O ceapă pe zi, sănătate curată!

• publicat la: 16 decembrie 2011
O ceapă pe zi, sănătate curată!

Banala ceapă nu prea primeşte atentia pe care ar merita-o, desi efectele ei benefice asupra sănătăţii sunt dintre cele mai felurite, dacă este consumată cu regularitate. Desi savurată din cele mai vechi timpuri, oamenii de ştiinţă nu s-au aplecat asupra ei decât relativ recent. Studiile au confirmat insă ceea ce străbunii nostri stiau: că ceapa ne tine sănătoşi, prevenind o serie intreagă de boli.

Cercetări realizate in Coreea si Mexic au arătat că, mâncată regulat, ceapa reduce cu 25% riscul de cancer la sân si cu 40% pe cel de cancer ovarian, conform Suite101.com. Totul se datorează unui flavonoid numit keampferol, pe care ceapa il conţine din plin. Acesta se regăseşte si in broccoli sau afine, insă in ceapă abundă.

Si riscul instalarii altor tipuri de cancer este micşorat considerabil, studiile arătând că este eficientă in prevenirea celui de prostată şi colon.

Indicată in caz de diabet

Tot comuna ceapă este un adevărat medicament in cazul diabeticilor, fiind bogată in crom – o ceşcuţă conţine echivalentul a 20% din doza recomandată zilnic. Acest mineral este de o importanţă crucială, el ajutând celulele să răspundă la insulină. In plus, tot ceapa, indiferent dacă este gătită sau nu, fiind eficienta sub orice fel, scade nivelul zahărului din sânge.

Cromul conţinut de ceapă ameliorează si simptomele premenstruale, astfel că ceapa chiar ar trebui să fie aliatul femeilor. Nu se mai balonează, crampele trec, iar stările emotionale nu mai sunt atât de diferite de la un moment la altul, anxietatea si iritabilitatea dispărând. Si după menopauză ceapa este indicată, pentru că s-a aratat că previne osteoporoza, afectiune la care femeile sunt predispuse la aceasta vârstă.

Ceapa, consumată zilnic, are şi darul de a scădea colesterolul, fapt confirmat de mai multe studii.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu