Evenimente la Castelul Karolyi

• publicat la: 23 December 2011
Evenimente la Castelul Karolyi

Executivul şi Consiliul Local al municipiului Carei au primit în acest an colindătorii în sala mare a castelului Karolyi din incinta parcului.

Recepţia la lucrările de renovare ale castelului a  reprezentat pentru edili o oportunitate de a comasa două evenimente importante,acum în pragul sărbatorilor de iarnă.

Manifestările dedicate dezvelirii bustului grofului Karoly şi inaugurarea castelului după lucrările de restaurare au debutat în jurul orei 13,00 cu colinde interpretate de elevii şcolilor generale din oraş dar şi de la Asociaţia Lăcrămioara.

Sala mare a castelului a adăpostit oficialităţi judeţene,locale şi careieni care au dorit să asiste şi să vadă interiorul clădirii ce se doreşte  a deveni un simbol turistic pentru Carei.

Bogdan Georgescu, a făcut oficiile de gazdă ,invitând  apoi pe cei prezenţi în faţa castelului pentru a asista la dezvelirea bustului lui Alexander Karolyi,cel mai de seamă reprezentant al familiei nobiliare Karolyi.Rând pe rând au rostit alocuţiuni preşedintele Consiliului Judeţean Csehi Arpad,prefectul Radu Giurcă,directorul Muzeului Carei ,Hago Nandor,realizatorul bustului,Biro Lajos şi primarul Eugen Kovacs.

Fiecare dintre aceştia a scos în evidenţă personalitatea celui ce a fost Karoly  Alexander şi s-au făcut referiri la scurte episoade din istoria castelului din Carei.

După slujba de pomenire oficiată de un preot romano-catolic, au fost depuse coroane de flori din partea Prefecturii, a Consiliului Judeţean, a UDMR, a Forumului Democrat German, a Primăriei Carei şi a Asociaţiei Culturale Kafka Margit.

Doritorii au avut apoi posibilitatea să facă un tur al castelului,prin încăperile renovate, dar şi prin cele neterminate  pentru care încă nu se cunoaşte destinaţia.

La finalul manifestărilor,autorităţilre locale au  organizat un protocol într-una din sălile de la parter, o deosebită surpriză venind din partea corului bărbătesc al Biserici Sf.Mihail şi Gavril din Carei care a  oferit un recital de colinzi,apreciat de toţi cei prezenţi.

Am profitat de ocazie pentru a  nota  câteva gânduri ale oficilalităţilor  prezente la eveniment.

Csehi Arpad,preşedintele CJ a declarat pentru Buletin de Carei că  a monitorizat în permanenţă desfăşurarea lucrărilor de la castel.

Domnia sa a  precizat  că lucrările recent finalizate  “sunt  o investiţie majoră,cele  mai importante din ultimul secol pentru acest obiectiv.Îmi place că s-a ales o variantă mai apropiată de varianta originală a clădiri , mai ales în ce priveşte geamurile.Apreciez că nu s-a optat pentru geamuri termopan  si  s-a procedat la restaurarea tamplariei de lemn ceea ce duce la creşterea valorii castelului.Integrarea lui intr-un circuit turistic va fi deosebit de benefică pentru judeţul Satu-Mare”.

Adrian  Stef,vicepreşedintele CJ a subliniat şi el importanţa includerii acestui obiectiv in    Circuitul Târgurilor medievale din Transilvania de Nord împreună cu castelul din Ardud.”Acest castel trebuie să devină brand-ul turistic al judeţului” a declarat pentru Buletin de Carei acesta.

Deosebit de încântat de finalizarea lucrărilor la Castelul Karolyi a fost  şi primarul Eugen  Kovacs care  afirma că ceea ce în urmă cu 15 ani era de neimaginat astăzi a prins contur, referindu-se la lucrările de restaurare a castelului.

“În ansamblu ,în urma lucrărilor de restaurare castelul arată bine ,dacă ne uităm în amănunţime,acestea mai suportă mici retuşuri pe ici pe colo.Intenţionăm să facem o inaugurare oficială, mai amplă,in cursul primăverii,la o dată ce va fi anunţată”.

Totodată, prin intermediul Buletin de Carei, primarul Eugen Kovacs  a dorit să transmită  careienilor  Sărbători Fericite ! precum şi cele mai alese urări de bine,sănătate şi prosperitate.

Odată încheiate lucrările ample de restaurare ,careienii speră că e pentru ultima dată când  se va intra cu maşinile în incinta parcului,până în faţa castelului,unii dintre oficialii prezenţi  procedând şi cu această ocazie la parcarea mijloacelor de transport auto înafara  perimetrului  obiectivului turistic.

Daniela Ciută

comentarii

de bogdan la 24 December 2011 - 08:48

cand vom putea sa vizitam castelul?

de careian la 24 December 2011 - 17:47

se pare ca cei de la udmr nu au nimic sfant si isi dau in petec cu fiece ocazie.nu poseda decat un limbaj vulgar,argumentele concrete sunt un efort intelectual prea mare pentru ei.si ne mai miram de ce au fost in stare in anii 40 cand au invadat teritoriile romanesti!Dumnezeu sa le dea liniste sufleteasca si putina chibzuinta sufletelor ratacite ! Sarbatori Fericite tuturor oriunde va aflati!!!

de gyongyke la 24 December 2011 - 18:02

rog frumos sa nu amestecati udmr cu maghiarii din oras.noi vedem si stim cine este acolo ca oamenii de treaba nu au loc sa intre.si noi suntem someri ca si altii

de Georgian la 25 December 2011 - 14:59

Nu inteleg de ce nu avem un bust a lui Mihai Viteazu sau Alexandru Ioan Cuza sau Vlad Tepes in parcul orasenesc,noi avem cu Karolyi…
Mai bine l-ar reconditiona pe cel a lui Avram Iancu decat sa investeasca in astea.

de kovacs antal (puha) la 25 December 2011 - 17:52

poate pe noi ne intereseaza si Karolyi……pt ca castelul e a lor….georgian draga!

de Liszt la 25 December 2011 - 18:07

Se putea sa nu comenteze puha…ar trebui angajat la ziar…

de kovacs antal (puha) la 25 December 2011 - 19:31

de ce? am zis ceva prostie,cumva?! cand s-a facut statuia lui Avram Iancu,a scris cineva ceva contrar?!am respectat dorinta celora care au dorit o statuie pt Avram Iancu! asta-i diferenta !!!! craciun fericit! profesore liszt!

de caraianu la 26 December 2011 - 04:28

prostie faceti cand incercati sa bagati zazanie si postati tot felul de comenturi ca sa instigati la ura! nu va puteti abtine de la scandal.dati inainte cu statuile si ura etnica ca sa nu vedem smenurile voastre si cati bani furati voi de la oras si ce mana cereasca a fost pentru unii din ai vostri lucrarile la castel!spoiala pe bani europeni! saracu grof karolyi bine ca nu mai poate sa vada ce e de castelul lui.vajnici urmasi voi nu ati fost in stare sa pastrati o bijuterie de cladire si un parc cu specii rare de arbori!voi intre voi va mancati si taiati copacii din parc pentru mobila ca nici pana azi nu ati spus ce e cu cei 226 de copaci taiati,numa specii rare ca cioatele au ramas in picioare!mare prostie

de kovacs antal (puha) la 26 December 2011 - 06:54

ai dreptate caraianu,dar nu cred ca noi am inceput cu statuile?! a scris cineva cumva de la “noi”,ca de ce s-a facut statuia lui Avram Iancu?! l-ati facut pt ca ati simtit nevoia.,iar cu copacii nu ai dreptate,pt ca au fost arsi la centrala termica de la stadion!!! si sa stii ca majoritatea erau chiar uscati si putrezi in interior!!!,iar mai departe cu statuile,sa-i lasam sa se odihneasca in pace,pt ca fiecare a facut multe pt natiile lor!!!,nu ca si cei de azi…….

de iosif nagy la 26 December 2011 - 08:53

Lasa-i puha ca nu ai cu cine

de ras la 26 December 2011 - 08:54

ma puha ai incurcat zilele si te crezi pe 1 aprilie????da cand puii lor au ars atata amar de copac taiat?au incalzit vara tot stadionu sau acuma fac foc la gazon sa nu inghete?io cred ca pe aia doi putrezi io ars ca restu ..furnire so facut si ..euroi

de kovacs antal (puha) la 26 December 2011 - 09:14

poti sa mergi la stadion si sa vezi ca garajul cel mare e plin cu lemne…..

de karcsi la 26 December 2011 - 09:17

nu va mai luati de puha ca ii obisnuit ca la fotbal el centreaza el da cu capu parca noi nu stim.batranu mircea a devenit marele iosif.asteptam continuarea scenetei

de kovacs antal (puha) la 26 December 2011 - 09:32

nici nagy nici mircea nu ma intereseaza,eu daca am ceva de scris scriu in numele meu ,nu ca si voi,maistrilor!!!!

de plugusoru la 26 December 2011 - 09:57

Aho,aho,copii si frati,
stati putin si ascultati
s-apoi iara comentati
maine anu se-noieste
plugusoru se porneste
si incepe a ura
pe la case-a comenta
la carei la stadion
puha baga un trombon
cica multi copaci taiati
de demult de grof plantati
au ajuns praf si cenusa
in cazan pe dupa usa
sa-ncalzea pe cei …de pe tusa
dara ce uitat-a el
e ca in calorifer
vine-n valuri ..cu necaz
incalzirea de la …gaz!!!
si factura-i achitata
si-i de e-on gaz stampilata
s-uite inc-o minciunea
de care puha nu stia….

de kovacs antal (puha) la 26 December 2011 - 10:20

vezi ca iar nu stii ce vorbesti…incalzirea centrala da la stadion e pe lemne!!!!!nu este gazul bagat!!! profesore draga!!!vezi ca tu nu stiai!!!!este conducta facuta dar legata la bransament nu este !!!!

de cititor la 26 December 2011 - 10:36

nu face ca pepsi puha draga ca ne induiosezi.cine guverneaza tara asta ca o ducem asa de bine????cine conduce sanatatea si desfiinteaza spitale in tara si lasa oamenii sa moara????cine taie padurile in secuime si e mare miliardar fara nici o suspendare???de 20 de ani guvernati si uite unde am ajuns!!si baia mare a ajuns in fata noastra cu 50 de ani.pacat ca nu ai cheile si de la gaterul de la urziceni sa vezi cum e cu copacii taiati.va inghesuiti la guvernare si tot voi va plangeti ca mironositele.cine are ministru la cultura care da 7 milioane pe statui necunoscute si se face ca nu stie de sarmisegetusa.cine e sefu de la functionarii publici si cine are salarii de zeci de milioane in primarie in plina criza?daca sunteti asa speciali de ce furati borcane cu gem?de ce nu ne dati exemplu de comportament decent?

