Drepturile pentru creşterea copilului şi maternitate

Proaspăt mămică = Proaspăt concediată
Bucuria de a deveni mamă şi de a-ţi petrece cât mai mult timp posibil alături de bebeluşul tău este umbrită, de multe ori, de angajatorii care fac presiuni pentru a reveni cât mai repede la locul de muncă, presiuni insoţite de mesaje subliminale cu iz de concediere.
Noile reglementări legislative ce vizează concediile de maternitate instituie două posibilităţi pentru care mamele pot opta: fie un concediu de un an, cu o indemnizatie de 75% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni, fie un concediu de 2 ani, cu un plafon maxim de 1200 lei. Dacă te-a prins acasă tăierea de moţ a copilului si vrei să iţi mai petreci incă un an cu acesta, statul iti poate extinde perioada, insă in concediu fără plată – care o să-l oblige pe proaspîtul tătic să facă ore suplimentare la serviciu sau, si mai “bine”, să işi ia o a doua slujbă.
S-a şmecherit Guvernul?
Cum fiecare lucru bun se atrage cu o momeală, Executivul a decis să apeleze la un stimulent in bani pentru mamele care optează pentru un concediu de un an, dar decid să revină mai cu graba si aplomb la serviciu. Astfel, cu o prima de 500 de lei lunar, pana cand copilul implineste doi ani, mamica este frumos sfatuita sa schimbe biberoanele, suzeta si scutecele cu telefonul de serviciu, sedinte si contracte. Aceasta decizie a Guvernului vine pe fondul integrarii creselor si a sistemului de bone in viata noilor familii, pentru a nu perturba in mod ireparabil viata profesionala a proaspetelor mamici.
Totusi, mamele se confrunta cu anumite presiuni ce vin in speta de la angajatorii acestora, care uita sa studieze legea si sa o aplice cu acuratete. Tot mai multe cazuri de abuz au fost semnalate de catre angajatele aflate in concediu de maternitate, care s-au trezit ca fostul loc de munca nu mai seamana cu ce au lasat inainte de a pleca la maternitate, ba, mai mult, nu prea mai stiu ce functie ocupa. Daca in primele 42 de zile dupa nastere nimeni nu te asteapta la birou, in cea de-a 43-a s-ar putea sa fii chemata la vreo sedinta. Chiar daca legea spune ca ai dreptul la un concediu de ingrijire a copilului, de maxim doi ani, contractul de munca iti va fi suspendat, timp in care o alta persoana va practica in locul tau, in mod normal pe perioada determinata. Pentru a reveni la locul de munca, va trebui sa discuti cu angajatorul tau si sa redactezi o cerere de reactivare a contractului, eventual sa fii pregatita pentru o sesiune de negociere apriga in caz ca seful tau nu prea are la inima copiii.
Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza site-ul www.avocat-tv.ro
