De duminică, dispar trenurile Personal, Accelerat şi Rapid

• publicat la: 10 decembrie 2011
De duminică, dispar trenurile Personal, Accelerat şi Rapid

„Aceeaşi Mărie, cu altă pălărie”. Asta o să găsim incepând de duminică, pe calea ferata. Trenurile de pasageri işi vor schimba denumirile, după regulile europene.In felul acesta, şi românii se vor plimba cu Interregio, Regio şi Intercity, doar că nu pe toate rutele vor avea parte de condiţii decente, ca să nu mai vorbim de viteză.

Biletul la InterRegio o sa fie mai scump cu 15% fata de cât plăteam pentru Accelerat. La stabilirea tarifului s-a făcut o medie intre costul unei plimbări cu Acceleratul şi al uneia cu Rapidul.

Pentru trenurile Regio si Intercity, preţurile rămân nemodificate.

Cert e că beneficiaţi de reducere de până la 35% dacă vă cumpărati biletul dus-intors de pe Internet. Pentru ruta Bucureşti-Braşov economisiti 45 de lei. Important de ştiut e şi că unele trenuri vor fi eliminate.

In general, vorbim de vechile Personale. Călătorii vor fi preluati de viitoarele Regio, care circulă pe rute mai lungi, dar si la ore diferite.

Peste o zi ,trenurile considerate ineficiente, adică cele care nu erau utilizate de multi călători, vor fi scoase din folosinţă. Asta inseamnă că vor dispărea unele Personale, care făceau legătura intre localităţi apropiate. Acestea erau folosite mai mult de navetisti, care de multe ori mergeau cu nasul la jumatate de pret, fara a-si mai cumpara bilet.

Prin urmare, călătorii unui astfel de personal vor circula de saptamana viitoare la o ora diferita, cu un alt tren care parcurge distante mai mari. Despre modernizari radicale nu vorbeste nimeni.

Din 11 decembrie, Personalul se va numi Regio, adică  tren care face legatura intre orasele aceleiasi regiuni. Pe de alta parte, trenurile Accelerate si Rapide se vor transforma in InterRegio. Singurele care isi pastreaza titulatura si statutul sunt cele InterCity, care au fost introduse de 10 ani.

Partea bună este că pe viitor ne vom cumpăra un singur bilet, chiar dacă mergem cu două trenuri. Insă dacă vreti să luati astăzi bilet pentru săptămâna viitoare, nu puteţi.

Pentru prima dată in ultimii 20 de ani, noul Mers al Trenurilor aduce o reducere a timpului de călătorie pe calea ferata, care nu se datorează, insă, investitiilor in infrastructura. In realitate, CFR a scazut durata calatoriei pe hartie. De exemplu, cine merge de la Bucuresti la Oradea face o economie de timp de 2 ore precizează  incont.ro .

Pentru staţia Carei nu sunt modificări semnificative. Rapidul care circulă pe ruta Satu Mare-Cluj,(sosire 8,17 plecare 8,22) , devine incepând de mâine tren Regio, adică va avea regim de tren personal şi în consecinţă  tariful va fi redus.

Acceleratul 1741 Bucureşti-SM va deveni InterRegio şi va sosi în staţia Carei la 8,51 corespondentul său 1742,SM-Bucureşti plecând din staţia Carei la ora 17,00.

Tot InterRegio devine şi acceleratul de Timişoara 1744 care va pleca din staţia Carei spre Timişoara la ora 03,05 iar trenul 1743 va sosi la Carei din Timişoara cu plecare în direcţia Baia Mare, la ora 20,45.

Lasati un comentariu