de kovacs antal (puha) la 26 December 2011 - 11:56

ai dreptate cititor,la unele lucruri…..dar la fantanele tot ungurii au furat paduriile?!,eu nu de mult am fost la baisoara si nu mai vezi padure numai pustietate,iar acolo nu traiesc unguri…..dar am scris eu undeva ca cei care au furat paduriile din secuime nu merita sa fie impuscati?!….dar oricum,tot noi cei de rand iesim fraeri,vezi ca si nastase a iesit nevinovat cu matusa tamara,deci despre ce vorbim?!,sa fii frate sanatos,ce-mi doresc mie aia i-ti doresc si tie! deci n-are rost sa ne mancam,pt ca pe cei din parlament ii doare in….cot de noi!

de -Liszt la 26 December 2011 - 12:32

cum au ajuns in Parlament?Votati de noi,UNINOMINAL!

de cititor la 26 December 2011 - 14:06

puha szivem esti cam obosit sau asa esti tu de obicei?la fantanele cine e primar? cine fura?ia de aici si citeste

http://romghid.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=68&Itemid=66

de ADRIAN la 26 December 2011 - 17:55

Pe cine doare pe undeva de comentariile noastre.Noi comentam ei isi fac plinu.
Da Nuna ala de la GAZ,nu mai pleaca in pensie ?taranul ala,vorbeste cu oamenii ca la usa cortului.E plin de bani,uita ca traieste din banii nostrii ca si consilier si din ciubucurile facute la gaz.Vorbeste urit cu consumatorii de gaz, comunistu ai comunist si necioplit ,nu stie sa respecte de cind a ajuns mare gazos in Carei.Sper ca cei din USL sa nu-l mai puna primu pe lista de consilier.Ca in ani buni de mandat nimeni nu a auzit o vorba scoasa din gura lui.Il uraste tot Careiu. . Afara cu el ,i-a fost destul.Pai sefii lui oare stiu din ce bani si´-a facut cite are si cum ameninta si urla la consumatorii de gaz,uita ca el depinde de oameni si de banii nostri?Cine il tine si pe asta in spate ?

de emil la 26 December 2011 - 19:47

Evident ca avem o multime de consilieri alesi care nu reusesc sa articuleze nici macar un sunet.Preotul,Cizmadia,soferul&comp sunt total emotionati de camerele de filmat si inca nu reusesc sa isi revina desi incaseaza lunar bani frumosi de la oras.Bine ca ridica mana desi nu cred ca stiu prea bine ce se petrece acolo.Sa ai atatia intelectuali maghiari,sa ai de unde sa alegi si sa pui consilieri asemenea personaje ramane inca o enigma.

de kovacs antal (puha) la 26 December 2011 - 19:53

am gresit la fantanele,dar in continuare am scris de baisoara,scuze….dar nici ziarele nu ma intereseaza ca incinta destul…

de kovacs antal (puha) la 26 December 2011 - 19:58

ho ho ho maistre,nu am grsit cu nimic fantanele jud cluj,nu cel di mures…..astia cu scaduriile din piata de animale…..

de cititor la 26 December 2011 - 20:57

da cum sa nu maistre ca doar esti artist la intors lucrurile pe valea ta.doar la taiat copaci plantati de altii sunteti experti,am vazut ce a ramas din parcul nostru dar ministrul udmr e la mediu si nu zice nimic ca se face ca nu vede.numai sa te uiti ce a mai ramas la borsec si imprejurimi.un dezastru de guvernare verdeportocalie cu deviza dupa noi potopul

de kovacs antal (puha) la 26 December 2011 - 21:04

n-am intors nimic,eu nu am fost la fantanele de mures,dar ai dreptate cu borsecul si zona de acolo! dar cu parcul din carei ,crede-ma ca asa ii cum am scris!

de cititor la 26 December 2011 - 21:24

cred ca tu crezi ce spui dar asta nu inseamna ca e si adevarat ceea ce crezi si te vei convinge mai tarziu chiar daca nu o sa recunosti public.nu poti sa minti si sa furi la infinit! mai devreme sau mai tarziu tot se afla! de ce crezi ca nu spune nimeni de tine ca esti betiv?si de ce se spune de altii ca fura?

de gabi la 27 December 2011 - 03:48

in tara asta fura psd, pnl, pdl, toata lumea e hoata, iar voi va legati de unguri. ia sa plece toti ungurii din tara, si sa vedeti ca scapam de toti hotii?!?!

de roman la 27 December 2011 - 04:30

ai devenit extremist de sarbatori gabi draga ca nu asa te stiam.adica vrei sa spui ca in tara romaneasca toti sunt hoti si voi sunteti cenusaresele?ar fi interesant experimentul cu plecatul,asa de incercare,si sa vedem cum o sa fie.pana nu incerci nu ai de unde sa stii!ce zici,ai curaj?

de gigi la 27 December 2011 - 05:17

sa mor io daca gabi asta nui diliu la cap dupa ce ca stau la guvernare cu cine se nimereste si in orice pozitie le mai umbla si clanta.ciocu mic ca nu va doare pe voi de ungurii vostri amarati ca romanii!!!!!voi sa furati si sa faceti palate si restu sa moara de foame jagardele ce sunteti si puslamale.ca mintiti poporu cu televizoru

de una la 27 December 2011 - 07:28

gabi=roman=gigi………
cineva are insomnii?

de gigi la 27 December 2011 - 10:45

una mare sau….una singurica????te dai?

de vlad la 27 December 2011 - 17:16

Un bust bine realizat,mi-a placut ce am vazut.

de patriot la 27 December 2011 - 19:31

??????????

de nelu la 27 December 2011 - 20:16

chiar nu vreti sa intelegeti ca hotii, indiferent de etnie, au un singur nume: infractori!? Ce naiba, hotii unguri sunt mai buni decat hotii romani, sau ce vreti sa ziceti? Poate sa avem si noi “falitii” nostri?

de nelu la 27 December 2011 - 20:18

pt. puha
castelul este al statului roman. punct. habar nu aveti

de una la 28 December 2011 - 06:54

PT GIGI
una isteata ;)

de gigi la 28 December 2011 - 07:47

iti arde sa te dai!stiutam ca te mananca no dara da ase tare????!!!!!

de una la 28 December 2011 - 13:58

ioi nu fi tzaran in public…

de gigi la 28 December 2011 - 14:37

dara publicul te deranjeaza???se rezolva…te mai dai?

de kovacs antal puha la 28 December 2011 - 18:00

este al statului roman pt ca nu l-au revendicat urmasii lui karolyi!,dar nelu daca tu ai nevoie de castel ti-o dam cadou,iar cu hotzii ai dreptate!dar nu conteaza al cui e castelul,bine ca s-a pus la punct…..si e f.f.frumos!!! nelule,hai dja!!!

de kovacs antal puha la 28 December 2011 - 18:03

noi ungurii suntem prosti nu stim nimic,nelu ! castelu nu a fost niciodata al familiei Karolyi,numai al statului Roman…..asa e bine nelule?!

de kovacs antal puha la 28 December 2011 - 18:08

noi nu am existat niciodata pe aceste meleaguri pe noi ne-a adus apa de pe munte si sifilisu!!!!deci noi nu suntem nimeni ,nu am existat niciodata ,numai neamu tau nelule( numai neamu tau nelu,cu ceilalti romani nu am nimic,ii respect pe toti chiar si pe tine),nici cei din neamu Karolyi nu au avut ce cauta pe aici!!!!

de -Liszt la 28 December 2011 - 18:38

Cine il opreste pe puha,ca a luat-o razna rau de tot…

de kovacs antal puha la 28 December 2011 - 18:49

am scris numai adevaru ce a vrut sa auda nelu!!!!,am gresit cumva cu ceva?!,ungurii sunt cei mai prosti,needucati,hotzi,rusinea europei,cei mai multi in inchisoriile din europa,ungurii stau in colibe langa milano,si asi mai putea enumera pana maine…..ungurii cersesc deja si in finlanda,la paris nici nu vorbesc,dracu sa ne ia pe noi toti ungurii ca numai de rusine face Romania!!!!!

de patriot la 28 December 2011 - 19:07

Puha nu vorbi cu subintelesuri ca …mai inainte ziceai ca nu ai nimic cu romanii…

de patriot la 28 December 2011 - 19:09

Si nu ati venit pe apa,nici altfel decat …calare…

de cititor la 28 December 2011 - 19:36

voi va certati pe prostii si altii s-au aranjat pe cinci vieti cu lucrarile de la castel.si sa vedeti cand vine factura de intretinere la primarie cum o sa conteze a cui ii castelu

de magyar la 28 December 2011 - 19:40

Si horthy miklos a fost amiral pe flota de pe dunare a maghiarilor!!!!!!!!!!!

de kovacs antal puha la 28 December 2011 - 21:27

daca scriu asa,nici cum nu va este bine….daca scriu ca ungurii sunt buni…nu e bine…daca scriu ca sunt hotzi,talhari…nici atunci nu e bine….cum e bine?

