine pe fondul unei vaste operaţiuni întreprinse de China de a-şi extinde resursele de petrol pentru a face faţă cererii interne.
„Guvernul afgan a ordonat ministrului minelor Wahidullah Shahrani să semneze un contract cu CNPC privind explorarea în Amu Darya”, se arată în comunicatul cabinetului prezidenţial de la Kabul.

CNPC, controlat de guvernul de la Beijing, va desfăşura lucrările de explorare şi extracţie împreună cu un partener local, Watan Group. Deşi există multe speculaţii privind rezervele uriaşe din Afganistan, analiştii spun că este prea devreme pentru a face estimări precise privind resursele respective.

sursa capital

Lasati un comentariu