Cum arată Legea care trimite România la muncă

• publicat la: 7 December 2011
Cum arată Legea care trimite România la muncă

Guvernul a aprobat pe 6 noiembrie hotărârea pentru modificarea Legii 279/2005, privind ucenicia la locul de muncă. Conform noii legi, angajatorul primește 300 de lei pe lună per ucenic angajat. Află cum te ajută legea să te ferești de șomaj, dar mai ales cum sunt ajutați angajatorii să formeze și angajeze ucenici.

Hotărârea pentru modificarea și completarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii 279/2005, privind ucenicia la locul de muncă a fost aprobată pe 6 noiembrie de către Guvern (prin Hotărârea 234/2006).

Prin contractul de ucenicie, candidații pot obține un loc de muncă pe o perioadă de 1 an și 3 ani de zile. Angajatorul primește 300 de lei pe lună pentru că angajează un ucenic. Tot el va suporta costurile evaluării ucenicului la terminarea contractului.

Perioada de proba în care ucenicul va fi testat dacă se califică la locul de muncă nu poate fi mai mare de 30 de zile. Angajatorul trebuie să-i asigure ucenicului o pregătire teoretică și practică. La finalul colaborării, angajatorul este obligat să înscrie ucenicul la un Centru Autorizat de Evaluare și Certificare a Competențelor Profesionale, unde acesta primește un atestat. Toate costurile de evaluare sunt suportate de angajator.

Noua lege a uceniciei simplifică procedurile pentru angajatori. În vechea legislație, angajatorii erau nevoiți să obțină autorizații speciale ca să încheie contracte de muncă pentru ucenici. Prin simplificarea procedurilor, coordonatorul ucenicului nu trebuie să mai asigure masa  și cazarea acestuia. În schimb, trebuie să aibă cel puțin 5 ani experiență profesională în ocupația pentru care se organizează programul de ucenicie.

Angajatorul primește 300 de lei pe lună pentru că angajează un ucenic. Suma reprezintă 60% din valoarea Indicatorului Social de Referință al asigurarilor pentru somaj și stimulării ocupării forței de muncă în vigoare, prevăzut de Legea 76/2002.

Costurile care țin de evaluarea ucenicului sunt suportate de angajator. Acesta trebuie să organizeze evaluarea într-un centru autorizat cu cel puțin 45 de zile înainte de data încetării contractului. Ocupațiile pentru care se poate organiza ucenicia la locul de muncă sunt cele cuprinse în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR).

sursa money.ro

Lasati un comentariu