de nelu la 28 December 2011 - 21:47

puha, regret, dar nu stii cum stau lucrurile. castelul este al statului roman datorita deciziei in cazul afacerii optantilor unguri, in perioada interbelica. Poate sa-l revendice toata minoritatea maghiara si chiar toata Ungaria, el ramane al statului roman. Nu intra in categoria bunurilor retrocedabile. Nu voi ungurii sunt prosti, ci tu puha esti prost informat. Vad ca ai mai scris si cate unele ineptii pe acolo. Nu scrii adevarul, asa cum pretinzi. Unde am spus eu ca acest castel nu a fost niciodata al familiei Karolyi? A fost, adevarat, inainte de primul razboi mondial si ar fi ramas al familiei Karolyi, daca acestia ar fi optat pentru cetatenia romana. Ei au preferat-o pe cea ungara. Treaba lor, bunurile ramase aici au intrat in proprietatea statului roman si au ramas in aceeasi situatie pana acum.
Dar puha trebuie sa fie neaparat si fudul, inchipuindu-si ca este si cititor al gandurilor altora si imi atribuie tot felul de prostii cu suficienta incarcatura sovina, dar care ii apartin. De unde stii ce vreau eu sa aud? Asta cu castelul facut cadou e mai buna decat a vinde pielea ursului din padure. Cum imi faci cadou un bun care nu iti apartine? Ca e proprietatea statului roman, nu al tau, puha si nici al celor in numele carora scrii “ti-o dam cadou”. Te pomenesti ca sunteti mai multi proprietari. Ca sa mi-l poti da, trebuie mai intai sa fie al tau. Asa ca, lasa “generozitatea”, ca impresionezi doar pe cei de nivelul tau. E clar ca decat sa stea in ruina si sa fie un pericol, e mai bine sa arate bine. Dar nu ai inteles ca nu era vorba despre cat de frumos este, ci doar de aspectul strict al apartenentei. Acuma, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere, deci nu voi fi mai pretentios decat Dumnezeu, insa, tot trebuie sa spun ca o simpla afirmatie despre cui apartine cladirea te-a facut sa reversi venin sovin, cu neamuri si respect fata de romani. Dar ai mai facut ceva ce nu las netaxat: mi-ai atribuit mie exclusivismul intolerant al leventului lui Ducso Csaba, cel care ii spunea Piroskai ca va starpi pe toti opincarii valahi, chiar si pe cei pantecele gravidelor, ca sa ramana aici numai neamul lui. Pana una alta, romanii nu au facut pogromuri antiunguresti, ca unii dintre ai vostri in 1940 – 1944, nici nu i-au fortat sa-si paraseasca locuintele cu sutele de mii, iar castelul, ca si statuia lui Matei Corvin (din Cluj) au ramas in picioare datorita tolerantei romanesti.
Iar daca tu ii vezi pe unguri asa cum i-ai descris mai sus, te priveste, eu nu subscriu la “viziunea” ta. Si cine ti-a spus ca “voi” nu ati existat niciodata pe aceste meleaguri? Am scris eu asta? Atunci nu stii sa citesti (intre noi fie vorba, nici la scris nu esti prea stralucit). Chiar existati pe aceste meleaguri de vreo 1000 de ani. Si romanii exista pe aceste meleaguri cu cateva sute de ani inainte de sosirea “voastra” (evident, nu de sosirea ta, ca nu l-ai depasit pe Matusalem ca durata de viata). Si asta e situatia. Avem si unii si altii stramosi mai vechi sau mai noi pe aici si traim si unii si altii, intr-un oras din Romania. In care, cel putin saptamanal suntem martori la revarsari de sovinism de acest gen. Adica, spune unul ca obiectivul din parc e proprietatea statului roman si vine altul si zice ca i-ai insultat pe unguri, ca nu le recunosti prezenta aici, ca vrei sa fie numai neamul tau pe aici si alte inventii pe care i le atribuie primului. Sigur, dupa o astfel de reactie, ma pot intreba si daca esti chiar normal, puha?

de nelu la 28 December 2011 - 21:50

pentru magyar
horticultorul amintit de tine a fost amiral in marina austro-ungara, care stat avea iesire la Marea Adriatica, deci nu era doar pe Dunare. Asa, pentru rigoare.

de avocat la 29 December 2011 - 06:17

mai bine ati pune mana sa munciti ca mult timp mai aveti sa stati pe net…vad ca de furat stiti sa furati ,ba mai stiti si cine fura,dar care dintre voi a avut sau are curajul sa-l denunte pe celalalt …ziceti cine sunt hotii??sa-i bagam la puscarie …vorba multa saracia omului…cel mai usor e sa faci un rau la cineva ,dar bine!!cei care au statuile puse in localitate probabil au contribuit cu ceva acestei tari sau acestei urbe si merita sa aiba o statuie,intrebarea e ce ati FACUT VOI PENTRU ACEST ORAS???? faceti ceva ajutati pe altii ,construiti un trotuar ,plantati un pom si abia atunci sa vorbiti de altii..cu stima…LA MULTI ANI!!!

de nelu la 29 December 2011 - 09:52

@avocat
1)am indoieli ca petofi ar fi facut ceva pentru tara aceasta, ceea ce nu il impiedica sa aiba statuie; = probabil ca au contribuit, dar multi dintre ei nu pentru Romania
2) de unde si cum vezi ca avem timp de furat? Adica de ce aceia care scriu aici sunt hoti?
3) de unde stii ca nu am plantat unul sau mai multi pomi sau nu am ajutat pe altii?
4a)si daca in ziar se ofera date despre afaceri dubioase, tranzactii suspecte, sume cheltuite aiurea, ajuta la ceva? institutiile abilitate nu se sesizeaza macar sa controleze ce se intampla.
4b)denuntul fara probe nu e suficient pentru a baga la puscarie pe cineva.. deci…
5) La multi ani!

de nelu la 29 December 2011 - 09:57

@puha
hai sa ne intelegem in problema justitiei:
ori lasam justitia sa decida pe probe si acceptam decizia,
ori judecam noi dupa ureche si facem iar ca in anii 50, “justitia poporului”.
nu e normal sa acceptam numai deciziile care ne convin si sa criticam justitia pentru altele; iar daca facem in fiecare caz alta regula, atunci nu mai e justitie.

de ce? la 29 December 2011 - 10:14

cine-i harnic si munceste are tot ce vrea dar si cine-i lenes si ciordeste are tot asa! asteptam sa ne dai o mostra de CE ANUME AI FACUT pentru acest oras din postura ta de avocat daca tot ne certi de sfarsit de an.stim si noi cine e baubau care a avut curajul sa il denunte pe jurj daca la asta te referi da nu ne mai sperie chestii din astea ca roata se invarte si nu se stie niciodata cine mai pica! foarte bine ca se fac statui dar de ce nu zici nimic de OCROTITORUL ORASULUI,FLORIAN a carui statuie este aruncata dintr-un colt in altul ?comentai ceva atunci cand Avram Iancu era blasfemiat in secuime? consideri ca el nu a facut suficient pentru tara? pe cine aparai ca avocat atunci cand simbolurile nationale de pe coroanele depuse erau arse la monument si politistii sefi ziceau ca sunt doar acte de bravada ale unor tineri dar se faceau ca uita de resturile de sticle gasite in jur,a caror eticheta arata ca nu erau luate din magazinele noastre? parca nu am citit nimic de avocat care ia atitudine! NOI plantam pomi dar tragedia e ca altii ii taie fara mila cu sprijinul autoritatilor!!!!Pe cati amarati ai aparat PRO-BONO? Sa ai zile frumoase in continuare! La Multi Ani careieni!

de Nemuritorul la 29 December 2011 - 16:52

A-ti dus discutia pe plan etnic… Eu locuiesc cu Unguroaica mea in casa si o iubesc mult… Ce prosti sunteti unii ! Oare cine provoaca sovinismul in Carei.
AAAAALLLLLLLLLOOOOOOOO !!!!!!!! Noi nu avem o problema etnica. Va rog nu raspundeti provocarilor.

de nelu la 29 December 2011 - 19:18

nemuritorule, sa-ti traiasca unguroaica, ai urmarit cum s-a ajuns la problema etnica? e suficient sa citesti ordinea postarilor si sa te uiti la articolele cu cele mai multe comentarii din ziar. Exista un algoritm. Adica: Pasul 1: spune cineva ca primaria a taiat copaci in parc/ a scos trandafirii/primarul risipeste – sau fura – banii publici/ castelul e proprietatea statului roman etc.
Pasul 2 : apar cateva comentarii ale celor ce se inflameaza ca sovinii romani se iau de unguri;
Pasul 3 : apar comentarii in care li se explica inflamatilor ca a-i spune unui ungur (care e primar) ca nu face bine nu inseamna ca te iei de toti ungurii;
Pasul 4 : apar comentarii impaciutoare, inclusiv de genul “nu avem problema etnica” / se revarsa venin sovin “sa curatam orasul de porcii romani” si in replica “sa-l curatam de porcii unguri”,
Pasul 5 : se taie toti porcii romani, unguri si svabi inainte de Craciun, discutia se stinge si se va relua cu ocazia altui articol, desigur, fara a avea importanta ca se vorbeste fara nici o legatura cu tema articolului.

de patriot la 29 December 2011 - 21:12

Nelu ma bucur ca le-ai oferit mai multe date acestor…Oricum sunt incapabili de sute de ani sa inteleaga niste lucruri,norocul lor e ca suntem prea oameni pentru ei…

de gabi la 29 December 2011 - 22:33

nelule, ai uitat sa precizezi ca in unele cazuri, intre Pasul 1 si Pasul 2 apar unii care spun ca “normal, doar sunt unguri cei de la primarie. udmr distruge tot in orasul asta. udmr fura tot in tara asta”. apoi restul intr-adevar e asa cum zici, doar ca se mai intampla sa se bage intre pasii 1 si 2 chestia asta nesemnificativa.
si daca asta nu e suficient de tragi-comica, se mai intampla si urmatorul fenomen: un user scrie asa pe un alt articol (in care sa zicem se scrie ca boc a decis sa scada pensiile cu 15%, sau eu stiu…guvernul nastase a furat la vremea lui cu carca): vai doamne, hotii astia pdl, psd, pnl, udmr, astia ne distrug tara. apoi acelasi user, merge la articolul cu copacii taiati de udmr si scrie: ungurii distrug tot ce e in tara asta. ei fura tot, ei isi construiesc elicopter din lemnele taiate, uitand de cei vinovati de la articolul precedent, ala de interes national.
ce am vrut sa scriu cu asta? ca intrigile astea sunt inutile, atata timp ca toti sunteti cu gulimajz, indiferent ca sunteti unguri sau romani….

de gabi la 29 December 2011 - 22:35

patriot, sa mearga ungurii la tine acasa si sa zica mersi ca ii lasi sa respire aici in carei? sau sa vina cu tribut? sau esti prea om si ii ierti de data asta de plata?

de avocat la 30 December 2011 - 06:04

ptr.de ce??tu ai vazut toate acele lucruri cu coroane si sticlele ???adu probe si eu te sustin ..vorba multa saracia omului..si eu asa putea spune zeci de povesti si toti ati comenta ..DAR ADEVARUL??cine il stie nu il spune minciuna o spun toti..asa ca veziti de treaba ta si cu avram iancu ..eu in anii 90 am fost pe trenul ce mergea la tg. mures daca tii minte ce s-a intamplat atunci”"ZI BRANZA”" am fost la revolutie ..si tu imi faci mie morala cu altii si altii care tota ziua asteptati alocatia pe balcon ..la munca !!

de avocat la 30 December 2011 - 06:05

si la raspunsul tau ce am facut ptr. orasul asta ?…nimic ..am facut ptr, tara…ROMANIA daca o cunosti..

de kovacs antal (puha) la 30 December 2011 - 08:47

nelu!,sunt s-au nu stralucit la scris?!,zici ce vrei,dar fata de altii am avut vointa sa invat romaneste,cum nu i-mi este limba materna si nu o vorbesc zilnic mai uit si eu!

de hajra la 30 December 2011 - 09:29

ho ho ho ca au dat navala sa se justifice dar stim ca gabi=avocat=guvernanti care se pricep la toate de la sport pana la politica incearca sa ne intoxice cu emanatiile lor urat mirositoare si o dau pe partea umoristico-tragica caci nu sunt in stare sa ofere nimic concret ,fara date numai abureli!!! parca am mai auzit pe cineva sforaind fraze de genu ….am facut ptr, tara…ROMANIA …poate paguba ca e la moda oricum in ziua de azi!! sa iei bani de revolutionar pentru ca erai in tren e o realizare pentru tine mare povestitor.una sunteti voi cu ai vostri care jefuiesc peste tot pe unde ajung si va mai si vaitati!!!daca sunteti asa deranjati de afirmatiile de hotie care vi se aduc ia sa protestati voi tulipanii si sa va dati demisia daca tot nu va iese nimic asa cum tot ne spuneti!!! aveti curaj????

de kovacs antal (puha) la 30 December 2011 - 13:20

deci,oricine ar fii la putere in oras,nu ar aduce bani de acasa!!!,iar eu zic ca s-a facut in trei ani mai mult in oras decat in ceilalti 18!!!! zica cine ce vrea!!!,iar daca vrei sa stii hajra,gabi nu e tulipanist ci e roman….dar nici noi nu suntem toti tulipanisti,…eu tin cu magyar garda…..,dar din pacate nu mai exista formatiunea( era vatra romaneasca ,dar sectia maghiara)!!!

de nelu la 30 December 2011 - 14:30

puha, magyar garda era mai aproape de horti(cultura) decat de vatra romaneasca. aici aduci in dezbatere o problema pe care noi, ca indivizi, nu o putem rezolva intr-o discutie, ci o poate lamuri justitia. Adica, orice formatiune, chiar si culturala (ceea ce nu e cazul la magyar garda) dar mai ales politica, daca vrea sa existe legal, trebuie sa prezinte in justitie un statut care sa fie in concordanta cu legile statului in care activeaza (ceea ce iar nu este cazul la magyar garda). pentru ca activitatea magyar garda este in contradictie cu legile statului roman, ea nu poate activa legal in Romania. Nu cunosc legile Ungariei, dar poate ca magyar garda ar putea activa in Ungaria lui Horthy, nu si in Ungaria actuala. Acuma, puha, ce sa zic, preferintele tale sunt cel putin ciudate pentru unul care sustine ca ii respecta pe romani! Adica, dupa was albert = condamnat ca si criminal de razboi, kossuth, alt criminal, dar acesta nu a fost condamnat de justitie, acuma vii si ne spui ca preferi magyar garda. Pot sa te intreb de ce nu doresti rongyos garda sau de ce nu ii adaugi pe lista celor pe care ii stimezi si pe szalasi ferenc (ala cu crucile cu sageti, stii tu) si pe horthy(cultorul)miklos?
Deci, pe scurt, magyar garda ar fi fost “normal” sa activeze in Ungaria, nu in afara ei. Sigur, Ungaria nu ar fi permis si nic nu permite ca Vatra Romaneasca sa activeze in Ungaria, ca organizatie culturala a minoritarilor romani.
Deci, sa faci comparatie intre cele doua este ca si cum ai insulta romanii, mai ales ca stim foarte bine ce permite statul maghiar romanilor in Ungaria.
Si cu asta am ajuns la o chestiune pe care, din pacate (si nici nu vreau sa expun motivele pe care le cred eu drept cauza a fenomenului)mare parte din minoritatea maghiara din Romania (dar nu numai din Romania), nu vrea sa o accepte. Ea, minoritatea maghiara din Romania este o MINORITATE. E drept, mai numeroasa decat celelalte, dar o minoritate etnica si atat. Ea nu este egala cu majoritatea, asa cum 7 nu este niciodata egal cu 3 in acelasi sistem de numeratie. Membrii ei, fiecare in parte, sunt egali cu etnicii romani sau de alte etnii, dar comunitatea maghiara in ansamblul ei nu este egala cu cea romaneasca, si nu va fi si nici nu poate fi in Romania. Adica, steagul ei ar trebui sa fie rosu galben albastru, nu rosu alb verde, ziua ei nationala ar trebui sa fie cea a Romaniei, nu a Ungariei. Ca minoritari, ei ar trebui fiecare sa stie limba oficiala a statului, exact asa cum in Ungaria, nu exista minoritari (decat, poate, cativa indivizi izolati care sa nu stie limba oficiala). Adica, in Romania este anormal sa-mi spui “nem tudom romanul” si cand intru in magazin “tessek, poftiti”. Du-te oriunde in Europa, intra in zonele minoritare (in afara de cele maghiare din jurul Ungariei, dar si acolo au fost educati sa vorbeasca mai intai in limba oficiala) si vezi ca acolo discuta cu tine in limba oficiala.
Vreau sa spun ca efortul tau de invata romaneste este admirabil si il apreciez, dar invatarea limbii oficiale de catre membrii minoritatilor etnice ar trebui sa fie regula,normalul, nu exceptia (cum, din cauza sovinismului si intolerantei romanesti se intampla in Carei, in Covasna, Harghita). Deci frate, daca ai umblat prin Europa (si ai umblat, doar ne-ai spus) ai vazut cum este peste tot cu limba oficiala. Si acuma te intreb, poate imi spui, de ce foarte multi (adica peste 10%) din etnicii unguri din Carei si imprejurimi nu stiu romaneste?

de nelu la 30 December 2011 - 14:56

de acord ca oricine ar fi la putere nu ar aduce bani de acasa (poate ar fi si cateva exceptii, dar, de regula, da, nimeni nu aduce bani de acasa)
de acord ca se vede ceva la strazi, ca se circula mai lin decat pana acum, adica este bine pentru soferi.
Dar, ca in multe cazuri, veninul este la coada: cat costa astea? Cum nu stiu cifre exacte, o sa dau un exemplu din cifre sub 10, ca sa nu ne incurcam in matematica.
Deci, daca intr-un an orasul strange din taxe etc. 4 lei, iar toate astea costa sa zicem, 3 lei pentru mine e in regula si aprob. Dar daca ele costa 9 lei (sa nu zic zece ca e din doua cifre), eu (orasul)trebuie sa imprumut de undeva 5 lei, bani pe care va trebui sa-i restitui si sa platesc si dobanda aferenta. Ei, in acest mi se pare ca nu e in regula sa cheltuiesc o suma de doua ori mare decat bugetul local si sa indatorez orasul pe o perioada mai lunga. Daca ar fi atat de simplu si ar fi vorba de datorii care s-ar plati intr-un an, chiar si atunci as fi de acord. Dar daca orasul imprumuta pentru asta sume pe care nu le poate plati nici in 10 ani (ceea ce pare a fi cazul municipiului Carei), atunci incep sa ma intreb daca merita cheltuiala. despre asta este vorba in opinia mea, nu despre faptul ca n-ar fi preferabil sa avem si noi drumuri pe care sa mergi cu placere. Tu, cand stii ca ai de platit 10,20 sau 30 de ani rate la un imprumut pentru haine scumpe (adica sa muncesti aproape o viata ca sa platesti ceva ce nici nu este esential pentru viata ta)nu te-ai gandi ca parca ai putea umbla si cu haine mai ieftine decat sa dai atatia bani?

de nelu la 30 December 2011 - 14:59

mai ales ca nu ii ai si trebuie sa ii imprumuti, iar apoi restitui mult mai mult decat ai imprumutat.
La multi ani si un an nou (daca se poate) fericit!

de kovacs antal (puha) la 30 December 2011 - 15:39

na nelu draga,de ce in germania turcii au sarbatorit ziu turciei si nu a germaniei?,de ce au dreptul la ramadan?au deja om in parlament,si sunt numai de 40 de ani acolo(nu de 50 ca si noi aici…),iar cat a costat straziile nu ma intereseaza,bine ca s-au facut…si se vor face mai departe.,iar pe mine nu ma intereseaza cei de dincolo de munte,iar dau exemplu Germenia: de ce sa plateasca bavarezul la cei din sachsen sau pomerania sau sachsen-anhalt….de asta ar fi bine o autonomie,dar transilvania sa fie autonomie,nu numai secuimea!!!!!si sa nu depindem nici de astia nici de aia…..sti la cine ma refer?! plus am fost la frankfurt am oder,scrie si pe poloneza si pe germana,sau la bauzen si pe poloneza si pe germana…atunci care-i problema?1,nu stiu cat de umblat esti?!,sau scrii dintr-o carte din care scrie si vadim?!deci crede-ma astea ce scrii tu pe aici poti sa spui la cei care nu au fost mai departe de foieni,dar eu am vazut multe in multe tari…..sau cei cu sudtirol?! si aia sunt minoritari in italia si totusi au autonomie si traiesc mai bine ca restul italiei….deci putem vorbii pana la infinit……,de anul nou iti doresc ce i-mi doresc si mie!!!

de un careian la 30 December 2011 - 19:24

Ce nu se spune este ca in acele tari limba oficiala a tarii respective este utilizata in toate institutiile publice,nu se fac angajari daca nu cunosti limba statului indiferent de ce alta etnie esti si nici nu sunt facultati si scoli turcesti,poloneze,etc;Inafara de tablite bilingve sau multilingve nu gasesti nimic altceva !daca nu te intereseaza cat costa un lucru si cum il poti obtine la un pret mult mai bun inseamna ca esti parte din cartel!nu pot sa cred ca tu puha iti permiti sa cumperi orice din primul magazin in care intri fara sa stii care sunt preturile pentru acel obiect!tu cumperi calorifere de la oricine fara sa te intereseze pretul numai sa cumperi acel calorifer? cat priveste autonomia e usor sa ceri autonomie pe banii altora.daca toti am trage la aceeasi caruta alta ar fi fata orasului dar la unii le sta capu numai la interesul personal si bunastarea strict personala.
Sa aveti parte toti de Sarbatori Minunate si Linistite!!!La multi ani 2012!!!!!

de nelu la 30 December 2011 - 20:23

puha, sa inteleg ca tu scrii din carti, dar nu din alea din care scrie si vadim?
Spune-mi care turc din Germania si-a permis sa spuna public ca ziua Germaniei e zi de doliu pentru el?
Dar ce, la Carei nu scrie si Nagykaroly si Grosskarol? Du-te numai pana la Gyula si vezi in ce limba se invata in liceul “romanesc” de acolo. Ai fi surprins sa afli ca in ungureste. Cat despre parlamentari, in Romania fiecare minoritate are unul, iar UDMR are peste 30 in conditiile in care, retine, NU ESTE PARTID POLITIC! Daca nu e partid politic, ce cauta in viata politica, ce cauta in parlament, ce cauta in guvern? Si totusi e acolo! Sa cred ca se intampla asta fiindca romanii sovini nu acorda drepturi minoritarilor unguri?
Daca tot ai umblat prin atatea tari, raspunde-mi in care din ele minoritarii nu cunosc si folosesc limba oficiala (desigur, in afara de Romania). In Tirolul de sud, locuitorii folosesc italiana, desi sunt germani, adica austrieci.
ce spun aici spun si pentru tine, care, desi ai fost mai departe de Foieni nu ai observat aspecte esentiale si te-ai limitat la aparente. Cate scoli turcesti sunt in Germania in care nu se invata limba germana, limba oficiala? Si cate scoli in limba poloneza sunt in Germania, in care sa se invete germana ca limba straina? In care land german sau in care departament francez este conditie obligatorie cunoasterea limbii minoritatii catalane sau turce pentru a lucra in primaria din orasul respectiv? sau in care localitate din Ungaria trebuie sa stii romaneste pentru a lucra la primarie? Exagerari de acest gen nu se admit acolo.
Acuma tu poti sa-ti doresti autonomie pentru Transilvania, dar atata timp cat majoritatea locuitorilor din Transilvania nu o vor, nici nu se va face. Nu autonomia este solutia universal valabila pentru a trai mai bine. In Carei este autonomie, cu primar, consiliu local cu majoritate etnica maghiara, cu lucratorii din primarie majoritar unguri, cu directori de scoli si alte institutii oameni de etnie maghiara, limba maghiara se foloseste peste tot de parca ai fi in Ungaria si cu ce traim mai bine aici? Costa alimentele, gazul, electricitatea, telefonia mai ieftin aici decat la Oradea sau la Iasi sau la Bucuresti? Si daca tot e asa de buna autonomia asta, de ce nu e Ungaria o federatie a zonelor de dincolo si de dincoace de Dunare cu statut special pentru Balaton? De ce mereu va vin idei din astea, a caror aplicare tinteste mereu la faramitarea Romaniei? Faceti intai Ungaria bucati, ca acolo ungurii sunt majoritari si dupa aia propuneti si romanilor sa o faca aici, fiindca in Romania romanii sunt, inca, majoritari.
Eu iti doresc ce imi doresc si mie, ca nu sunt sigur ca doresc exact ce iti doresti tu (de exemplu poate vrei sa ne conduca magyar garda sau sa cantam imnul Ungariei)! Dar iti doresc sa se implineasca ceea ce imi doresc eu, printre care si un an mai bun pentru toti, si ca situatie materiala si ca sanatate, cu mai multa liniste si intelegere intre oameni (nu si autonomie, nici pentru secui – care de-abia sunt vreo 1000 – nici pentru Transilvania, dar o autonomie locala ca si la Iasi, Constanta, Cluj, Timisoara sau Craiova)

de patriot la 30 December 2011 - 20:49

Tot respectul Nelu ,esti un tip istet,prea istet pentru tipi gen Puha care intradevar se ghideaza doar dupa aparente si incearca mereu sa faca paralele la anumite situatii dar de fapt abereaza…Si eu m-am gandit sa-i scriu niste chestii mai amanuntite dar cred ca e degeaba pantru ca astia nu pot pricepe…T-oata istoria si literatura lor e construita pe ideia ca ei saracii is cei mai napastuiti de soarta,drama lor milenara continua si va continua cat vor trai…intr-un cuvant isi plang mereu de mila pe unde apuca si viseaza la…tot ce nu e al lor …arata-mi o tara sau o natie care are de revendicat cate ceva de la toti vecinii cum au ei…

de kovacs antal (puha) la 30 December 2011 - 21:31

daca ar fii in ungaria atatia romani ,cati unguri sunt aici,ar avea scoli si facultati,dar cum nu sunt nu este nevoie!,scoli turcesti sunt multe,se invata limba germana,dar si aici la noi tot se-nvata limba romana ce este si ok!nici nu vrea sa se cante in Transilvania imnul ungariei desi este scris de kolcsey care s-a nascut la sauca!in germania chiar si bancomaturiile sunt si in limba turca!!!!dar eu am zis ca NU VREAU AUTONOMIE PT SECUI<CI PT TRANSILVANIA!!!!deci mi-e i-mi plac numai oamenii din Ardeal ,nu conteaza etnia numai ardelean sa fie!!! asta e !ca cei de dicolo de munti numai pielea trag de pe noi!!!!cu pe iugoslavi l-au tinut numai croatii si slovenii,asa ii tinem noi pe aia din sud si est!!! am vorbit cu romani din apuseni care gandesc la fel ca mine!transilvania ar deveni in 15 ani elvetia 2!!!!!

de gabiiiiii la 30 December 2011 - 22:44

nelule, tot ce scrii tu e deoarece romanii mai smecheri (a se citi pdl-ul in cazul asta) au stiut ca pentru a obtine majoritatea, in momentul in care au fost alesi, nu trebuie sa propuna proiecte, nu trebuie sa convinga poporul, ci trebuie doar sa se alieze cu cine trebuie. apoi, la randul lor, alti smecheri, si dusmani convinsi pana nu demult, psd si pnl au dat-o la pace, din acelasi motiv. motivul pentru care tu vezi atatia reprezentanti ai udmr in conducerea statului este cat se poate de simplu, si l-am prezentat mai sus. de ce nu vezi acelasi lucru si in alte locuri in lume? pentru ca si aia mai fura alegerile, dar nu trec de bariera decentei, care in Romania a fost demult lasate in urma. vei vedea in urmatoarea guvernare, cand ambele partide din usl vor avea, in acelasi mod ca si acum pdl si udmr, un numar mare de reprezentanti. deci sa scrii ca “sunt socat ca udmr are 30 de reprezentanti, ceea ce e mult pentru o minoritate”, neglijand motivul real pentru care udmr se afla in parlament, si anume, pt ca pdl sa castige alegerile, mi se pare cam…naiv, ca sa nu zic altfel. problema cu ungurii multi in conducerea tarii nu e un favor adus minoritatii, ci un pact pentru a obtine majoritatea. niste romani (pdl) si niste unguri (udmr) s-au adunat impreuna, pt a obtine puterea. cam asa inteleg eu, poate gresesc. asta e aspectul politic, la care eu nu prea ma pricep, dar totusi nu e greu sa intelegi anumite lucruri ce tin de interesele unora.

de nelu la 31 December 2011 - 06:40

au fost in Ungaria mai multi romani decat sunt acuma (si de ce s-au imputinat de 10 ori in circa 100 de ani? Si tot n-au avut scoli, nici macar in satele romanesti. Iar cand au un liceu, in acela se preda totul in ungureste (mai putin limba romana) si pana la urma, dupa tine, nu conteaza numarul daca nu va avantajeaza. Vad ca te prefaci ca nu intelegi. Nu are sens.
pt gabi unde am scris ca sunt socat?

de nelu la 31 December 2011 - 09:49

pana una alta, slovenii si croatii erau si sunt natiuni diferite, pe cand romanii ardeleni si cei de dincolo de munti sunt aceeasi natiune. De aceea vrem sa traim impreuna si nu ne intereseaza autonomiile de tipul celor propuse de diversi maghiari care nu agreeaza ideea de stat al natiunii romane, asa cum este inscris in constitutie. Iar ideea cu autonomia Transilvaniei este un alt mod de a ocoli Constitutia Romaniei. In secunda 1 dupa autonomia Transilvaniei ar veni tot felul de unguri iredentisti sau sovini care sa ceara limba oficiala maghiara in Transilvania si sa oblige peste 4 milioane de romani sa invete limba unui milion de unguri. Si ar face-o exact pentru ca Transilvania sa fie ca Elvetia (cu 3 limbi oficiale + una administrativa). De fapt, acesta este cel mai important punct din modelul elvetian care ii intereseaza cu adevarat pe iredentisti. In secunda 2 vor veni cu modelul cantoanelor elvetiene dupa modelul propus de Jaszi Oszkar in noiembrie 1918, model pe care romanii din Ardeal l-au respins. Iar in secunda 3, asa cum au spus-o deja de multe ori mai multi unguri inflamati, inclusiv in anul 2011, le vor spune romanilor ca au nevoie de pasaport. In concluzie, treaba ta puha cat de mult vrei autonomia Transilvaniei, fiindca pe majoritatea romanilor nu ii intereseaza. Si oricum, tu pe cine reprezinti, in numele cui vorbesti si ce garantii poti oferi ca nu se va intampla exact asa cum am scris mai sus?
Cu privire la garantii, iti pot da chiar eu raspunsul : 0 (adica nici o garantie) Si atunci, de ce sa ne gandim macar sa intoarcem tara cu josul in sus si sa o faramitam ca sa facem pe placul ungurilor inredentisti. Ca nu stiu daca ai observat, dar si unguri care nu se agita pentru autonomie, nici pentru secui, nici pentru Transilvania.
In concluzie, La Multi Ani!

de gabi la 31 December 2011 - 10:11

in comentariul postat de tine:
de nelu la 30 December 2011 – 20:23

“….Cat despre parlamentari, in Romania fiecare minoritate are unul, iar UDMR are peste 30 in conditiile in care, retine, NU ESTE PARTID POLITIC! Daca nu e partid politic, ce cauta in viata politica, ce cauta in parlament, ce cauta in guvern? Si totusi e acolo!….”

oricum, tot ce zici tu nelule (limbi de predare, pasapoarte, etc) sunt consecinte ale unor legi adoptate de catre oameni aflati la guvernare, deci e dupa interese, nu cred ca vei vedea aceleasi drepturi pt unguri si dupa ce usl va castiga alegerile. parerea mea.

cu privire la autonomie si eu sunt de aceeasi parere cu nelu, chiar daca puha a scris ideea de autonomie pt ca noi ardelenii (romani+unguri+rromi+svabi+etc) suntem mai de treaba decat cei de dupa munti, nu pentru a face o a 2-a ungarie din ardeal. ardealul nu are de ce sa se dezlipeasca de Romania, pt ca uscaturi avem si noi si restul (moldoveni, munteni, etc). ba chiar, daca si romanii de peste prut si noi cei din tara actuala suntem de aceeasi parere, rep moldova ar trebui sa faca si ea parte din Romania..

de nelu la 31 December 2011 - 11:10

ok, gabi, spuneam ca nu am folosit explicit expresia “sunt socat”, dar restul, desigur, ramane valabil

de un mot la 31 December 2011 - 14:03

Cum caracterizeaza maghiarii actiunea lui csibi barna din secuime cu imaginea lui avram iancu? De politica suntem satui! Care romani au avut asemenea manifestari fata de personalitati ale maghiarilor?Cine dintre maghiari a luat atitudine atunci? Cati s-au dezis de el?Cum e cu respectul reciproc pe care unii il invocati in comentarii?

de nelu la 31 December 2011 - 16:26

respectul reciproc e cam asa: 1)varianta scurta si noi pe ei si noi pe ei;
2)varianta lunga: a)etnicii romani trebuie sa respecte tot ce este unguresc (inclusiv criminali de razboi, imnul Ungariei, tot felul de ilustri anonimi cu care s-au inlocuit o serie de nume romanesti de strazi cu nume unguresti, in primarii trebuie musai sa se vorbeasca in limba maghiara, pentru ca altfel nu trateaza cu respect minoritatile
b)tot asa
Exemple: numele unui istoric roman de talie europeana (Francisc Pall) se da unei strazi care nu are numere de casa, pentru ca saracii locuitori sa nu mai cheltuiasca bani cu schimbarea actelor; lideri ai comunitatii maghiare, in spirit democratic, sarbatoresc ziua nationala a Romaniei prin doliu; primarii din Harghita si Covasna arboreaza tot felul de drapele, dar mai greu pe cel oficial, cel romanesc, o serie de descreierati isi bat joc de simbolurile nationale romanesti (in spiritul “tolerant” al revolutiei unguresti de la 1848) ca acelea, fiind ale majoritatii, nu conteaza pentru ca drepturile majoritatii nu au importanta in uniunea europeana. Si multe altele, ca am scrie o carte intreaga daca le-am detalia.

de nelu la 31 December 2011 - 16:27

“b)” e respectul din partea comunitatii maghiare, evident.

de kovacs antal (puha) la 31 December 2011 - 18:53

eu il stiu pe Wass Albert ca un mare patriot! citeste despre el! ai scris ca in 1940 au fost omorati romani,dar in 1945 unguri nu au fost omorati,sau in 1918? deci putem vorbii pana la infinit…..ce a fost a trecut,noi trebuie sa facem altfel ca si cei de dinainte!!! la multi ani tuturor! taves baktalo!

de nelu la 31 December 2011 - 19:30

puha, tu chiar esti….. turc!
-in perioada noiembrie 1918 – aprilie 1919, toata zona de la vest de Muntii Apuseni a fost in continuare sub controlul statului ungar, in ciuda hotararii de la Alba Iulia; numai in comitatul Arad, de exemplu au fost omorati 298 de romani, ghici de catre cine; au mai fost omorati si altii, (inclusiv dintre cei ce mergeau la Alba Iulia, in gara Teius, de exemplu)ba chiar fruntasi ai Partidului National Roman, ca Ioan Ciordas (la asta ai face bine sa dai niste nume cu documente, daca ai tupeul sa sustii ca au fost omorati unguri de catre romani in 1918 – 1919, inclusiv in drumul armatei romane spre Budapesta (adica pana in august 1919);
- in 1940, numai in primele 2 luni de ocupatie sunt peste 500 de romani omorati si au fost expulzati din Ardealul de Nord, adica alungati din casele lor, peste 200.000 de romani; spune unde si cand au fost omorati 500 de unguri de catre romani
- daca il consideri patriot pe acel criminal de razboi, condamnat de justitie numit wass albert (poate pentru patria ta horthysta)care a omorat romani, e clar ca am vorbit degeaba, iar cuvintele tale despre respect pentru romani si despre cum ar trebui facut de catre noua generatie, sunt praf in ochi pentru creduli
- viziunea ta despre democratie e tipic ungureasca, exact ca la cei pe care ii admiri, adica si kossuth si petofi, adica democratie pentru unguri, restul sa li se supuna ungurilor pentru ca numai ungurii au cultura, ceilalti nu. in tipul ala de democratie mi-ar fi frica sa traiesc, pentru ca nu este loc pentru altii decat pentru unguri, iar eu vreau sa-mi pastrez identitatea etnica, nu sa spun “en olah/roman vagyok”; asa au facut conducatorii unguri de la 1848 incoace.
in concluzie, nu esti cu nimic mai bun decat tokos, daca idealurile tale democratice si patriotice sunt legate de wass si kossuth, adica esti nimic altceva decat un horthyst. Cu scuze, dar horthystilor nu le pot ura la multi ani decat sub pamant.

de nelu la 31 December 2011 - 19:34

in viteza, am uitat sa intreb, poate stie cineva sa spuna, cand au fost siliti de catre romani 20.000 de unguri, (nu 200.000) sa-si paraseasca locuintele si sa plece in Ungaria?

de mihai la 31 December 2011 - 19:58

nelu, nu te mai obosi, horthystii doar rastalmacesc istoria si, pentru ca nu pot nega ca au comis crime, arata spre romani “si voi ati facut asta, deci nu sunteti mai buni”. Insa nu pot sa spuna unde si cand au fost omorati 200, nu 500 de unguri in Romania si nici ca au fost expulzati 20000 de unguri din Romania, pentru simplul motiv ca asa ceva nu s-a intamplat. Dupa ce au facut la Ip, Traznea, meritau ca Romania sa se poarte cu ei asa cum au facut sarbii si cehoslovacii cu ungurii lor (adica au trimis cu miile peste granite, dar nu chiar pe toti). Numai ca statul roman nu a procedat asa. Iar acum, tot romanii sunt, cica, bautori de sange unguresc.

de ela la 31 December 2011 - 20:00

horthystii sa-si urmeze liderul sub pamant.
sa se faca mineri.

de ela la 31 December 2011 - 20:02

lasati-i naibii de sovini, ce le tot dati importanta si le spuneti adevarul?
Ca pana la urma fac si ei ca PDL “nici ceilalti nu-s mai buni, deci de ce sa ne schimbati?”

de ana la 31 December 2011 - 20:10

ia uite ce a ajuns puha, mare personalitate cu corespondenta! S-a suit scroafa in copac! Dati margaritare porcilor. Stricati orzul pe gaste, ca puha si daca intelege, tot pe a lui o tine.
Dar, poate ca daca citesc si altii, vad mai bine cum e cu pretinsii democrati unguri, cu autonomia ardeleana si ce ne pregatesc.
Mai stii, puha, poate faci un bine ca deschizi ochii romanilor! Indirect esti mare patriot roman! mai spune-ne despre wass si kossuth, ca poate se mai lumineaza si altii!

de patriot la 1 January 2012 - 09:39

Oameni de teapa lui Puha,in alte tari civilizate ( pe care el pretinde ca le cunoaste)ar fi declarate teroriste sau persona non grata.El ar merita macar sa fie scos de pe acest site pentru ca desi fiecare dintre noi are dreptul la exprimare el vorbeste numai aberatii.Nu stiu cum nu-i este rusine de romanii pe care ii cunoaste(sau al ar caror prieten se considera)…Si daca tot urasete romanii si ROMANIA de ce nu profita de cealalta cetatenie pe care o are? Va si raspund eu,probabil pentru ca cealalta cetatenie pe care o are inca nu-i confera anumite avantaje ca si cea romana…Periculosi oamenii astia cu mai multe fete…

de kovacs antal (puha) la 1 January 2012 - 10:33

unde am scris eu ca urasc romanii,sau Romania?!,dar istoria o interpreteaza fiecare cum o vrea!!! de ce am mai multe fete?!,pt ca eu asa simt cum scriu?! nu am jignit pe nimeni…..nici nu vreau!!!mie i-mi sunt la fel toti(numai ARDELENI SA FIE) asta e! nu ma ascund sub linkuri cum fac altii…. din tot sufletul:ce-mi doresc de anul nou mie,aia va doresc si voua! si cu asta am terminat pe aceasta pagina!

de kovacs antal (puha) la 1 January 2012 - 10:52

daca am jignit pe cineva,SCUZE!!!

de patriot la 1 January 2012 - 10:54

Pai prin felul in care vorbesti asta reiese ca urasti tot ce e romanesc si pe romani.Ardelenii, muntenii si moldovenii sunt tot romani chiar daca tie nu-ti convine,la fel cum si svabii din stuttgart sau bavarezii din munchen sunt tot nemti.Intradevar tu interpretezi dar o faci eronat,iarasi tu jignesti prin prostiile pe care le vorbesti si prin modul tau de exprimare.Iarasi daca vrei iti trimit niste linkuri reale cu modul in care v-ati comportat voi de-a lungul istoriei cu romanii si te rog fa si tu acelasi lucru sa-mi dovedesti cat de cruzi au fost romanii cu ungurii.Probabil o sa-mi trimiti linkuri cu Marko Bella vicepriministru,cu Borbely Lacika ministrul mediului,Cseka Attila fost ministru al sanatatii ,Ritli Lacika actualul ministru al sanatatii,Kelemen Hunor ministrul Horty-Culturii si cu alte mii de defavorizati unguri din toate sferele de conducere ale acestei tari( daca astia traiau in Ungaria niciodata nu ajungeau unde au ajuns in Romania).Cruda soarta aveti…Mi-ar place sa imi raspunzi cu ceva linkuri si apoi chiar nu m-as supara daca nu ai mai scrie pe acest site…tot felul de prostii.

de gabi la 1 January 2012 - 16:21

patriot, iti raspund eu la ceea ce i-ai scris lui puha. uita-te mai sus ce am scris. oamenii aia pe care tu sarcastic ii numesti unguri defavorizati au ajuns in pozitiile alea pentru ca niste romani smecheri si hoti (pdl) alaturi de niste unguri smecheri si hoti (udmr) au vrut si au reusit sa obtina majoritatea la voturi, si sa obtina astfel acele posturi. la fel de superba e o alta cooperativa de acest gen si anume usl, formata din 2 alte bande de hoti (pnl+psd). poti sa spui ca nu e adevarat ce am scris? salut.

de ana la 1 January 2012 - 18:38

gabi, pot sa-ti spun ca nimeni din 1990 pana la guvernarea PDL nu a furat si nu a dispretuit atata pe romani ca si PDL. Altfel spus, asa numita cooperativa usl e un rau mai mic decat criminalii PDL care ne recomanda cu zambetul pe buze sa ne imputinam pe cale naturala atat ca bugetari cat si ca pensionari. Astia omoara productia si impovareaza bugetul, fortand sute de mii de mici intreprinzatori sa inchida si sa ceara somaj. Cu asa reducere a statului o sa ajungem sa nu mai incasam impozite. Si atunci nici boc nici basescu nu isi vor mai lua banii.

de ana la 1 January 2012 - 19:36

puha, spune-le evreilor, in Israel, ca Eichmann a fost un mare patriot, ca asta e interpretarea ta. Si spune-le in acelasi timp cat de mult respecti tu evreii(eventual chiar ca ai prieteni evrei). Sa vezi ce iese.

de gabi la 1 January 2012 - 20:32

ehe, asta vezi tu pe la tv poate. acolo ti se formeaza opinia, dar stai linistita, si ceilalti au facut ‘treaba’. nu contest ca astia ce conduc acuma sunt mesteri, dar si ceilalti au fost superbi. 2 partide care in istorie au fost mereu adversari pnl si psd ajung sa o dea la pace? pdl si udmr, adica romani si unguri, intre care colaborare la acest nivel nu prea poate fi usor de imaginat, se aliaza? pai astea 4 partide daca is capabile de asa ceva, chiar ca iti vor zambi in timp ce te fura! si in orice caz, nu de asta am scris chestia cu partidele, ci pentru a explica la ce s-a referit puha mai sus. adica patriot a scris ca romanii (pdl) le-au dat ungurilor (udmr) acele posturi/drepturi pentru a se “comporta frumos” cu ei. intr-adevar, s-au comportat frumos cu ei, ca sa obtina cu ajutorul lor majoritatea la voturi si conducerea tarii…este evident…

de patriot la 1 January 2012 - 21:03

Gabi draga eu cred ca am fost foarte clar in ce am scris…si nu cred ca e cazul sa interpretezi tu ce am scris eu(cu tot respectul). Nu am facut referire la niciun partid romanesc( sunt apolitic) si nici macar la aceasta uninune care functioneaza ilegal de 22 de ani(pentru ca nu respecta legea partidelor politice din Romania).In alta ordine de idei daca te erijezi in avocatul lui Puha e problema ta,eu i-am cerut un raspuns la atacurile murdare pe care le duce pe acest site si nu numai impotriva romanilor( a multor prieteni de ai lui de nationalitate romana)a Romaniei si a tot ce inseamna istorie sau simbol romanesc…Gabi pari un tip istet care cred ca poti analiza mai in profunzime lucrurile …

de gabi la 1 January 2012 - 21:26

pai uite ce o scris el:

de kovacs antal (puha) la 30 December 2011 – 21:31

“NU VREAU AUTONOMIE PT SECUI<CI PT TRANSILVANIA!!!!deci mi-e i-mi plac numai oamenii din Ardeal ,nu conteaza etnia numai ardelean sa fie!!!"

nu cred ca el uraste romanii, sau ca ii ataca, doar are o parere despre cei de peste munti, al caror caracter/obiceiuri hai sa recunoastem sunt putin diferite fata de cele ale ardelenilor. mai multe nu pot sa zic despre el, ca eu doar l-am vazut pe la meciuri, ca mai facea glume cu cei din jur, dar nu cred sa fie chiar asa rau cum crezi. iar la echipele de juniori tin minte ca il vedeam cum le explica la aia mici cu rabdare ce si cum…cu privire la autonomie insa, nu cred ca poate fi vb, ca daca ne-am ghida dupa caractere, atunci si in alte tari ar putea avea loc diviziuni din astea, dar nu ar duce la mare lucru….

de gabi la 1 January 2012 - 21:32

si ideea de tara unita a insemnat mult pt cei care au infaptuit-o si pt toti oamenii care au sustinut-o si care o sustin si acum, pt ca sa se divizeze tara.
dar nu poti sa zici ca e normal ca in multe articole de aici si in comentariile cititorilor poti vedea o ura impotriva ungurilor, ceea ce iar nu e bine. se poate discuta mult cine e mai vinovat, ideea e ca acest conflict ar cam trebui sa inceteze.

de ardelean la 2 January 2012 - 10:24

Nu se poate construi nimic pe MINCIUNA.Un asa zis conflict incerci tu gabi sa il initiezi dar fara succes!Adevarul este singurul care poate rezolva orice problema!Nimeni nu are nevoie de scandal decat daca urmareste ceva,poate ca sa ascunda adevarul care mai devreme sau mai tarziu tot iese la suprafata!in ce priveste romanii si problema lor nu cred ca tu esti in masura sa te pronunti.sa nu uitam ca marele BOC se tine de ardelean si e plina presa centrala de urari la adresa lui.Cine initiaza conflictele?Romanii care canta imnul altei tari?Sau cei masacrati la Ip si Traznea sau Ianculesti?Sau cei care ponegresc imaginea lui Avram Iancu?Istoria ne arata ca romanii au fost si sunt un popor pasnic cu alte etnii care au cele mai multe drepturi numai in aceasta tara!Si eu sunt de acord ca sa inceteze ipocrizia si romanii sa aiba drepturi in tara lor nu sa fie obligati sa invete limbile minoritarilor!

de emil la 2 January 2012 - 12:36

Magyar Gárda Mozgalom (English: Hungarian Guard Movement) founded by Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület (English: Hungarian Guard Association for Protection of Traditions and Culture)[1] was a nationalist[2] organization in Hungary related to (and allegedly funded by) the Jobbik party.[3] It was founded through an “oath of loyalty to Hungary” by its members in Buda Castle, Budapest, on 25 August 2007.[4] It was dissolved by the Budapest Tribunal on 2 July 2009.[5] The president of the Association was Gábor Vona, and it had such prominent members as Lajos Für former (1990–1994) defence minister of Hungary.
The group itself claimed to aim at “defending a physically, spiritually and intellectually defenceless Hungary”.[1][6] Its opponents, such as Hungary’s former prime minister Ferenc Gyurcsány and members of the international press have described the organization neo-fascist[7][8] or neo-Nazi[9][10], similar to Hitler’s brownshirts (“SA”) in Nazi Germany and the fascist Arrow Cross Party in Hungary.[11][12]
The Magyar Gárda is described by the Western European press[13][14] as a paramilitary organization, a civilian militia[15] or party militia. On one hand, it was never armed; this is also occasionally acknowledged by those who call it a paramilitary.[16] On the other hand, there was an occasion when Samu Tamás Gergő, president of the Békés County Jobbik organization expressed: “[…] if the Jobbik gains power […] the members of the Gárda will form the backbone of the [new] Hungarian gendarmerie, will be invested with public authority, and will march here, on the streets of Sarkad with weapons on their side”.[17]
The uniform was composed of black boots, black trousers with white shirt and black vest with the shape of a lion on its back and a coat of arms on the front, a shielded black cap and a red-white striped scarf. The Guard’s coat of arms is based on that of Emeric of Hungary which features the Árpád stripes with 9 golden lions in 4 red stripes (3-3-2-1 lions per stripe).

de ana la 2 January 2012 - 12:36

poate ni-l si traduceti

de ana la 2 January 2012 - 12:44

oricum, se vede ca ea nu mai exista, a fost dizolvata in Ungaria. Pe ce motiv?

de gabi la 2 January 2012 - 15:02

@ardelean: nu incerc sa fac nici un conflict, daca as incerca, as reusi, stai linistit. te dai tu mai destept decat esti.
si care e faza cu magyar garda astia? din cate vad, par o organizatie nationalista din ungaria, care nu facea nimic rau, doar s-au imbracat in maimutze si mergeau fara arme sa…ce? si au amenintat ca vor marsalui pe strazi daca dreapta va fi la putere. si eu va amenint ca daca x va veni la putere, ma dezbrac in pielea goala si voi face tumbe pe strazi cu mitraliera in mana…
astea sunt mici chestii care arata ca si in ungaria si in tara noastra sunt tot felul de dementi, care asa inteleg sa fie nationalisti. nationalisti au fost aia care s-au luptat cu turcii, cu alte popoare de-a lungul istoriei, nu oamenii de acum care declara, nu fac.
@ardelean din nou, stai linistit, daca in ungaria ar fi mai multi romani, si s-ar constitui intr-un partid, repede s-ar alia un partid mai mare din ungaria cu ei, pe motiv ca vrea sa ii ajute sa primeasca drepturi, etc, si de fapt ar vrea sa obtina majoritatea, cum e cazul in duetul pdl+udmr. si sa vezi ca atunci s-ar da drepturi romanilor din ungaria sa invete in limba lor, etc. pana la urma la noi in oras de exemplu, sunt mai multi unguri, nu ti se pare normal sa poata invata in limba lor? da, frumos ar fi ca peste tot sa se infiinteze institutii care sa dea drepturi minoritatilor, in functie si de numarul lor (adica daca sunt doar 5% atunci sa se infiinteze mai putine, daca sunt 50% mai multe). dar tu scrii ca “romanii au fost si sunt un popor pasnic cu alte etnii”. pai nu te supara, dar din cauza ta e Romania unde e. ca te duci la vot, si ii votezi pe aia care se aliaza cu udmr, si obtin majoritatea voturilor. si e mare pacat ca multi sunt la fel de naivi ca tine si nu inteleg ca acele drepturi s-au dat pentru un scop, nu din bunatate. pdl au fost pasnici cu ungurii, ca sa obtina si voturile lor. sper ca nu ai inteles ca vreau sa creez conflict, pentru ca vad ca doar la atat te duce capul…

de ardelean la 2 January 2012 - 21:19

gabika draga vezi ca daca faci prea mult pe prostu s-ar putea sa ramai asa!Eu vorbeam de cu totul altceva dar cum esti artist la dezinformari si distorsionari nu ma mir ca incerci din nou sa provoci.Ai ceva explicatii logice pentru cele mentionate de mine in comentariu?Nici nu ma asteptam la asa ceva de fapt.Poate vrei sa iti spun despre romanii din Ungaria care au fost maghiarizati dupa recensamantul din 1900 si cel 1910 cand in Ungaria maghiarii nu erau majoritari?Ce povesti vanatoresti ne servesti tu cu romanii din Ungaria si cu partidul lor cand nu au voie la Gyula nici sa vorbeasca intre ei romaneste in scoala asa zis romaneasca?In orasele din Germania cu populatie majoritar turceasca nu stiu sa se vorbeasca in administratia publica alta limba decat cea oficiala a statului de drept!Am vazut ce bine o duce populatia maghiara din secuime! E cea mai saraca din Romania dar parlamentarii udmr alesi de ei sunt milionari in euro si nici ca le pasa de ai lor!Va incita impotriva romanilor ca ei sa isi faca jocurile murdare!De Ip si Traznea si Ianculesti..nimic,nimic nu ne spui?Tot romanii au fost de vina si partidele lor?Gasca portocalie aliata cu comunistii udmristi au adus tara in pragul dezastrului!Adevarul va iesi la lumina cand nici nu va asteptati!

de emil la 2 January 2012 - 21:24

Uite si o traducere. O gasiti pe wikipedia. doar tastati “garda maghiara” pe google si aveti tot tacamul.
Garda Maghiară (în maghiară Magyar Gárda[1]) este o organizație de extremă dreapta din Ungaria, fondată în 2007 de partidul Jobbik și scoasă în afara legii de Tribunalul Budapesta în decembrie 2008, decizie confirmată în mod definitiv și irevocabil de Curtea de Apel Budapesta la data de 2 iulie 2009.
„Membrii asociației tradiționaliste Garda Maghiară au creat o atmosferă de teamă, iar activitățile sale – ca defilările membrilor și discursurile liderilor ei în sate sau orașe populate de romi – au încălcat demnitatea minorității romilor. ”
— Sentința Tribunalului Municipal din Budapesta.
Membri ai Gărzii Maghiare la Békéscsaba își manifestă opoziția față de Tratatul de la Trianon, la 4 iunie 2009.
Garda Maghiară a folosit de la începutul existenței sale simboluri din recuzita formațiunilor fasciste din Ungaria interbelică. Liderii formațiunii s-au remarcat printr-o retorică rasistă și xenofobă, ceea ce a dus la scoaterea formațiunii în afara legii.
Liderii Gărzii Maghiare au declarat că doresc «să apere Ungaria pe plan fizic, moral și intelectual», Garda fiind considerată drept moștenitoarea Partidului Crucilor cu Săgeți datorită uniformei negre, a jurământului de credință, și a utilizării drapelului alb striat cu roșu, emblemă legendară a liderului tribal Árpád, emblemă instrumentalizată ideologic de Partidul Crucilor cu Săgeți.

de ana la 2 January 2012 - 21:29

deci justitia din Ungaria nu permite activitatea garzii maghiare pe teritoriul sau pe motiv de extremism, iar unii unguri din afara Ungariei o simpatizeaza, regreta ca s-a desfiintat si o mai si compara cu Vatra Romaneasca. Apoi astia care o regreta nu-s normali.

de ana la 2 January 2012 - 21:46

gabi, tu chiar crezi ca toti sunt prosti, doar tu esti destept. Pai daca nu faceau “saracii” nimic rau, de ce i-au scos in afara legii?
lasa speculatiile despre cum ar fi daca ar fi fost mai multi romani in Ungaria si vezi ce spun faptele. Chiar au fost circa 200.000 si uite ca nu mai sunt decat vreo 20.000. Ce scoli, ce drepturi au primit?
Iar te faci ca nu pricepi, i-ai luat locul lui puha. Nu zice nimeni ca minoritarii din Romania sa nu invete in limba lor, ci sa fie in stare sa foloseasca si limba oficiala, nu sa dea din umeri si sa-ti spuna “nem tudom romanul”. Nu sa te trezesti in Romania ca sub ocupatia maghiara, toata lumea sa vorbeasca ungureste, iar in primarie sa nu poti angaja decat pe cei care stiu ungureste, ca si cum maghiara a devenit limba oficiala. Deci, excesele unguresti impotriva caracterului oficial al limbii romane in Romania sunt cele criticate, nu se leaga nimeni de unguri in general si nici de invatamantul in limba maghiara. Pot sa studieze orice, la orice nivel, dar sa fie in stare sa vorbeasca si romaneste.

de emil la 2 January 2012 - 21:49

Garda Maghiară în România

În Harghita, câțiva tineri mai exaltați au făcut demersuri, încă din 2007, pe lângă liderii Gărzii Maghiare pentru a înființa în România o subunitate, numită Plutonul Secuiesc. Liderul grupului care făcea demersurile era Csibi Barna, din Miercurea Ciuc.
Garda Maghiară și-a mai făcut cunoscută prezența în 1 decembrie 2009, când un grup de membri s-au comportat provocator în Cluj-Napoca, cu ocazia a 91 de ani de la înființarea Batalionului Secuiesc, purtând însemne ale Ungariei Mari chiar de ziua națională a României.

de emil la 2 January 2012 - 21:57

vezi, puha, un coleg de-al tau, prieten al romanilor. Ti-e cunoscut numele lui?
E asa de indragostit de romani ca l-a condamnat la moarte pe Avram Iancu, in numele idealurilor criminalului kossuth. Deci nu ne mai vindeti gogosi cu respectul si dragostea voastra fata de romani ca ne-ati strange in brate pana n-am mai avea aer.
pacat ca institutiile romanesti dorm pe banii contribuabililor, in frunte cu parlamentul care face legi de k&k, protejandu-i pe cei care ne sfideaza.
Schimbati domnilor constitutia si faceti o lege care sa permita retragerea cetateniei romane si apoi expulzarea celor care nu respecta simbolurile nationale.

de adi la 3 January 2012 - 10:08

cred ca e bine sa spunem deschis pentru toti, ca statul roman a fost creat de romani pentru romani (adica la fel cum au facut francezii pentru francezi, germanii pentru germani si chiar ungurii pentru unguri). cine intelege asta si ii respecta pe romani, poate trai in pace pe aici, ca nu-i supara nimeni, ba chiar minoritatile din Romania au primit drepturi la care minoritarii din alte tari, inclusiv minoritarii romani, nici nu ar visa. trebuie spus clar ca statul roman, prin constitutie, nu acorda minoritarilor dreptul de a-l faramita. daca etnicii romani vor fi atat de tampiti sa-si desfiinteze singuri statul, asta e, dar minoritarii sa nu se atinga de statul roman.

de ana la 3 January 2012 - 10:12

spuneti-le, fratilor, ca unii nu-si vad lungul nasului.

de gabi la 3 January 2012 - 20:12

deci eu scriu clar in comentarii ca alianta pdl+udmr sunt cei care au decis aceste reguli pt unguri, si ardelean zice ca vreau sa dezinformezi, apoi la final zice ca “Tot romanii au fost de vina si partidele lor?Gasca portocalie aliata cu comunistii udmristi au adus tara in pragul dezastrului!Adevarul va iesi la lumina cand nici nu va asteptati!”. (hint, gasca portocalie is unguri?) deci, ce sa mai vorbesti cu oameni din astia? nu iti spun retardat ca nu vreau sa te jugnesc, iti spun ca esti incoerent/inconsistent.

ana, nu stiu cine e de vina ca anumiti cetateni unguri nu sunt in stare sa vb romaneste. la sectiile maghiare din scoli se preda limba romana, mai departe face cine cum crede. si oricum, tu nu intelegi ca daca ungurii primesc la noi drepturi, primesc doar pe baza unor decizii politice? la fel in ungaria, romanii primesc drepturi tot in baza unor decizii politice. nu pentru ca natiunea decide. ca, pana la urma, natiunea nu a putut sa zica nici “piu” cand li s-au taiat salarii/pensii..

puha, eu m-am saturat de discutia cu astia, eu zic ca au si ei dreptate, avem si noi, nu conteaza. daca stii ceva noutati dinspre victoria (ramane lotul actual, mai vin jucatori, vor face pregatire serioasa pt retur? din astea), te rog sa scrii pe aici…

de un careian la 3 January 2012 - 21:17

dati delete la asta ca ori ii tare prost ori ii corci de verdeportocaliu

de jiji la 3 January 2012 - 21:29

mereti ma cu fentele voastre de mari smekeri ca dara sa vede ca puha ii gabi si sa taat icuieste cu politica lui de mare smanglitor!!!!!

de gabi la 4 January 2012 - 03:37

remarcati bogatia in gandire si idei a ultimelor 2 comentarii. de obicei, la orele de romana, profesoara intreba dupa asa afirmatii ce denota un inalt intelect: “ce a vrut autorul sa spuna prin asta??”

de ana la 4 January 2012 - 05:00

@gabi
Nu e la fel, pentru ca in Ungaria drepturile pe care le au romanii, ca si comunitate etnica, sunt, ca sa-l parafrazez pe Caragiale, sublime, dar lipsesc (aproape) cu desavarsire.
Chestia cu predarea limbii romane mi se pare adevarata, adica totusi, platim mii de oameni ca sa-i invete romaneste pe elevi, iar ei ii trec pur si simplu in clasa urmatoare chiar daca nu stiu la nivelul cerut. Clar, aici sunt de vina invatatorii, profesorii, inspectorii si mai putin elevii. asta nu inseamna ca familiile lor nu au chiar nici o vina, dar mai de condamnat sunt cadrele didactice.

de emil la 4 January 2012 - 05:10

@gabi
nu vad la tine nici o reactie la postarile cu garda maghiara. eu zic ca se vede de la distanta ca opiniile exprimate de tine sunt cel putin departe de realitate, daca nu cumva cu un anume substrat.
nu sunt chiar atat de nescolita sa nu inteleg ca drepturile se acorda pe baza unor decizii politice, dar “analiza” ta duce lucrurile in alta parte. din`89 incoace, udmr sapa la temelia statului roman si, din pacate, cu foarte putine exceptii, cam toate partidele “romanesti” au concurat la situatia actuala, cand suntem la un pas de repetarea dictatului de la Viena.

de emil la 4 January 2012 - 05:14

a, si daca te pui in aceeasi tabara cu puha (“au si ei dreptate, avem si noi”) ma tem ca da, nu mai avem ce discuta.

de ana la 4 January 2012 - 05:17

@gabi
sa inteleg ca ai aceeasi pozitie ca si puha? multumesc, dar nu discut cu fascistii.

de ardelean la 4 January 2012 - 08:59

Dupa aburelile politice la care ne supune acest gabika urmeaza un fragment doar din comentariu. Te faci ca nu vezi inceputul?Noi nu ne miram deloc ca doar va cunostem de ce sunteti in stare?Pe acestea nu le-ai citit?

“Ce povesti vanatoresti ne servesti tu cu romanii din Ungaria si cu partidul lor cand nu au voie la Gyula nici sa vorbeasca intre ei romaneste in scoala asa zis romaneasca?In orasele din Germania cu populatie majoritar turceasca nu stiu sa se vorbeasca in administratia publica alta limba decat cea oficiala a statului de drept!Am vazut ce bine o duce populatia maghiara din secuime! E cea mai saraca din Romania dar parlamentarii udmr alesi de ei sunt milionari in euro si nici ca le pasa de ai lor!Va incita impotriva romanilor ca ei sa isi faca jocurile murdare!De Ip si Traznea si Ianculesti..nimic,nimic nu ne spui?”

Inca nu am auzit nici o explicatie fata de evenimentele din 40 cand Ardealul a fost invadat de trupele hortyiste iar populatia romana masacrata! Un simplu gest de recunoastere urmat de scuzele de rigoare ar duce la existenta unui alt climat al relatiilor interetnice.

Lasati un comentariu